Attica Bank: Αυτός είναι ο επιχειρηματικός σχεδιασμός που θα οδηγήσει στην αναδιάρθρωση

Attica Bank: Αυτός είναι ο επιχειρηματικός σχεδιασμός που θα οδηγήσει στην αναδιάρθρωση

Οι πέντε άξονες επί των οποίων θα βασιστεί η αναδιοργάνωση της Τράπεζας. Προτεραιότητες η ενίσχυση της αξίας των μετοχών και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης. 

Οι στρτηγικοί άξονες του μεσοπρόθεσμου επιχειρηματικού σχεδιασμού της Τράπεζας, οι οποίοι θα αποτελέσουν την βάση σύνταξης του σχεδίου αναδιάρθρωσης, συζητήθηκαν  κατά τη  συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Attica Bank.

Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ουσιαστικά θέτουν τις βάσεις πλήρους αναδιάρθρωσης της Attica Bank, με οδηγό το προς σύνταξη σχέδιο, το οποίο θα υποβληθεί σύντομα για αξιολόγηση στις εποπτικές αρχές.

Οι κυριότεροι στόχοι του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού της Τράπεζας, όπως ανακοινώθηκαν, συνοψίζονται στις ακόλουθες πέντε βασικές παραμέτρους:

Διατήρηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας σε επίπεδα που να ξεπερνούν κατά πολύ τα τρέχοντα ισχύοντα όρια.

Βελτίωση της ποιότητας Ενεργητικού, με αύξηση της αποτελεσματικότητας στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ενίσχυση των προοπτικών κερδοφορίας της Τράπεζας μέσω:

α. Συγκράτησης του λειτουργικού κόστους. Προς την κατεύθυνση αυτή η Τράπεζα έχει ήδη προβεί σε αλλαγή του Οργανογράμματός της, ενώ έως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα έχει ολοκληρώσει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

β. Αναβάθμισης της τιμολογιακής πολιτικής και ενίσχυσης των διαδικασιών παρακολούθησης των κινδύνων.

γ. Αναμόρφωσης της δομής του Ομίλου και του δικτύου της.

δ. Διεύρυνση των διαθέσιμων πηγών ρευστότητας

ε. Επένδυση στον τομέα της τεχνολογίας, ως υπόβαθρου της αναδιάρθρωσης και καίριου παράγοντα για την ανάπτυξη της Τράπεζας.

Προτεραιότητα αποτελεί επίσης η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η βέλτιστη αξιοποίηση των πάσης φύσεως αναπτυξιακών προγραμμάτων και κινήτρων, προς όφελος των πελατών της και της ανάπτυξης της οικονομίας.

Οπως καταλήγει η ανακοίνωση της διοίκησης, «στόχος του επιχειρηματικού σχεδιασμού αλλά και των ενεργειών αναδιοργάνωσης της τράπεζας είναι η μεγιστοποίηση της αξίας-περιουσίας των μετόχων, η παροχή υψηλής ποιότητας τραπεζικών εργασιών και η σταδιακή επέκταση της εμπιστοσύνης και καθιέρωση της εταιρικής της επωνυμίας στη συνείδηση του κοινού».

Τι προβλέπει το πρόγραμμα εθελουσίας

Στις 31 Οκτωβρίου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην Attica Bank, που ξεκινά από Δευτέρα 17 Οκτωβρίου. Ως ημερομηνία αποχώρησης από την τράπεζα ορίζεται η 15η Νοεμβρίου.

Το χαμηλότερο όριο των απολαβών ανάλογα με τα έτη θα είναι 15.000 ευρώ και το υψηλότερο 200.000 ευρώ. Η αποζημίωση προσαυξάνεται με δύο μικτους μισθούς για κάθε ένα από τα τέκνα μέχρι 18 ετών, ενώ προσαύξηση 50% δικαιούνται οι άνω των 58 ετών εργαζόμενοι.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας εθελουσίας εξόδου θα δημιουργήσει προϋποθέσεις, για να προχωρήσουν οι υπόλοιπες δράσεις της νέας διοίκησης, προκειμένου η Attica Bank να καταστεί βιώσιμη και αποτελεσματική.