«Άρωμα» πρόωρων εκλογών στην Ιταλία

«Άρωμα» πρόωρων εκλογών στην Ιταλία

Το ενδεχόμενο εκλογών ανησύχησε τους παράγοντες της αγοράς, καθώς κανείς δεν αποκλείει το σενάριο νίκης του ευρωσκεπτιστικού Κινήματος 5 Αστέρων. 

Οι πιθανότητες να προσφύγει η Ιταλία σε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν μετά τις ενδείξεις ότι οι κύριες πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν στην υιοθέτηση εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής (τύπου Γερμανίας), με όριο εισόδου στη Βουλή το 5%.

Η προοπτική αυτή ανησύχησε τους παράγοντες της αγοράς, δεδομένης της ασάφειας που προκύπτει από ενδεχόμενη εκλογική νίκη του εχθρικού προς την Ευρωζώνη Κινήματος 5 Αστέρων. Σε μία ημέρα χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο ιταλικός τραπεζικός κλάδος έχασε χθες 3,4%, σημειώνοντας μια από τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων τεσσάρων μηνών. «Ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών μόλις ανέβηκε στο 60%», είπε ο ιδρυτής της LC Marco Advisers Λορέντσο Κοντόνιο. «Το πιθανότερο σενάριο είναι ένα κοινοβούλιο χωρίς καθαρή πλειοψηφία».

Το εσωτερικό δημοψήφισμα του Κινήματος 5 Αστέρων απεφάνθη υπέρ της υιοθέτησης του νέου εκλογικού νόμου στα πρότυπα του γερμανικού, ενώ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μεσατζέρο» ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είπε ότι «θεωρητικά είναι εφικτή μια συμφωνία για το θέμα ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κόμμα, τη Φόρτσα Ιτάλια και το Κίνημα 5 Αστέρων».

Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να πιέζει και ο πρόεδρος Ματαρέλα. «Όταν αποκτήσουμε εκλογικό νόμο, μπορούμε να πάμε αμέσως στις κάλπες», είπε ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων Μπέπε Γκρίλο, θέτοντας ως ημερομηνία τη 10ή Σεπτεμβρίου. Ο Γκρίλο επιμένει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου, μετά την παρέλευση της οποίας οι εν ενεργεία βουλευτές και γερουσιαστές δικαιούνται σύνταξη. Αλλά και ο Ρέντσι υποστήριξε ότι «έχει νόημα από ευρωπαϊκή σκοπιά» η διενέργεια εκλογών τον Σεπτέμβριο, αφού τότε γίνονται εκλογές και στη Γερμανία.