Πώς η κυβέρνηση θέλει να «κόψει» την όρεξη της τρόικας για απολύσεις

Πώς η κυβέρνηση θέλει να «κόψει»  την όρεξη της τρόικας για απολύσεις

Η επίτευξη συμφωνίας εργοδοτών και ΓΣΕΕ, στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, "όπλο" στα χέρια του υπουργείου Εργασίας. 

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, θα συναντηθεί αύριο με την τρόικα με «όπλο» την επίτευξη συμφωνίας εργοδοτών και ΓΣΕΕ, στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας(ILO) στη Γενεύη.

Αποφασίσθηκε ότι δεν χρειάζεται νέα ρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις και το λοκ άουτ. Σε νέα συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με διαμεσολάβηση του ILO θα συζητηθούν μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με τα συνδικάτα, όπως η χρηματοδότηση και οι άδειες.

Η συνάντηση με την τρόικα
Το αυριανό ραντεβού του Γ. Βρόυτση με τη τρόικα θα περιλαμβάνει:

1) Ομαδικες απολύσεις

Οι κοινωνικοί εταίροι αλλά και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας ζητούν πίστωση χρόνου. Η απόφαση – η οπόια θα βγει την άνοιξη – για τις ομαδικές απολύσεις πέρασε στην αρμοδιότητα του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) και απαιτείται πλέον η υπογραφή υπουργού.

2) Λοκ άουτ
Όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει λόγος τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε διαπίστωθηκε ότι οι εργοδότες που ενεργούν με καλή πίστη έχουν στη διάθεση τους επαρκή νομοθετημένα μέσα.

Οι κοινωνικοί εταίροι φαίνεται πως καταλήγουν στο ότι δεν χρειάζονται αλλαγές στον τρόπο προκύρηξης απεργιών.

Σε διάλογο παραπέμπονται συγκεκριμένα θέματα που σχετίζονται με τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των συνδικάτων και μία σειρά ρυθμίσεων που ισχύουν για τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Το πλαίσιο

Το υπουργείο Εργασίας έχει μελέτη του καθηγητή της Νομικής Σχολής Κώστα Παπαδημητρίου, στην οποία καταγράφεται αναλυτικά το πλαίσιο που ισχύει σε 12 ευρωπαϊκα κράτη για τον τρόπο προκήρυξης απεργιών αλλά και για το θέμα του λοκ άουτ.

Η μελέτη τονίζει ότι:

1) Ως προς του όρους κήρυξης της απεργίας η Ελλάδα τοποθετείται στο κέντρο της κλίμακας.
Στο ένα άκρο της κλίμακας βρίσκεται η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ιταλία όπου αρκούνται στη κήρυξη και από άτυπες ομάδες εργαζομένων.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας βρίσκεται η Βουλγαρία στην οποία απαιτείται απόφαση του αριθμού της πλειοψηφίας του όλου αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης και το Ηνωμένο Βασίλειο που απαιτεί δημοψήφισμα με συμμετοχή των μελών της οργάνωσης.

2) Ως προς την προειδοποίηση του εργοδότη, η Ελλάδα κινείται πάλι στο κέντρο της κλίμακας.

Απαιτείται τέτοια προειδοποίηση στις περισσότερες χώρες, ενώ δεν απαιτείται σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Ως προς το μήκος της προθεσμίας στην Ελλάδα είναι από τις συντομότερες.