BEST IN BUSINESS: Fortune και PwC φέρνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη μεγαλύτερη έρευνα επιχειρηματικής αριστείας

BEST IN BUSINESS: Fortune και PwC φέρνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη μεγαλύτερη έρευνα επιχειρηματικής αριστείας

Φέρνουμε στο προσκήνιο τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ηγέτες, αναδεικνύουμε το BUSINESSPERSON OF THE YEAR.

To Fortune, σε συνεργασία με την εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών PwC διεξάγει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την έρευνα BEST IN BUSINESS. H έρευνα αξιολογεί εταιρείες εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα, που σημείωσαν τις πιο ανταγωνιστικές επιδόσεις σε βάθος δεκαετίας, προκειμένου να αναδειχθούν οι 20 κορυφαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Από τους επικεφαλής των εταιρειών αυτών, θα αναδειχθεί ο/η BUSINESS PERSON OF THE YEAR.

Η έρευνα, ακολουθεί τη μεθοδολογία και τα κριτήρια της αμερικανικής έκδοσης του Fortune. Αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα στην Ελλάδα, γιατί εγκαινιάζεται σε μια στιγμή, που η εγχώρια οικονομία και επιχειρηματικότητα, αφού δοκιμάστηκαν σε πολλά επίπεδα και για πολλά χρόνια, δείχνουν να σταθεροποιούνται. Η πρόκληση είναι μεγάλη, αλλά το τελικό εγχείρημα πιστεύουμε ότι θα μας δικαιώσει.

Η αξιολόγηση των εταιρειών που θα λάβουν μέρος στην έρευνα, βασίστηκε στην μεθοδολογία της PwC, “Stars & Zombies”, η οποία ομαδοποιεί τις εταιρείες με βάση τη διατηρήσιμη ανάπτυξη, την κερδοφορία και την δανειακή βιωσιμότητα τους.

Μεθοδολογία – Επιλογή εταιρειών Stars με βάση τη μεθοδολογία της PwC, “Stars & Zombies”

Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς των εταιρειών από το 2008-2016, ενώ, στη συνέχεια, έγινε διασταύρωση με τα αποτελέσματα των δημοσιευμένων ισολογισμών του 2017. Για 13 Ομίλους Εταιρειών που χρηματοδοτούνται κεντρικά, χρησιμοποιήθηκαν οι ενοποιημένοι ισολογισμοί έναντι των ισολογισμών των επιμέρους εταιρειών. Εταιρείες, των οποίων ο δανεισμός εγγυάται από το Ελληνικό Δημόσιο, εξαιρέθηκαν από το δείγμα όπως επίσης και ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ.

Η αξιολόγηση των εταιρειών βασίστηκε στην μεθοδολογία της PwC, “Stars & Zombies”, η οποία γκρουπάρει τις εταιρείες σε ομάδες με βάση την διατηρήσιμη Ανάπτυξη, την Κερδοφορία και την Δανειακή Βιωσιμότητα.  Τα κριτήρια που επιλέχθηκαν για την κατανομή των εταιρειών σε κατηγορίες είναι η μέση μεταβολή του κύκλου εργασιών (2008-2016), η απόδοση των απασχολούμενων κεφαλαίων (ROCE) του 2016 και ο Καθαρός Δανεισμός / EBITDA του 2016.

Με τον συνδυασμό των τριών χρηματοοικονομικών μεταβλητών δημιουργήθηκαν 27 διαφορετικές κατηγορίες. Σύμφωνα με την κατάταξη σε κάθε κριτήριο, οι κατηγορίες που δημιουργούνται είναι συνδυασμοί όπως για παράδειγμα SGZ (Star, Grey, Zombie). Κατηγορίες με κοινά χαρακτηριστικά συγχωνεύτηκαν για διευκόλυνση της στατιστικής ανάλυσης σε 10 Ομάδες (Groups).

 

Best in Business επιχειρήσεις – Fortune

Η PwC παρείχε τις εταιρείες με βαθμολογία 27 και 18 που είναι οι ανώτερες κατηγορίες στη κλίμακα ανταγωνιστικότητας “Stars & Zombies” με βάση τα προαναφερθέντα κριτήρια. Από την λίστα των εταιρειών Stars που παρέχεται από τη PwC, το Fortune επέλεξε τις υποψήφιες Best in Business επιχειρήσεις, εξαιρώντας τους Συνεταιρισμούς και τις συνεταιριστικές αποθήκες.

Best in Business επιχειρήσεις – Ερωτηματολόγιο (75% της τελικής βαθμολογίας)

Με σκοπό την ανάδειξη του top 20 των επιχειρήσεων Best in Business, θα σταλεί ερωτηματολόγιο στις επιλεχθείσες εταιρείες που θα διερευνά τις επιδόσεις τους σε:

 Θέση στην αγορά – Μερίδιο Αγοράς

 Εξωστρέφεια

 Καινοτομία – Έρευνα & Ανάπτυξη

 Ανθρώπινο Δυναμικό

 Επενδύσεις

 Εταιρική Υπευθυνότητα

Η κάθε ερώτηση έχει συγκεκριμένο βάρος και οι απαντήσεις θα ποσοτικοποιηθούν με σκοπό την ανάδειξη των 20 εταιρειών που θα συγκεντρώσουν την μεγαλύτερη συνολική βαθμολογία από τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο.

Business Person of the year – Ψηφοφορία (25% της τελικής βαθμολογίας)

Οι 20 εταιρείες θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν σε δεύτερη φάση τις εταιρείες που θεωρούν ως Best in Business.

Από την έρευνα  και τη ψηφοφορία θα προκύψει η τελική κατάταξη των 20 εταιρειών. Οι επικεφαλής των πρώτων πέντε εταιρειών θα διεκδικήσουν τον τίτλο «Business Person of the Year», που θα αναδείξει το Fortune, με βάση τα κριτήρια της αμερικανικής έκδοσης: α) τα αποτελέσματα που σημείωσε η εταιρεία της οποίας ηγείται το 2018, β) το βιογραφικό και τα επιτεύγματα καθενός, γ) το όραμά του για το μέλλον και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τον κόσμο μέσα από την επιχειρηματική του πρακτική και δ) την εταιρική και κοινωνική του επιρροή.