Αθήνα καλεί ξανά ΔΝΤ: Οι αποφάσεις για την Ευρώπη λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό έδαφος

Αθήνα καλεί ξανά ΔΝΤ: Οι αποφάσεις για την Ευρώπη λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό έδαφος

Νέα μηνύματα μέσω Γεροβασίλη προς το Ταμείο μετά την παύση των διαπραγματεύσεων και καθώς το ραντεβού στη Ουάσινγκτον πραγματοποιείται χωρίς μία καταρχήν συμφωνία.

Βίκυ Σαμαρά

Νέα μηνύματα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά την παύση των διαπραγματεύσεων έως τη Δευτέρα 18 Απριλίου και καθώς εν τω μεταξύ η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας θα πραγματοποιηθεί χωρίς μία καταρχήν συμφωνία, στέλνει η ελληνική κυβέρνηση μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου ‘Ολγας Γεροβασίλη.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών (και ενώ εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί σύσκεψη στη Βουλή με τους στενούς του συνεργάτες), η κ.Γεροβασίλη τόνισε ότι η διαπραγμάτευση έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό, καθώς και ότι η ελληνική πλευρά έχει στείλει εγκαίρως τις προτάσεις της, επιρρίπτοντας έτσι την ευθύνη για την καθυστέρηση αποκλειστικά σε σκοπιμότητες των δανειστών και συγκεκριμένα του ΔΝΤ.

Υπενθύμισε άλλωστε ότι την περασμένη εβδομάδα τα Wikileaks αποκάλυψαν σενάρια κωλυσιεργίας από στελέχη του ΔΝΤ και ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ απέρριψε τέτοιο ενδεχόμενο, δηλώνοντας υπέρ της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Σχολίασε ωστόσο με νόημα ότι μέχρι στιγμής, αυτή η πρόθεση της κ.Λαγκάρντ δεν επαληθεύεται από τη στάση των στελεχών του ΔΝΤ, βάζοντας ξανά στο στόχαστρο Τόμσεν- Βελκουλέσκου.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι η παραδοχή λαθών από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ συμβάλλει στην κατανόηση όσων συμβαίνουν από τη διεθνή κοινή γνώμη.

Για το Μαξίμου γραμμή άμυνας αποτελεί η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, καθώς διαμηνύει προς το Ταμείο ότι δε θα συμφωνήσει σε μέτρα που δεν περιλαμβάνονταν σε αυτή.

“Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα τηρήσει τη συμφωνία. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και όλα τα μέρη”, δήλωσε η κ.Γεροβασίλη καταλήγοντας: “Οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ευρώπη λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό έδαφος”.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος θέλησε πάντως να δείξει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν διακοπεί παρά προσωρινά, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στην Αθήνα και θα συνεχιστούν την επόμενη Δευτέρα.

Καθώς δε το ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα του χρέους στη Ουάσινγκτον μοιάζει απίθανο αφού δεν υπάρχει μία έστω καταρχήν συμφωνία, η κυβέρνηση επιμένει τέλος στη γραμμή που είχε χαράξει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας στο News247 την περασμένη εβδομάδα, ότι δηλαδή προέχει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης άμεσα χωρίς επιπλέον καταστροφικά μέτρα, αλλά και χωρίς συμφωνία για το χρέος- πακέτο και μετά βάσει της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού θα πρέπει ούτως ή άλλως να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Πηγή: news247.gr