BlackRock: Μην αγοράζετε στα «χαμηλά», δεν υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες

BlackRock: Μην αγοράζετε στα «χαμηλά», δεν υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες
epa08937078 (FILE) - A view of the offices of the investment management firm BlackRock in New York, New York, USA, 16 January 2020 (reissued 14 January 2021). BlackRock, the the world's largest fund, will publish their 4th quarter 2020 results on 14 January 2021. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 55774124 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Aναμένουμε επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος για το υπόλοιπο του έτους και το 2023» αναφέρει η BlackRock

Δεν κρύβει την ανησυχία του για την πορεία που έχουν λάβει οι χρηματοπιστωτικές αγορές τόσο διεθνώς όσο και στις ΗΠΑ ο επενδυτικός κολοσσός BlackRock.

Τα μισόλογα των κεντρικών τραπεζών δεν πείθουν και μέχρι στιγμής δεν εντοπίζεται αποτελεσματικό πλέγμα για την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων. 

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η BlackRock, η οικονομική δραστηριότητα τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες προηγμένες οικονομίες αναμένεται να επιβραδυνθεί λόγω της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής. Επομένως, δεν πρόκειται για ένα περιβάλλον το οποίο προσφέρεται για αγορές στα χαμηλά…

Σύμφωνα δε με τις προβολές της κεντρικής τράπεζας, οι Αμερικανοί policy makers σκοπεύουν να στείλουν το βασικό επιτόκιο αναφοράς στο 4% ως το 2023…

Όπερ σημαίνει… πως θα καταλήξει πέρα από το ουδέτερο επίπεδο του 2,5% – επίπεδο που ούτε θερμαίνει ούτε «κρυώνει» την οικονομική δραστηριότητα. 

Ήδη οι οικονομικές συνθήκες αυστηροποιούνται.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήτοι με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται και τις τιμές στην Ενέργεια στον… Θεό, λέει η BlackRock, «αναμένουμε επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος για το υπόλοιπο του έτους και το 2023».

Πληθωριστικές πηγές

Τα τρέχοντα υψηλά ποσοστά του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αντικατοπτρίζουν μια ανισορροπία ζήτησης και προσφοράς σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. Με άλλα λόγια, οι πληθωριστικές πιέσεις δεν οφείλονται στη ζήτηση, αλλά στην ασυνήθιστα χαμηλή παραγωγική ικανότητα μετά την πανδημία.

Στην πραγματικότητα, η Fed βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα οξύ δίλημμα: είτε να μειώσει τη οικονομική δραστηριότητα είτε να ζήσει με επίμονο πληθωρισμό ενώ η παραγωγική ικανότητα ανακάμπτει – αλλά ακόμη δεν το αποδέχεται αυτό, αφού εκτιμά πως θα υπάρξει επιστροφή της προσφοράς, η οποία θα επιλύσει το πρόβλημα.

Γι’ αυτό κάθε ανοδική έκπληξη σε σχέση με τον πληθωρισμό θα οδηγεί σε πιο αυστηρή πολιτική.

Όμως, όταν το μακροοικονομικό περιβάλλον διαμορφώνεται από περιορισμούς παραγωγής, η Fed δεν μπορεί να αποφύγει την αστάθεια. Μπορεί να «ανταλλάξει» τη μεταβλητότητα του πληθωρισμού μόνο με τη μεταβλητότητα της παραγωγής.

Από την άλλη, λέει η BlackRock, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα γρήγορα, επειδή η ζώνη του ευρώ θα αισθανθεί νωρίτερα οικονομικό πόνο.

Η προγραμματισμένη εξομάλυνση της πολιτικής της ΕΚΤ υποτιμά τον κίνδυνο της ενεργειακής κρίσης που μπορεί εύκολα να ωθήσει τη ζώνη του ευρώ σε ύφεση. Τα προβλήματα της ΕΚΤ απεικονίζονται στον καθρέπτη της αστάθειας των ομολόγων της περιφέρειας.

«Αναμένουμε περισσότερη αστάθεια στο μέλλον» καταλήγει ο επενδυτικός οίκος.