Μπαρόζο: Η «βόμβα» για Καραμανλή, η στήριξη σε Μητσοτάκη και η αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Μπαρόζο: Η «βόμβα» για Καραμανλή, η στήριξη σε Μητσοτάκη και η αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρώην επικεφαλής της Κομισιόν ανέφερε ότι οι αγορές περιμένουν νίκη Μητσοτάκη για αυτό δείχνουν εμπιστοσύνη. 

Ειδήσεις έβγαλε η συνέντευξη του πρώην πρόεδρου της Κομισιόν και νυν επικεφαλής της Goldman Sachs International στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο Μανουέλ Μπαρόζο αποκάλυψε ότι δεν είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα το 2009 για υπέρβαση ελλειμμάτων γιατί δεν γνώριζε τα νούμερα, αφήνοντας ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. «Ξέραμε ότι το έλλειμμα ήταν πολύ υψηλό, αλλά όταν ήρθε ο Γ. Παπανδρέου μάθαμε πόσο ήταν» είπε χαρακτηριστικά.

Kατέθεσε επίσης την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές του 2019 στην Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να αποδείξει τη δέσμευση και την αφοσίωσή της στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και μόνο μετά να διεκδικήσει μια αναθεώρηση των συμφωνηθέντων για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και τη μείωση των φορολογικών βαρών.

Στη διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να πετύχει τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και των φορολογικών βαρών, επισήμανε ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ ευαίσθητη στιγμή, λόγω των φετινών εκλογών, κι αυτό είναι επικίνδυνο, καθώς στη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων οι κυβερνήσεις τείνουν να ξοδεύουν για παροχές.

«Πιστεύω ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές είναι να δείξει δέσμευση επί των μεταρρυθμίσεων. Να φανεί η πρόθεση της νέας κυβέρνησης για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, περισσότερες επενδύσεις και θέσπιση μέτρων φιλικών για την επιχειρηματικότητα (…) Η άποψή μου είναι πρώτα δούλεψε και μετά δείξε την απαραίτητη θέληση να πετύχεις καλύτερες συνθήκες», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση των αγορών απέναντι στην Ελλάδα, επισήμανε ότι σήμερα δείχνουν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην προοπτική της χώρας. «Γιατί; Για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η κυβέρνηση άλλαξε την αρχική της πολιτική, που ήταν πλήρης καταστροφή (…) δηλαδή άλλαξε τον υπουργό της. Ο δεύτερος είναι, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ότι οι αγορές περιμένουν μια πιθανή νίκη του Κ. Μητσοτάκη στις εκλογές, κι αυτό εξηγεί γιατί υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για το μέλλον της Ελλάδας». Πρόσθεσε πως είναι καλό ότι η Ελλάδα πηγαίνει τώρα στις αγορές με το ομόλογο, αν και όπως υποστήριξε η τιμή του είναι ακόμη σχετικά υψηλή.

Η αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Ο Μπαρόζο, ο πιο αποτυχημένος Πρόεδρος της Κομισιόν, ο Μπαρόζο των «περιστρεφόμενων θυρών», από την Κομισιόν, στην Goldman Sachs, δεν είπε λέξη σήμερα στους Δελφούς, για το έλλειμμα 15,1% που άφησε το 2009 η ΝΔ, όταν ήταν αυτός Πρόεδρος. Δεν ήξερε λέει… Θλιβερά αναξιόπιστος!», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.