Άσαντ: «Είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή»

Άσαντ: «Είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή»

«Η Συρία θα συνεχίσει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» αναφέρει ο Σύρος πρόεδρος.

Τη βεβαιότητα του ότι η Συρία μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε εξωτερική πολιτική εξέφρασε σήμερα ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-‘Ασαντ. «Η Συρία είναι ικανή να αντιμετωπίσει κάθε επίθεση από το εξωτερικό», δήλωσε στη διάρκεια συνάντησής του με ιρανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

«Οι αμερικανικές απειλές για επίθεση κατά της Συρίας δε θα απομακρύνουν τη Συρία από τις αρχές της ή από τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, την οποία υποστηρίζουν ορισμένες χώρες της περιοχής και της Δύσης, κυρίως οι ΗΠΑ», τόνισε ο ‘Ασαντ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε «διστακτικός και σε σύγχυση», δήλωσε σήμερα ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μοκτάντ, ο οποίος χαρακτήρισε «ανεύθυνη» τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, υποστηρίζει «οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα». «Οι Γάλλοι πολιτικοί παραπλάνησαν το γαλλικό λαό και συμπεριφέρθηκαν με ανεύθυνο τρόπο(…). Παραποίησαν τα γεγονότα και υποστηρίζουν οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα», τόνισε.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο Μοκτάντ δήλωσε: «Ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν φανερά διστακτικός, απογοητευμένος και σε σύγχυση κατά τη χθεσινή ομιλία του(…) Κανένας δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια αδικαιολόγητη επίθεση». Πρόκειται για την πρώτη επίσημη συριακή αντίδραση στην απόφαση του αμερικανού προέδρου να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

ΗΠΑ – Γαλλία: «Νέα» συμμαχία

Σύροι αντάρτες προς ΗΠΑ: «Κάντε τη σωστή επιλογή»
Από την πλευρά της η συριακή αντιπολίτευση κάλεσε σήμερα τα μέλη του Κογκρέσου να «κάνουν τη σωστή επιλογή» και να επιτρέψουν μια επίθεση κατά της Συρίας.

Σε ανακοίνωσή του, ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης, ο οποίος εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, καλεί τα μέλη του Κογκρέσου «να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να σταματήσει η μηχανή θανάτου του ‘Ασαντ».
«Δικτατορίες όπως το Ιράν και Βόρεια Κορέα παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή με ποιον τρόπο θα αντιδράσει ο ελεύθερος κόσμος στη χρήση χημικών όπλων εναντίον του συριακού λαού από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-‘Ασαντ. Εάν δεν υπάρξει απάντηση σε μια τέτοια παραβίαση των διεθνών κανόνων, οι δικτάτορες όλου του κόσμου θα ενθαρρυνθούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ‘Ασαντ», τονίζει στην ανακοίνωσή της η συριακή αντιπολίτευση.

«Η απάθεια της διεθνούς κοινότητας τους τελευταίους τριάντα μήνες επέτρεψε στο καθεστώς να φθάσει στο σημείο να σκεφτεί ότι μπορεί να κάνει χρήση χημικών όπλων χωρίς να τιμωρηθεί. Αυτό δείχνει ότι δεν πιστεύει σε μια πολιτική λύση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μάχη με το χρόνο δίνει ο Μπάρακ Ομπάμα

Τζον Κέρι: «Το Κογκρέσο θα πράξει το σωστό»
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους και έχουν αναλύσει δείγματα που αποδεικνύουν τη χρήση αερίου σαρίν στην επίθεση της 21ης Αυγούστου, την οποία η Ουάσινγκτον αποδίδει στο καθεστώς του ‘Ασαντ.

«Δείγματα από μαλλιά και αίμα βρέθηκαν θετικά στο αέριο σαρίν», δήλωσε στο NBC News ο Κέρι, κάνοντας λόγο μια «μια πολύ σημαντική εξέλιξη την οποία πληροφορηθήκαμε τις τελευταίες 24 ώρες, χάρη σε δείγματα που ήλθαν στην κατοχή των ΗΠΑ από τις πρώτες βοήθειες στην ανατολική Δαμασκό».

Ο αμερικανός υπουργός εξέφρασε εξάλλου την πεποίθηση ότι το Κογκρέσο «θα πράξει το σωστό» σε σχέση με το αίτημα του Μπαράκ Ομπάμα για την έγκριση περιορισμένης κλίμακας επιθέσεων κατά της Συρίας.

Συριακή «έξοδος» εν όψει της επίθεσης των ΗΠΑ

Συγκλονιστικά τα στοιχεία για τον εμφύλιο στη Συρία
Και ενώ ο πόλεμος δηλώσεων μεταξύ των δύο πλευρών μαίνεται, τουλάχιστον 110.371 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-‘Ασαντ, η οποία εξελίχθηκε σε εμφύλιο, ως τις 31 Αυγούστου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο νέος αυτός απολογισμός συμπεριλαμβάνει 40.146 πολίτες, 21.850 αντάρτες και 45.478 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων, ανάμεσά τους φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές. Ο προηγούμενος απολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση αυτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις 26 Ιουνίου έκανε λόγο για 100.191 νεκρούς. Αλλά και ο ΟΗΕ υπολογίζει σε περισσότερους από 100.000 τους νεκρούς στη Συρία.

Μεταξύ των αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι 3.905 γυναίκες και 5.833 παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών.

Μεταξύ των ανταρτών που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι 15.992 πολίτες που πήραν τα όπλα, 3.730 ξένοι μαχητές, στην πλειοψηφία τους τζιχαντιστές και 2.128 λιποτάκτες. Οι δυνάμεις του καθεστώτος υποστηρίζονται από πολιτοφυλακές που έχουν χάσει 17.824 μέλη και από μαχητές της Χεζμπολάχ, 171 από τους οποίους σκοτώθηκαν στον πόλεμο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνει επίσης λόγο για 2.726 μη ταυτοποιημένα πτώματα και επίσης αναφέρει ότι παραμένει άγνωστη η τύχη 9.000 κρατουμένων και 3.500 στρατιωτών που έχουν συλληφθεί από τους αντάρτες.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για τη Συρία εδώ