«Κράχτης» για τους επενδυτές το 10ετές ομόλογο της Ελλάδας – Άνω των 35 δισ. ευρώ οι προσφορές

«Κράχτης» για τους επενδυτές το 10ετές ομόλογο της Ελλάδας – Άνω των 35 δισ. ευρώ οι προσφορές
Η έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη έξοδο του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές για το 2024.

Ιδιαίτερα έντονη είναι η ζήτηση των επενδυτών για τη νέα έκδοση του ελληνικού κρατικού 10ετούς ομολόγου με την οποία η χώρα μας έκανε «πρεμιέρα» στις αγορές για το 2024.

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) το πρωί της Τρίτης, οι προσφορές ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται 3,45% (80 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap).

Υπενθυμίζεται πως την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου έχουν αναλάβει οι τράπεζες Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Societe Generale.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόδοση χθες του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 3,28% από 3,34% που ήταν την Παρασκευή έναντι 2,24% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,04% από 1,01% που ήταν το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Η έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη έξοδο του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές για το 2024 (είχε προηγηθεί η επανέκδοση ομολόγου που λήγει το 2028 στην οποία αντλήθηκαν 250 εκατ. ), μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο ΟΔΔΗΧ στην ετήσια στρατηγική του για το 2024, το ελληνικό Δημόσιο θα «σηκώσει» περίπου 10 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η έκδοση κάποιου πράσινου ομολόγου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: