Μπέρνι Έκλεστοουν: Ο πρώην επικεφαλής της Formula 1 ένοχος για απάτη 400 εκατ. στερλινών

Μπέρνι Έκλεστοουν: Ο πρώην επικεφαλής της Formula 1 ένοχος για απάτη 400 εκατ. στερλινών
Photo: REUTERS
Το 2022 κατατάχθηκε στην 65η θέση της λίστας των πλουσιότερων Βρετανών, με εκτιμώμενη καθαρή αξία 2,5 δισ. στερλινών.

Ο πρώην επικεφαλής της Formula 1, Μπέρνι Έκλεστοουν, δήλωσε την Πέμπτη ένοχος για απάτη λόγω της αποτυχίας του να δηλώσει στη βρετανική κυβέρνηση 400 εκατομμύρια στερλίνες που κατέχει σε καταπίστευμα στη Σιγκαπούρη.

Ο Έκλεστοουν -κλείνει τα 93 του χρόνια αργότερα τον Οκτώβριο- επρόκειτο να δικαστεί στο δικαστήριο Southwark Crown τον Νοέμβριο, αφού προηγουμένως αρνήθηκε την κατηγορία, μετέδωσε το Sky News.

Ο δισεκατομμυριούχος εμφανίστηκε σήμερα στο ίδιο δικαστήριο για να δηλώσει την ενοχή του σε μία μόνο κατηγορία απάτης στις 7 Ιουλίου 2015.

Το δικαστήριο άκουσε προηγουμένως ότι απέτυχε να δηλώσει ένα καταπίστευμα στη Σιγκαπούρη με τραπεζικό λογαριασμό που περιείχε περίπου 650 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, αξίας περίπου 400 εκατ. στερλινών εκείνη την εποχή.

Στον Έκλεστοουν απαγγέλθηκαν κατηγορίες μετά από έρευνα των βρετανικών φορολογικών αρχών σχετικά με τα οικονομικά του.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο ίδιος προέβη σε αναληθείς ή παραπλανητικές δηλώσεις προς τις φορολογικές αρχές σε μια συνάντηση τον Ιούλιο του 2015, όταν είπε ότι «ίδρυσε μόνο ένα καταπίστευμα» υπέρ των τριών κόρων του.

Ο Έκλεστοουν απάντησε «όχι» όταν ρωτήθηκε από τους υπαλλήλους των αρχών αν είχε οποιουσδήποτε δεσμούς με περαιτέρω καταπιστεύματα «εντός ή εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η απόφαση του δικαστηρίου σημειώνει πως ο Έκλεστοουν «τώρα αποδέχεται πως πρέπει να πληρώσει φόρο για το εν λόγω θέμα».

Σημειώνεται πως ο πρώην επικεφαλής της F1 – την οποία διοικούσε από τη δεκαετία του 1970 έως τον Ιανουάριο του 2017- είναι ένας από τους πλουσιότερους άνδρες του Ηνωμένου Βασιλείου και πέρυσι κατατάχθηκε στην 65η θέση της λίστας πλουσίων της Sunday Times, με εκτιμώμενη καθαρή αξία 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: