Αστρονομικά κέρδη για την Apple

Αστρονομικά κέρδη για την Apple

Κάθε ρεκόρ αναμένεται να σπάσουν τα ετήσια αποτελέσματα του τεχνολογικού κολοσσού.

Στο τελευταίο τρίμηνο του 2014, η Apple ανακοίνωσε κέρδη 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων-το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της εταιρείας. Τον Σεπτέμβριο η Apple θα ανακοινώσει τα ετήσια εταιρικά της αποτελέσματα και οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters εκτιμούν πως τα κέρδη της εταιρείας θα αγγίξουν τα 52,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη, τότε μιλάμε για τα υψηλότερα κέρδη που κατεγράφησαν ποτέ από εταιρεία.

 

Σε ό,τι αφορά στο τελευταίο οικονομικό τρίμηνο, η Apple θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της την Πέμπτη και οι αναλυτές εκτιμούν πως τα κέρδη θα φτάσουν τα 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Οι παράγοντες που διαμορφώνουν την υψηλή κερδοφορία της Apple είναι οι εξής:

1.Οι πωλήσεις των iPhone

Τα ρεκόρ των 74,5 εκατομμυρίων iPhone που πωλήθηκαν κατά τη διάρκεια των διακοπών, βοήθησε την Apple να αυξήσει τις πωλήσεις της πάνω από 37% εντός του τριμήνου που μόλις ολοκληρώθηκε. Το iPhone παραμένει δημοφιλές, παρά το γεγονός ότι η Apple είναι πιθανό να ανακοινώσει τη νέα έκδοση τους προσεχείς μήνες. Η εταιρεία πούλησε 61 εκατομμύρια iPhone κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2015 και οι αναλυτές εκτιμούν ότι πούλησε άλλα 47 εκατομμύρια στο τελευταίο τρίμηνο.

Η μονάδα iPhone αναμένεται να μείνει σταθερή και κατά τη διάρκεια του 2015 και του 2016.

2.Οι πωλήσεις των MacBook

Η βιομηχανία παραγωγής προσωπικών υπολογιστών υποχώρησε κατά 11,8% σε παγκόσμιο επίπεδο κατά το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς IDC. Οι πωλήσεις των MacBook της Apple, ωστόσο, αυξήθηκαν κατά 16,1%.

 

3. Ισχυρό μερίδιο αγοράς στην Κίνα

Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο για την Apple, γι αυτό και οι αναλυτές έχουν τα μάτια τους στραμμένα σε αλλαγές των συνηθειών των καταναλωτών στην Κίνα λόγω της πρόσφατης κατάρρευσης του χρηματιστηρίου. Παρόλα αυτά, η UBS εκτιμά πως η αναταραχή στην αγορά της χώρας θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην οικονομία. «Η Apple διεισδύει στην Κίνα σε πολλαπλές ζώνες εισοδήματος, οι καταναλωτές στρέφονται σε πιο ακριβά τηλέφωνα και η Apple έχει το υψηλότερο επίπεδο δέσμευσης μάρκας», σημειώνει ο Steve Milunovich της UBS .

4.Μυστήριο γύρω από το Apple Watch

Ο αστάθμητος παράγοντας στα αποτελέσματα της Apple είναι το Apple Watch. Η εταιρεία τηρεί σιγήν ιχθύος σχετικά με τις πωλήσεις του Apple Watch, όμως οι πληροφορίες θέλουν τη ζήτηση για το νέο προϊόν της Apple να επιβραδύνεται ταχύτατα- αν και αυτό θα έχει πολύ μικρό αντίκτυπο στα ετήσια αποτελέσματα της εταιρείας.