Άσαντ: «Τίποτε δεν με εμποδίζει να είμαι πάλι υποψήφιος»

Άσαντ: «Τίποτε δεν με εμποδίζει να είμαι πάλι υποψήφιος»

Ανένδοτος εμφανίζεται ο Σύρος πρόεδρος, ενώ  η πρόσκληση του Ιράν στην ειρηνευτική διάσκεψη «Γενεύη 2» για το μέλλον της Συρίας προκαλεί ρήξεις.

Στο Ιράν είναι σήμερα στραμμένα τα «βλέμματα» της διεθνούς κοινής γνώμης, καθώς η απόφαση της Τεχεράνης να συμμετάσχει -κατόπιν προσκλήσεως του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών- στην ειρηνευτική διάσκεψη για το μέλλον της Συρίας «Γενεύη 2» έχει διχάσει τις πλευρές που την Τετάρτη αναμένεται να προσέλθουν στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων.

Η κυριότερη οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης, ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός (ΣΕΣ), διεμήνυσε σήμερα ότι δεν θα λάβει μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες που αρχίζουν μεθαύριο στην Ελβετία, εάν ο ΟΗΕ δεν ανακαλέσει σήμερα την πρόσκλησή του προς το Ιράν.

Αργά χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κατέλαβε εξαπίνης τον ΣΕΣ προσκαλώντας το Ιράν στη Σύνοδο που θεωρείται η πιο σοβαρή διεθνής προσπάθεια ως τώρα για να τερματιστεί η τριετής σχεδόν ολέθρια εμφύλια σύρραξη στη Συρία.

Μέλος της πολιτικής επιτροπής του ΣΕΣ επανέλαβε σήμερα ότι ο Συνασπισμός θα αποδεχόταν τη συμμετοχή του Ιράν μόνον εάν η κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας «δηλώσει δημόσια ότι αποσύρει τις δυνάμεις της, δεσμευτεί να τηρήσει πλήρως όσα είχαν συμφωνηθεί στη “Γενεύη 1” και δεσμευτεί να εφαρμόσει τα όποια αποτελέσματα της “Γενεύης 2″».

Διαβάστε ακόμη: Μερική άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ε.Ε.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν -κράτους που θεωρείται «πιστός σύμμαχος» του καθεστώτος Άσαντ- ανακοίνωσε σήμερα ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση την οποία έλαβε από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, αλλά απορρίπτει κάθε προαπαιτούμενο γι’ αυτό. «Πάντοτε απορρίπταμε οποιαδήποτε προϋπόθεση για τη συμμετοχή μας στη “Γενεύη 2” για τη Συρία. Βάσει της επίσημης πρόσκλησης που λάβαμε, το Ιράν θα συμμετάσχει στη “Γενεύη 2” χωρίς κανένα προαπαιτούμενο», δήλωσε η εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Μαρζιέχ Αφχάμ.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δήλωσε χθες ότι είχε εκτενείς συνομιλίες με τον Ιρανό ΥΠΕΞ Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ τις τελευταίες ημέρες και ότι πιστεύει πως η Τεχεράνη υποστηρίζει το σχέδιο της “Γενεύης 1”, το 2012, για τις συνομιλίες. «Με διαβεβαίωσε ότι όπως και όλες οι άλλες χώρες οι οποίες έχουν προσκληθεί στις συνομιλίες της εναρκτήριας ημέρας στο Μοντρέ, το Ιράν αντιλαμβάνεται ότι η βάση των συνομιλιών αυτών είναι η πλήρης εφαρμογή όσων αναφέρονται στην ανακοίνωση της Γενεύης της 30ής Ιουνίου 2012», επεσήμανε ο Μπαν.

