Bέτο σε Κλίντον και Τραμπ από τον αραβικό κόσμο

Bέτο σε Κλίντον και Τραμπ από τον αραβικό κόσμο

Ποιον υποψήφιο θα ψήφιζαν -αν υπήρχε δυνατότητα- η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική για τον Λευκό Οίκο

Σχεδόν οι μισοί κάτοικοι στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική θα απείχαν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ αν είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν, παρόλο που η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον φαίνεται να έχει υποστηρικτές στον αραβικό κόσμο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Το 47% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν θα ψήφιζε ούτε την Κλίντον ούτε τον αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ, αν είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της σαουδαραβικής εφημερίδας Arab News και διενεργήθηκε από το ινστιτούτο YouGov.

Το 44% θα ψήφιζε την υποψήφια των Δημοκρατικών και μόνο το 9% τον Τραμπ, επισημαίνεται στη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 14 ως τις 21 Οκτωβρίου σε δείγμα 3.017 ανθρώπων από 17 αραβικές χώρες και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Παρόλα αυτά όσοι συμμετείχαν στη δημοσκόπηση αντιμετώπισαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό θετικά τις βασικές θέσεις του Τραμπ για θέματα ασφάλειας, τον έλεγχο των συνόρων και τις αμβλώσεις, όταν ρωτήθηκαν σχετικά χωρίς να τους αποκαλυφθεί ποιος τις υποστηρίζει.

Το 90% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν βλέπει με κακό μάτι την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα, στην περίπτωση που κρίνεται πως απειλείται η ασφάλεια της χώρας τους.

Το 89% επίσης εκτίμησε ότι η άμβλωση δεν είναι αποδεκτή, με εξαίρεση τις περιπτώσεις βιασμού ή όταν απειλείται άμεσα η υγεία της γυναίκας.

Παρόλο που ούτε η Κλίντον ούτε ο Τραμπ προκαλούν ενθουσιασμό στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, το 78% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απάντησε ότι η υποψήφια των δημοκρατικών θα ήταν καλύτερη επιλογή για τον αραβικό κόσμο από τον Ρεπουμπλικάνο (22%).

Και σε μια άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη και διενεργήθηκε από το ινστιτούτο ερευνών Arab Centre Washington DC από τις 21 ως τις 31 Οκτωβρίου σε 3.600 ανθρώπους σε οκτώ αραβικές χώρες και στα Παλαιστινιακά Εδάφη δείχνει ότι η Κλίντον έχει περισσότερους οπαδούς από τον Τραμπ.

Διαβάστε: Προηγείται η Κλίντον – Πόσο επηρέασε τα ποσοστά η νέα έρευνα του FBI στα emails της;