Μπαίνουν σε τροχιά κατώτατος μισθός και νομοσχέδιο – «σκούπα» ΥΠΟΙΚ

Μπαίνουν σε τροχιά κατώτατος μισθός και νομοσχέδιο – «σκούπα» ΥΠΟΙΚ
Ο υπουργός Οικονομκών Χρήστος Σταϊκούρας (2Α) και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος (Α) παρίστανται, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στη Ολομέλεια της Βουλής, Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022. Ξεκίνησε σήμερα η τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής. Ακολούθως θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα βασικά θέματα στην κυβερνητική ατζέντα μετά το τριήμερο εθνικό πένθος.

Με τον απόηχο του δυστυχήματος στα Τέμπη να ρίχνει βαριά σκιά στην κοινωνική ζωή και τις πολιτικές εξελίξεις του τόπου «κλειδώνει» αυτή την εβδομάδα ο κατώτατος μισθός, που θα τεθεί σε ισχύ από 1η Απριλίου και δρομολογείται το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τις ρυθμίσεις χρεών και την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ.

Ειδικότερα, εντός των ημερών και μέχρι τις 10.3.2023, όπως προβλέπει ο νόμος, αναμένονται ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό. Ήδη το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) παρέδωσε το πόρισμα της διαβούλευσης και απομένει η εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη.

Με βάση τα δεδομένα, τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών φορέων αλλά και τις πληθωριστικές πιέσεις στα εισοδήματα θα πρέπει να αναμένεται μια αύξηση προς τα 780 ευρώ από 713 ευρώ σήμερα, με ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται ότι μια άλλη παράμετρος που θα συνεκτιμηθεί στην απόφαση για τον κατώτατο μισθό είναι οι αντοχές των εργοδοτών σε μια εποχή που καλούνται να διαχειριστούν πολλαπλές προκλήσεις. Ενδεικτικές είναι άλλωστε οι επισημάνσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) στην ετήσια έκθεση για το ελληνικό εμπόριο. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι οι οικονομικές υποχρεώσεις (42,8%), η διαχείριση των ανατιμήσεων (25%) και η ρευστότητα (23,6%). Η ενεργειακή κρίση επιδρά αρνητικά στη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων, καθώς για το 83,6% ο κύκλος εργασιών έχει επηρεαστεί αρνητικά από τις ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας ενώ το 30% αντιμετωπίζει αυξήσεις της τάξης 31%-50% στους λογαριασμούς ρεύματος.

Οι προτάσεις για τον κατώτατο μισθό

Σημειώνεται ότι η ΕΣΕΕ έχει προτείνει αύξηση 7% στον κατώτατο μισθό. Αναφορικά με τις προτάσεις των άλλων φορέων, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) προτείνει αύξηση 15,8%, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) προτείνει 8%, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) 5,5%, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) προτείνει αύξηση 5%-6%, εφόσον μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 0,6% και στη συνέχεια ακόμη 3% την περίοδο 2024-2025 εφόσον γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 3% έως 5%, το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) 4% με 6% και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) 4,5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ρυθμίσεις χρεών στην Εφορία

Εντωμεταξύ εντός των ημερών αναμένεται και η κατάθεση στη Βουλή του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου-σκούπα με σειρά παρεμβάσεων για τις ρυθμίσεις οφειλών, την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την πληρωμή από 1η Απριλίου των τελών κυκλοφορίας «με το μήνα», την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τους αγρότες και την παράταση του καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, μέχρι το τέλος του 2023 σε μεταφορές, εστίαση, τουριστικό πακέτο, γυμναστήρια, σχολές χορού, κινηματογράφους, θέατρα κ.ο.κ..

Επιπλέον, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατίθεται στη Βουλή, περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες και κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος υπό την προϋπόθεση ότι ο φόρος που βεβαιώνεται δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Πρόκειται για μέτρο που αφορά φυσικά πρόσωπα και εφαρμόζεται για μηδενικές, πιστωτικές και χρεωστικές εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις. Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων επισείει πρόστιμο 100, 200 ή 500 ευρώ ενώ στην περίπτωση των χρεωστικών δηλώσεων επιβάλλεται και τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: