Άσχημα νέα για την οικονομία της Γερμανίας – Φαίνεται να μην γλιτώνει την ύφεση

Άσχημα νέα για την οικονομία της Γερμανίας – Φαίνεται να μην γλιτώνει την ύφεση
Photo: pixabay.com
Ύφεση στη γερμανική οικονομία προβλέπει η Bundesbank για το τρίτο τρίμηνο.

Η γερμανική οικονομία είναι πιθανό να συρρικνωθεί το τρέχον τρίμηνο καθώς η βιομηχανία βρίσκεται σε ύφεση και η ιδιωτική κατανάλωση προσθέτει ελάχιστα στην ανάπτυξη, ανέφερε η Bundesbank σε μηνιαία οικονομική έκθεση τη Δευτέρα.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης υπέστη μικρή ύφεση στην αλλαγή του έτους και ήταν στάσιμη στο δεύτερο τρίμηνο, επομένως μια συρρίκνωση στην τρέχουσα περίοδο θα σήμαινε τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητική ή χωρίς ανάπτυξη.

“Παρά τον κάπως βραδύ ρυθμό των αυξήσεων των τιμών, τις ισχυρές αυξήσεις των μισθών και την καλή αγορά εργασίας, τα ιδιωτικά νοικοκυριά εξακολουθούν να συγκρατούν τις δαπάνες”, ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

“Εκτός από τον περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών, η αυξανόμενη αδυναμία της βιομηχανίας επιβαρύνει επίσης τις οικονομικές επιδόσεις”, πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από τα τέλη του 2022, αλλά στο 5,3%, παραμένει δυσάρεστα υψηλός και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τώρα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο υψηλό ρεκόρ 4% για να σταματήσει τη γρήγορη αύξηση των τιμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης θα επιβαρύνει επίσης την ανάπτυξη, ανέφερε η Bundesbank, όπως και η φθίνουσα πρόσληψη παραγγελιών για τον ζωτικό και τεράστιο βιομηχανικό τομέα της χώρας.

“Η χαμηλή και συνεχιζόμενη μείωση των εισερχόμενων παραγγελιών και η φθίνουσα συσσώρευση παραγγελιών έχουν ολοένα και μεγαλύτερο αντίκτυπο στη βιομηχανική παραγωγή”, είπε η κεντρική τράπεζα.

Η βιομηχανία της Γερμανίας, η οποία είναι πολύ εκτεθειμένη στις εξαγωγές, έχει πληγεί ιδιαίτερα από την αδύναμη ζήτηση από την Κίνα και οι προοπτικές της για ανάκαμψη παραμένουν αδύναμες, λένε οικονομολόγοι της αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: