BlackRock: Υψηλό το επενδυτικό ρίσκο, λόγω του μακροοικονομικού τοπίου

BlackRock: Υψηλό το επενδυτικό ρίσκο, λόγω του μακροοικονομικού τοπίου
epa08937078 (FILE) - A view of the offices of the investment management firm BlackRock in New York, New York, USA, 16 January 2020 (reissued 14 January 2021). BlackRock, the the world's largest fund, will publish their 4th quarter 2020 results on 14 January 2021. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 55774124 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στις ανεπτυγμένες χώρες, η δυναμική των μετοχών, μοιραία, έχει περιοριστεί καθώς οι αποδόσεις στα ομόλογα έχουν αυξηθεί

Το επενδυτικό ρίσκο είναι ιδιαίτερα υψηλό την τρέχουσα περίοδο, αναφέρει σε ανάλυσή του ο επενδυτικός κολοσσός BlackRock, επισημαίνοντας πως το μακροοικονομικό τοπίο… επιφυλάσσει πολλούς κινδύνους τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, ο πληθωρισμός θα μειωθεί μεν, αλλά δεν πρόκειται να πέσει στα προ Covid επίπεδα. Οι κεντρικές τράπεζες είναι αποφασισμένες να ανεχτούν ένα οξυμμένο πληθωριστικά περιβάλλον, για το οποίο, αν μη τι άλλο, ευθύνονται τα προβλήματα προσφοράς, αντί να καταστρέψουν θέσεις εργασίας για να τιθασεύσουν τις πιέσεις. Ως εκ τούτου, η BlackRock είναι overweight απέναντι στις μετοχές και underweight έναντι των ομολόγων.

Από την άλλη, η αγορά προεξοφλεί ισχυρές επιτοκιακές αυξήσεις, κάτι που αποτελεί κίνδυνο, με την ανάκαμψη να μην αναμένεται… άμεσα. Η βασική αλλαγή στη στρατηγική του οίκου είναι η σταδιακή απόσυρση από συγκεκριμένες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, δεδομένων των μεγάλων κινήσεων της αγοράς. Στις ανεπτυγμένες χώρες, η δυναμική των μετοχών, μοιραία, έχει περιοριστεί καθώς οι αποδόσεις στα ομόλογα έχουν αυξηθεί.

«Βλέπουμε την πορεία των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων να κινείται προς χαμηλότερα επίπεδα, καθώς η αντιστάθμιση της πολιτικής για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού γίνεται πιο ξεκάθαρη, με την οικονομία να επιβραδύνεται» επισημαίνει η BlackRock. Σημειώνεται πως μπορεί να απαιτηθούν μήνες μέχρι η Fed να διαμορφώσει έναν βασικό άξονα πολιτικής.

Ως εκ τούτου, οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι φαίνονται απειλητικοί για την ανάπτυξη και τα περιουσιακά στοιχεία: οι κεντρικές τράπεζες έχουν αναπτύξει μια σκληρή ρητορική για τον πληθωρισμό, ενώ ένα συνεχιζόμενο σοκ στις τιμές των εμπορευμάτων και τα lockdown της Κίνας για την Covid ενισχύουν τις πιο αδύναμες μακροοικονομικές προοπτικές.

Μοιραία, οι συνέπειες αυτών των κινδύνων θα γίνουν αισθητές στις αγορές.