Bloomberg: Αγαπητή Ελλάδα ο πόλεμος τελείωσε πριν 70 χρόνια

Bloomberg: Αγαπητή Ελλάδα ο πόλεμος τελείωσε πριν 70 χρόνια

«Η γερμανική μεταπολεμική πορεία έχει οδηγήσει σε οικονομική επιτυχία, ενώ η ελληνική δεν έχει» αναφέρει ο αρθογράφος.

«Ο Τσίπρας και η ομάδα του θα πρέπει να συμβιβαστούν με την σημερινή πραγματικότητα και να σταματήσουν να χάνουν χρόνο σε παράπονα 70 ετών υποστηρίζει ο αρθρογράφος του Bloomberg Λεονίντ Μπερσίντσκι, σε άρθρο του με τίτλο «Αγαπητή Ελλάδα, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε πριν 70 χρόνια».

«Οι Ευρωπαίοι χρειάζεται να αναγνωρίσουμε ότι είναι άσκοπο να αναμασούν παλαιά λάθη όταν δεν είναι η ρίζα των σημερινών προβλημάτων τους. Οι πόλεμοι τελειώνουν, και μοιραία οι δρόμοι νικητών και χαμένων χωρίζουν. Η γερμανική μεταπολεμική πορεία έχει οδηγήσει σε οικονομική επιτυχία, ενώ η ελληνική δεν έχει» παρατηρεί.

Αναφερόμενος στις ελληνικές αξιώσεις για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η Γερμανία απορρίπτει κατηγορηματικά τις ελληνικές αξιώσεις, επικαλούμενη την αποπληρωμή 115 εκατομμυρίων μάρκων το 1960 και τη συμφωνία του 1990, με την οποία «το θέμα έκλεισε οριστικά».

«Ο Τσίπρας απορρίπτει αυτή την ερμηνεία. Σύμφωνα με αυτόν, η Συνθήκη του Λονδίνου του 1953, υπό την οποία πάνω από το ήμισυ του χρέους της Δυτικής Γερμανίας διαγράφηκε από χώρες περιλαμβανομένης της Ελλάδας, ανέβαλε το θέμα των αποζημιώσεων έως την επανένωση της Γερμανίας» προσθέτει το άρθρο.

«Και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να ισχυριστούν διάφορα. Εάν η Αθήνα έφερνε ποτέ το θέμα στα δικαστήρια -θα μπορούσε, δυνητικά, να το κάνει- τα επιχειρήματά τους θα συνεχίζονταν στις αίθουσες των δικαστηρίων. Μόνο που η διαδικασία θα ήταν μακρά και το αποτέλεσμα αβέβαιο – δεν είναι ένα ασφαλές στοίχημα για την Ελλάδα, μια χώρα στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπερσίντσκι, σημειώνοντας ότι για αυτό τον λόγο ο Τσίπρας επικαλείται την ηθική και όχι τη γλώσσα της νομολογίας, ενώ ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, επιμένει πως πρέπει και επικεντρωθούν στα σημερινά θέματα και στο κοινό μέλλον.