Διαβάστε ακόμη: Οι «χίλιες ημέρες βίας» της Συρίας

«Ο ΥΠΕΞ Ζαρίφ και εγώ συμφωνήσαμε ότι ο στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να συσταθεί κοινή συναινέσει μια μεταβατική κυβέρνηση με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες», είπε ο Μπαν. «Σε αυτή τη βάση ο ΥΠΕΞ Ζαρίφ δεσμεύτηκε ότι το Ιράν θα διαδραματίσει έναν θετικό και εποικοδομητικό ρόλο στο Μοντρέ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Γαλλία ανέφερε νωρίτερα ότι δεν θα έπρεπε να επιτραπεί να λάβει μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία στο Ιράν, στενό σύμμαχο του Μπασάρ αλ Άσαντ, εάν δεν αποδέχεται την αναγκαιότητα να σχηματιστεί μια μεταβατική κυβέρνηση με πλήρεις εξουσίες. Η Σαουδική Αραβία επίσης απέρριψε σήμερα τη συμμετοχή του Ιράν στη «Γενεύη 2» εάν δεν αποδέχεται τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης.

Αποκλειστική συνέντευξη ‘Ασαντ βάζει «φωτιά» στη «Γενεύη 2»
Την ώρα που η διεθνής κοινότητα προετοιμάζεται για τη διάσκεψη που θεωρεί πως θα κρίνει το μέλλον της Συρίας, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ διαμηνύει από τη Δαμασκό ότι  υπάρχουν «μεγάλες πιθανότητες» να είναι υποψήφιος για νέα προεδρική θητεία τον προσεχή Ιούνιο και πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να προσφέρει την προεδρία μιας μελλοντικής κυβέρνησης σε μέλος της συριακής αντιπολίτευσης.

«Θεωρώ ότι τίποτε δεν με εποδίζει να είμαι υποψήφιος… και αν η κοινή γνώμη το επιθυμεί, δεν θα διστάσω ούτε μία στιγμή να το κάνω. Με λίγα λόγια, μπορώ να πω ότι υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να είμαι υποψήφιος», είπε ο Ασαντ που εμφανίσθηκε χαμογελαστός και άνετος στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Διαβάστε ακόμη: 11.000 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στη Συρία τα τελευταία τρία έτη

Σε ερώτηση σχετικά με τη αντιπολίτευση, ο πρόεδρος της Συρίας αρνήθηκε ότι διαθέτει οποιαδήποτε νομιμότητα αντιπροσώπευσης, αφού «είναι κατασκεύασμα των ξένων υπηρεσιών Πληροφοριών». «Έρχονται μέχρι τα σύνορα για ένα μισάωρο μέχρι να το βάλουν στα πόδια, πώς μπορούν τότε να γίνουν μέλη της κυβέρνησης; Μπορεί ένας υπουργός να ασκεί τα καθήκοντά του από το εξωτερικό; Τέτοιες ιδέες είναι απολύτως ανεδαφικές, θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε αστειότητες», δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος.

Τη στιγμή που καμία ανάπαυλα δεν υπάρχει στις συγκρούσεις στη Συρία, ο Άσαντ, ο οποίος στέλνει αντιπροσωπεία στις συνομιλίες της «Γενεύης 2», δήλωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος έχουν σημειώσει πρόοδο απέναντι στις δυνάμεις των ανταρτών: «Μπορούμε να πούμε ότι σημειώνουμε πρόοδο στον αγώνα κατά των τρομοκρατών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η νίκη είναι επικείμενη. Αυτό το είδος του πολέμου είναι περίπλοκο, δεν είναι εύκολο και χρειάζεται πολύ χρόνο. Αν η Συρία χάσει τη μάχη, το χάος θα επικρατήσει σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

«Η διάσκεψη της Γενεύης πρέπει να έχει ξεκάθαρα αποτελέσματα ως προς τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Αυτό θα ήταν η απόφαση, το σημαντικότερο αποτέλεσμα της διάσκεψης. Κάθε πολιτικό αποτέλεσμα που δεν θα περιλαμβάνει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα», είπε ακόμη ο πρόεδρος της Συρίας.

Τέλος, ο Άσαντ που ζει στη Δαμασκό με τη σύζυγο και τα παιδιά του δήλωσε ότι ποτέ δεν σκέφθηκε να φύγει από τη χώρα του από την έναρξη του πολέμου:  «Η φυγή δεν αποτελεί εδώ επιλογή. Οφείλω να βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή των υπερασπιστών της πατρίδας. Αυτό ήταν το μοναδικό σενάριο από την πρώτη ημέρα της κρίσης».

Διαβάστε ακόμη: Ξεπερνούν τους 115.000 οι νεκροί του συριακού εμφυλίου