Μπελάδες για την Huawei: Γιατί οι ΗΠΑ ανακαλούν άδειες για πωλήσεις τσιπ

Μπελάδες για την Huawei: Γιατί οι ΗΠΑ ανακαλούν άδειες για πωλήσεις τσιπ
epa07653462 The logo of China's Huawei Technologies Co is displayed near the US embassy in Kuala Lumpur, Malaysia, 17 June 2019. Most Southeast Asian countries are ignoring the so-called '5G Cold War' after the United States launched a campaign against the Chinese Huawei group, considered a threat to security by Washington. Countries such as Thailand, Singapore and Indonesia have declared themselves neutral in the dispute and the Chinese giant is emerging as one of the architects of the 5th generation mobile network (5G) in this region of more than 600 million people, with the exception of Vietnam. EPA/FAZRY ISMAIL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από το 2019, οι ΗΠΑ έχουν περιορίσει τις εξαγωγές τεχνολογίας στη Huawei, επικαλούμενες φερόμενες σχέσεις με τον κινεζικό στρατό.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακαλεί κάποιες άδειες που επέτρεπαν σε εταιρείες κατασκευής τσιπ να εξάγουν προϊόντα στην κινεζική Huawei.

Το υπουργείο Εμπορίου δεν διευκρίνισε ποιες άδειες ακυρώθηκαν, αλλά η κίνηση αυτή ακολουθεί την κυκλοφορία από τον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα ενός υπολογιστή με δυνατότητα Τεχνητής Νοημοσύνης που τροφοδοτείται από ένα τσιπ που δημιουργήθηκε από την Intel.

Από το 2019, οι ΗΠΑ έχουν περιορίσει τις εξαγωγές τεχνολογίας στη Huawei, επικαλούμενες φερόμενες σχέσεις με τον κινεζικό στρατό.

Αμερικανοί βουλευτές είχαν επικρίνει την κυβέρνηση Μπάιντεν μετά την παρουσίαση τον περασμένο μήνα του φορητού υπολογιστή MateBook X Pro της Huawei, σύμφωνα με το BBC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κινεζική εταιρεία έχει πληγεί από τους εμπορικούς περιορισμούς των ΗΠΑ, αλλά τελευταία φάνηκε να ανακάμπτει, ιδιαίτερα μετά την κυκλοφορία του smartphone Mate 60 Pro τον Αύγουστο.

Το 2019, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, αξιωματούχοι των ΗΠΑ πρόσθεσαν τη Huawei σε έναν λεγόμενο «κατάλογο οντοτήτων». Αυτό σημαίνει ότι οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να λαμβάνουν άδεια από την κυβέρνηση για να εξάγουν ή να μεταφέρουν ορισμένες τεχνολογίες, ιδίως λόγω ανησυχιών ότι θα χρησιμοποιηθούν από τον κινεζικό στρατό.

Ωστόσο, σε αυτό το διάστημα χορηγήθηκαν άδειες σε ορισμένες αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Intel και Qualcomm, για την προμήθεια της Huawei με τεχνολογία που δεν σχετιζόταν με το 5G.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: