Bloomberg: Μετά το «Grexit», μαντέψτε ποιο χρέος υπεραποδίδει – Τι τουίταρε ο πρωθυπουργός

Bloomberg: Μετά το «Grexit», μαντέψτε ποιο χρέος υπεραποδίδει – Τι τουίταρε ο πρωθυπουργός
Η ελληνική σημαία κυματίζει πάνω από Παρθενώνα στο λόφο της Ακρόπολης, Αθήνα, Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018. Στις 21 Ιουνίου μετά από συνεδρίαση του Eurogroup αποφασίστηκε η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο, το οποίο λήγει και επίσημα στις 20 Αυγούστου του 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Άρθρο ύμνος για την ελληνική οικονομία…

«Θυμάστε το Grexit; Παρ’ ολίγον να συμβεί το 2015 και σε αντίθεση με το Brexit για την Ελλάδα είναι απλώς ένα ξεθωριασμένο σχήμα λόγου που επινοήθηκε από τα λονδρέζικα ειδησεογραφικά μέσα που τώρα αναγνωρίζουν καθυστερημένα τη δική τους έλλειψη γνώσης η οποία συνέβαλε στην καταστροφική αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει το Bloomberg σε άρθρο – ύμνος για την ελληνική οικονομία.

«Σχεδόν όλοι τότε έλεγαν ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα χρεοκοπούσε, δεδομένου ότι είχε υποσχεθεί να τερματίσει τη λιτότητα και τα μνημόνια…». Υπενθυμίζεται πως «ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, Άλαν Γκρίνσπαν, δήλωσε στη Βρετανική Ραδιοφωνία ότι… ήταν απλώς θέμα χρόνου να εγκαταλείψει η Ελλάδα τη νομισματική ένωση και να διαλυθεί το ευρώ. Ο Τζορτζ Σόρος, ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος της Soros Fund Management, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg την ίδια περίοδο ότι η “Ελλάδα πέφτει στο λούκι”». 

«Ο Marcel Fratzcher, ο πρώην επικεφαλής ανάλυσης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με σπουδές στην Οξφόρδη και το Χάρβαρντ και πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, χαρακτήρισε την Ελλάδα πολιτική και οικονομική καταστροφή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Grexit δεν έγινε ποτέ. Το ελληνικό χρέος είχε αυξηθεί από το χαμηλό του Απριλίου 2012 των 25 σεντ για το ευρώ και μέχρι τον Μάρτιο του 2015 διαπραγματευόταν με premium 194%. Όποια και αν ήταν η καταστροφή που προέκυψε, οι επενδυτές πλέον έχουν κάνει τα ελληνικά ομόλογα το πιο «ευνοούμενο δημόσιο χρέος τους» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος του Bloomberg.

Αντίβαρο…

Όλα αυτά είναι σημάδι ότι η Ελλάδα είναι το οικονομικό αντίβαρο στις χρεοκοπίες της Silicon Valley Bank, Signature Bank και της Credit Suisse και της First Republic. Πλέον, το κράτος των 10,3 εκατομμυρίων είναι μια οικονομία επενδυτικής βαθμίδας από τον Δεκέμβριο του 2021, με βάση τις ευνοϊκές τάσεις του πληθωρισμού, του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, της αύξησης του ΑΕΠ, των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της πολιτικής σταθερότητας, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg. 

Στην αγορά ομολόγων, η Ελλάδα διαπραγματεύεται τουλάχιστον τρεις βαθμούς πάνω από αυτό που οι επενδυτές θεωρούν χρέος υψηλού κινδύνου και υψηλής απόδοσης και αρκετά σύντομα θα διεκδικήσει εκ νέου την επενδυτική βαθμίδα που τελευταία φορά είχε το 2008.

Από τότε που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη στο Μέγαρο Μαξίμου το 2019, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 7%, ξεπερνώντας τις μεγάλες οικονομίες, όπως η Γερμανία (1%), η Γαλλία (1%), η Ιταλία (2%), η Ισπανία (-2). %), το Ηνωμένο Βασίλειο (1%) και τις ΗΠΑ (4%), σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό των συνολικών δανείων για τις ελληνικές τράπεζες, ο δείκτης υγείας του τραπεζικού τομέα, μειώθηκε στο 6,8% από 47% το 2017 και στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε κατά τουλάχιστον 32 ποσοστιαίες μονάδες..

Η ανάκαμψη αποτυπώνεται στο Bloomberg Country Risk Political Score για την Ελλάδα, το οποίο μετρά την ικανότητα ή/και τη δέσμευση μιας χώρας να εξυπηρετήσει το χρέος της ή/και να προκαλέσει αναταράξεις στην αγορά συναλλάγματος. Η Ελλάδα, με βαθμολογία πολιτικού κινδύνου 49, βελτιώθηκε κατά 25% μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Μητσοτάκη, ξεπερνώντας τη Γερμανία (82, -2%), τη Γαλλία (86, 0%), την Ισπανία (67, -1%), το Ηνωμένο Βασίλειο (91, -1%), τις ΗΠΑ (87, -2%) και την Ιταλία (44, -8%).

Σίγουρα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας και η πολιτική της βαθμολογία εξακολουθούν να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες. «Έχουμε διορθώσει τις μικροοικονομικές ισορροπίες και αυτό αντικατοπτρίζεται σε αυτά τα στοιχεία, αλλά έχουμε πολλά να κάνουμε», όπως «οι καθυστερήσεις στις υποδομές», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, στα γραφεία της κεντρικής τράπεζας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Νομίζω ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι οργανισμοί πιστοληπτικής αξιολόγησης δεν μας αναβαθμίζουν. Αυτό το τρομερό ατύχημα», – η σύγκρουση δύο τρένων στα Τέμπη που προκάλεσε την πιο θανατηφόρα σιδηροδρομική καταστροφή στην ελληνική ιστορία τον Φεβρουάριο, «είναι η απόδειξη αυτού».

Όμως, παρά το ότι αναζωπυρούμενος πληθωρισμός υπονομεύει τη διεθνή σταθερότητα, η Ελλάδα αναπτύσσεται ταχύτερα από το πρόσφατο παρελθόν της και ταχύτερα από την ομάδα των χωρών που μοιράζονται το ευρώ. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς ο πολιτικός κίνδυνος της Ελληνικής Δημοκρατίας υποχωρεί.

Η οικονομική ανάκαμψη της χώρας επικυρώνεται στο χαμηλό κόστος δανεισμού της, το οποίο μειώθηκε στο 3,9% από 15% το 2015 και 63% το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Η Ελλάδα σήμερα μπορεί να λάβει δάνεια με κόστος που είναι κατά μέσο όρο 10 μονάδες βάσης χαμηλότερο από τους δανειολήπτες επενδυτικής βαθμίδας. Τα ομόλογά της διαπραγματεύονταν για τελευταία φορά τόσο ευνοϊκά το 2005, όταν η χώρα είχε αξιολογηθεί με “Α”, την έκτη υψηλότερη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας και πέντε επίπεδα πάνω από αυτό που θεωρείται χρέος υψηλού κινδύνου, υψηλής απόδοσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο συνδυασμός της μείωσης των αποδόσεων και της ενίσχυσης της οικονομίας κατέστησε τα ελληνικά ομόλογα με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως, με πενταετή συνολική απόδοση 18%, όταν παρόμοια ομόλογα αναφοράς για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γερμανία και τη Γαλλία έχασαν 11%, τα βρετανικά ομόλογα υποτιμήθηκαν 13% και τα διεθνή κρατικά ομόλογα έχασαν 11%. Όποιος αγόρασε ελληνικό χρέος το 2013 έχει μια απλησίαστη απόδοση 214% για μια ανεπτυγμένη οικονομία. Οι μετοχές των 60 ελληνικών εταιρειών που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποδεικνύονται φέτος διεθνείς νικητές με απόδοση 12%.

Η αντίδραση του πρωθυπουργού

Όπως ήταν αναμενόμενο, το δημοσίευμα προκάλεσε τη θετική αντίδραση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σημείωσε πως σύντομα θα έρθουν περισσότερα καλά νέα για την ελληνική οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: