Αρνείται να απολογηθεί ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Αρνείται να απολογηθεί ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Κατηγορεί το δικαστήριο για απορριπτική στάση εναντίον και ζητάει ξανά την κλήτευση των μελών του ΚΥΣΕΑ. 

Χρόνο ζήτησε ο Άκης Τσοχατζόπουλος προκειμένου να απολογηθεί στο δικαστήριο, ενώ παράλληλα επανέλαβε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει κλήτευση των μελών τού ΚΥΣΕΑ της επίμαχης περιόδου. Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε «απορριπτικό» απέναντί του το δικαστήριο και υποστήριξε ότι η Έδρα «αποφεύγει τα μεγάλα θέματα και ασχολείται με δευτερεύοντα».

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του βασικού κατηγορουμένου στη μεγάλη υπόθεση πολιτικής διαφθοράς και, όπως δήλωσε ο πρόεδρος, θα προχωρήσει στις απολογίες των άλλων κατηγορουμένων. Ήδη, ο αρχιτέκτονας Αστέριος Οικονομίδης, που ανέλαβε την ανακαίνιση του ακινήτου της Ακρόπολης, κλήθηκε να απολογηθεί.

Η διαδικασία έχει διακοπεί ύστερα από αίτημα της υπεράσπισης του πρώην υπουργού, προκειμένου να συνεννοηθεί με τον κ. Τσοχατζόπουλο.

Ολόκληρη η δήλωση του βασικού κατηγορουμένου στο δικαστήριο έχει ως εξής:
«Διαπίστωσα ότι το δικαστήριό σας είναι απέναντί μου απορριπτικό. Απορρίψατε τα πάντα. Όποια πρόταση, ό,τι συμβολή είχαμε εμείς και πιστεύαμε ότι ήταν αναγκαία δεν σας ενδιέφερε. Επισημάναμε ότι ενώ αποφεύγατε τα μεγάλα θέματα, είχατε ενδιαφέρον για τα μικρά, τα δεύτερα, τα οποία μας έτρωγαν χρόνο. Μου είναι αδιανόητο να φανταστώ ότι σε μία δίκαιη δίκη, ένα δικαστήριο θα αρνηθεί τελικά, ενώ πηγαίνει σε απολογίες, να ασχοληθεί με το θέμα της έλευσης του αρμόδιου θεσμικού οργάνου της πολιτείας, το οποίο έχει την ευθύνη να παίρνει τις αποφάσεις. Μας υποσχεθήκατε, φθάσαμε τελικά στις απολογίες και ΚΥΣΕΑ δεν υπάρχει. Και είμαι ανήσυχος ότι δεν θα υπάρξει, ενώ είναι νομικά, πολιτικά και ουσιαστικά αναγκαίο. Τα θέματα με τα οποία ασχολείστε δεν είναι η σύμβαση, αλλά η απόφαση.

Κύριε πρόεδρε, για όλα αυτά αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ότι εφόσον δεν υπάρχει ΚΥΣΕΑ, την ευθύνη πρέπει να την πάρω εγώ να σας εκθέσω συνολικά την υπόθεση. Η δίκη είναι εξόχως πολιτική. Δεν μπορείτε να βγάλετε απόφαση αγνοώντας την ουσία. Τώρα έχουμε μάθει πού βρίσκεται η υπόθεση. Ακόμη τα υποβρύχια δεν έχουν παραδοθεί. Πέντε χρόνια τώρα. Κανείς δεν κάνει τίποτα, κανείς δεν ενδιαφέρεται. Δεν μπορεί το δικαστήριό μας να το αγνοήσει. Άρα, κ. πρόεδρε, συνειδητοποιήσαμε ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες υπάρχει έλλειψη ευλόγου χρόνου για προετοιμασία. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ετοιμάσω μία απολογία, γι αυτό έρχομαι σήμερα να σας ζητήσω να υπάρξει μία συμβιβαστική λύση, η οποία θα μας δίνει έναν εύλογο χρόνο. Μπορεί να είναι η 26η Αυγούστου, μπορεί να είναι ένας άλλος χρόνος για να γίνει».

Φωτογράφος: Άλκης Κωνσταντινίδης