Αρκούν 375 δισ. ευρώ για να ζεσταθεί φέτος τον χειμώνα η Ευρώπη;

Αρκούν 375 δισ. ευρώ για να ζεσταθεί φέτος τον χειμώνα η Ευρώπη;
Euro notes and coins with an electricity bill are seen on an Electric hobs.The European Union is preparing to take emergency action to reform its electricity market and get a grip on energy prices that have soared since Russia invaded Ukraine. In Ghent - Belgium on 04 September 2022. (Photo by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Αγώνας δρόμου από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βρουν τα κονδύλια που θα στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στους δύσκολους μήνες που έρχονται.

Δαπάνες ύψους 375 δισ. ευρώ έχουν εγκρίνει μέχρι στιγμής οι ευρωπαϊκές χώρες ως απάντηση στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους εξαιτίας των μέτρων που παίρνει η Μόσχα για να απαντήσει στις κυρώσεις της Δύσης.

Με τον πρόεδρο Πούτιν να θέτει πλέον ξεκάθαρες τις προθέσεις του, αποφασίζοντας να κλείσει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, μέχρις ότου η ΕΕ πάρει πίσω τις κυρώσεις κατά τις Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, η τιμή της ενέργειας σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg τον Αύγουστο, η μέση τιμή που προσφέρθηκε στους οικιακούς πελάτες στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες ήταν 67% υψηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο για την ηλεκτρική ενέργεια και 114% υψηλότερη για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία VaasaETT.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει ήδη το υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, πρόκειται να δει τους χειμερινούς λογαριασμούς να εκτοξεύονται κατά περίπου 178%. Οι Κάτω Χώρες, με τα υψηλότερα τιμολόγια φυσικού αερίου, βλέπουν επίσης τριψήφιες αυξήσεις.

Ο συνολικός λογαριασμός για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πλησιάζει τα 379 δισεκατομμύρια ευρώ, με βάση τις νέες ανακοινώσεις και τα στοιχεία της δεξαμενής σκέψης Bruegel. Είναι πιθανό να αυξηθεί αν οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αγορά αποφέρουν απρόσμενα κέρδη για τις κυβερνήσεις.

Τι έχουν κάνει ενδεικτικά μέχρι τώρα οι ευρωπαϊκές χώρες:

Ελλάδα

Η κυβέρνηση άρχισε να επιδοτεί τους λογαριασμούς τον Σεπτέμβριο του 2021. Αυτόν τον μήνα, η Ελλάδα θα καλύψει το 94% της αύξησης για τα περισσότερα νοικοκυριά, με τα φτωχότερα να λαμβάνουν σχεδόν 100% στήριξη. Οι επιδοτήσεις αυτές ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με περίπου 1,1 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα δαπανά το ισοδύναμο του 3,7% του ΑΕΠ για τη θωράκιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ, σύμφωνα με το Bruegel.

Βρετανία

Τα περισσότερα νοικοκυριά θα δουν τις τιμές να τριπλασιάζονται από πέρυσι τον χειμώνα. Η κυβέρνηση καταβάλει 400 στερλίνες (461 δολάρια) ανά νοικοκυριό για τους λογαριασμούς ενέργειας και υπόσχεται περισσότερη βοήθεια στους ασθενέστερους.

Γερμανία

Τα νοικοκυριά είδαν τον Αύγουστο τους λογαριασμούς να εκτοξεύονται κατά μέσο όρο κατά 185% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα καταναλωτών Check24. Η κυβέρνηση προσφέρει ανακούφιση ύψους 95 δισ. ευρώ μετά τον τριπλασιασμό του πακέτου της στις 4 Σεπτεμβρίου.

Γαλλία

Η κυβέρνηση παγώνει και επιβάλει πλαφόν στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας για τα νοικοκυριά, που πρωτίστως χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό και όχι φυσικό αέριο για θέρμανση.

Ιταλία

Το μέσο νοικοκυριό έχει υποστεί αύξηση 91% στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και 71% στις τιμές φυσικού αερίου στη διάρκεια του έτους που έληξε στα τέλη Οκτωβρίου συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ολλανδία

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο ύψους 16 δισ.ευρώ για την ελάφρυνση των πολιτών. Δεν υπάρχει όριο στα τιμολόγια ενέργειας για τα νοικοκυριά, περίπου το 90% των καταναλωτών έχει διαφορετικού τύπου συμβόλαια, ενώ οι εταιρείες κοινής ωφελείας είναι ιδιωτικές.

Σουηδία

Ο μεγαλύτερος εξαγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις στον νότο, όπου γίνεται και η μεγαλύτερη κατανάλωση. Αυτό σημαίνει ότι η φθηνή ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από υδροηλεκτρικά και αιολικά πάρκα δεν ωφελεί αρκετά άτομα.

Δανία

Δεν υπάρχει πλαφόν, αλλά οι δημοτικές αρχές τείνουν να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των παρόχων ή έχουν πλειοψηφικά μερίδια. Ένα νοικοκυριό θα πληρώσει για φυσικό αέριο για θέρμανση περί τα 5.075 δολάρια τον φετινό χειμώνα, 70% περισσότερα από πέρυσι, σύμφωνα με την Danske Bank.

Iσπανία και Πορτογαλία

Η μεγάλη παρέμβαση στην αγορά χονδρικής στις δύο χώρες συνέβαλε στη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της επιβολής πλαφόν στο κόστος φυσικού αερίου. Συνεπώς, οι τιμές που χρεώνουν οι προμηθευτές, οι οποίοι είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, έχουν παραμείνουν σχετικά στάσιμες σε σύγκριση με πέρυσι, με τις αυξήσεις να κυμαίνονται στο 1% έως 2% στην Πορτογαλία.