Μπαλτάς: Τιμητική η εικόνα της Ειδομένης για την Ελλάδα – Άλλοι να ντρέπονται

Μπαλτάς: Τιμητική η εικόνα της Ειδομένης για την Ελλάδα – Άλλοι να ντρέπονται
Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς μιλάει στην παρουσίαση του προγράμματος συντήρησης του ιερού κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου Ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλύμα, σε τελετή που έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο, Τρίτη 8 Μαρτίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η δήλωση που προκάλεσε αίσθηση.

Σε μια δήλωση που ήδη έχει προκαλέσει σχόλια προχώρησε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, στη διάρκεια της εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου, το μεσημέρι της Τρίτης στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την εικόνα που δίνει η Ειδομένη για την Ελλάδα, απάντησε ότι «είναι τιμητική».

«Η εικόνα που δίνει η Ειδομένη για την Ελλάδα είναι τιμητική για την Ελλάδα, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, γιατί εμείς προσπαθούμε να πείσουμε όσους είναι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη ότι, με τα δεδομένα που έχουμε αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ελπίδα να ανοίξουν τα σύνορα, δεν προσπαθούμε να τους εκδιώξουμε, δεν προσπαθούμε να τους μαζέψουμε και να τους μαντρώσουμε, προσπαθούμε να τους πείσουμε να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας που με πυρετώδεις ρυθμούς φτιάχνονται στη χώρα», προσθέτοντας:

«Η ντροπή της Ειδομένης είναι ντροπή της ανθρωπότητας, ντροπή των χωρών που κλείνουν τα σύνορά τους. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ντραπεί σε σχέση με την Ειδομένη. Έχει, αντίθετα, την έχει την τιμή να έχει βοηθήσει, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, όσο το δυνατόν τους ανθρώπους εκεί, προσπαθώντας να τους πείσει να πάνε σε χώρους φιλοξενίας».

Ο κ. Μπαλτάς υποστήριξε, επίσης, ότι στο πρόβλημα των προσφύγων «παίζεται η τιμή και το διϊστορικό και το νυν ήθος της χώρας», ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «σηκώνει αυτή τη στιγμή το βάρος του κόσμου, σώζει την τιμή του κόσμου, κρατώντας τις αρχές της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και αυτό είναι θέμα πολιτισμού, με τη βαθύτερη και ουσιαστικότερη έννοια του όρου».

Με ανακοίνωση του, ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Μπαλτάς στρέφεται, μεταξύ άλλων, και κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος “βιάστηκε” να σχολιάσει.

«Προσωπικά, είμαι συνηθισμένος στην απομόνωση φράσεων από δηλώσεις μου με στόχο την αλλοίωση του περιεχομένου τους. Δεν με εκπλήσσει. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εσκεμμένη αλλοίωση ‘παίζει’ με το δράμα πονεμένων ανθρώπων στην Ειδομένη. Σε αυτό το παιχνίδι κινητοποιήθηκαν ακαριαία μικροπολιτικά αντανακλαστικά από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντί άλλης απάντησης, τον προτρέπω να διαβάσει προσεκτικά ολόκληρη τη δήλωσή μου, ελπίζοντας να συναισθανθεί την αστοχία του».

Αυτούσια η δήλωση του Υπουργού κατά τη συνέντευξη Τύπου
«Νομίζω ότι η εικόνα που δίνει η Ειδομένη είναι τιμητική για την Ελλάδα. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο. Διότι εμείς προσπαθούμε να πείσουμε όσους είναι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη ότι με τα δεδομένα που έχουμε αυτή την στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν τα σύνορα. Δεν προσπαθούμε να τους εκδιώξουμε, ούτε να τους μαζέψουμε και να τους μαντρώσουμε, προσπαθούμε να τους πείσουμε να πάνε στους καταυλισμούς που με πυρετώδεις ρυθμούς φτιάχνονται στη χώρα.

Η ντροπή της Ειδομένης είναι ντροπή της ανθρωπότητας. Αν θέλετε, γενικά και πολύ πιο ειδικά, είναι ντροπή των χωρών που κλείνουν τα σύνορά τους. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ντραπεί σε σχέση με την Ειδομένη. Έχει αντίθετα την τιμή να έχει βοηθήσει στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες όσο το δυνατό -που δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό αυτό το όσο το δυνατόν- ακόμα και έτσι, ακόμα και μέσα στις λάσπες, ακόμα και μέσα στο κρύο να βοηθήσει τους ανθρώπους εκεί, προσπαθώντας να τους πείσει -επαναλαμβάνω- να πάνε στους χώρους φιλοξενίας που χτίζονται με ραγδαίους ρυθμούς κοντά.

Για να αντιστρέψουμε λοιπόν το ερώτημα, σας καλώ να διαβάσετε τι έγινε στην Κόνιτσα, σας καλώ να διαβάσετε τι έγινε στη Νέα Καβάλα, πώς υποδέχονται οι κάτοικοι εκεί τους πρόσφυγες και πώς αυτή η υποδοχή σώζει την τιμή της Ελλάδας και, δια της Ελλάδας, την τιμή της ανθρωπότητας. Είδατε στις ειδήσεις ότι ακόμα και σε πολύ μεγάλης εμβέλειας τηλεοπτικά και κινηματογραφικά δίκτυα ζητούν να βοηθηθεί η Ελλάδα, για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες. Αναφέρομαι στο “Game of thrones”. Εχθές είδατε ένα βιντεάκι. Το ανάποδο συμβαίνει λοιπόν. Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, κάνει το παν κυριολεκτικά, μέσα στην κρίση, με όλη αυτή την ένδεια, με όλη αυτή την δυσκολία που έχει, να ξαναβρεί τη δική της αξιοπρέπεια και βρίσκοντάς την να ξαναδώσει και εκείνη αξιοπρέπεια στον κόσμο».

Η αντίδραση Μητσοτάκη και Ποταμιού
Μέσω twitter ήρθε η αντίδραση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη.

“Θα προτείνω στον υπουργό της αριστείας να επισκεφτεί την Ειδομένη για να αισθανθεί εθνικά υπερήφανος”, ήταν το σχόλιο του κ. Μητσοτάκη.

Το Ποτάμι ανακοίνωσε: “Αν ο κ. Μπαλτάς θεωρεί «τιμητική για την Ελλάδα την εικόνα της Ειδομένης» τότε είναι ντροπή για την Ελλάδα να έχει υπουργό Πολιτισμού που κάνει τέτοια δήλωση”.