Παγκόσμια Τράπεζα: Η ανασυγκρότηση της Ουκρανίας θα κοστίσει πάνω από 400 δισ. δολάρια

Παγκόσμια Τράπεζα: Η ανασυγκρότηση της Ουκρανίας θα κοστίσει πάνω από 400 δισ. δολάρια
epaselect epa09874818 Residents walk past destroyed Russian military machinery on the street, in Bucha, the town which was retaken by the Ukrainian army, northwest of Kyiv, Ukraine, 06 April 2022. Hundreds of tortured and killed civilians have been found in Bucha and other parts of the Kyiv region after the Russian army retreated from those areas. Russian troops entered Ukraine on 24 February resulting in fighting and destruction in the country, and triggering a series of severe economic sanctions on Russia by Western countries. EPA/ROMAN PILIPEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με την ταχεία αξιολόγηση των αναγκών, η Ουκρανία θα χρειαστεί 14 δισ. δολάρια για κρίσιμες και βασικής προτεραιότητας επενδύσεις ανασυγκρότησης και ανάκαμψης το 2023.

Η ανασυγκρότηση της οικονομίας της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή πριν από ένα χρόνο αναμένεται τώρα να κοστίσει 411 δισ. δολάρια, 2,6 φορές το εκτιμώμενο για το 2022 ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ουκρανίας, σύμφωνα με νέα μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ουκρανίας.

Η εκτίμηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα καλύπτει μια περίοδο ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 και ποσοτικοποιεί τις φυσικές καταστροφές σε υποδομές και κτίρια, τον αντίκτυπο στις ζωές και στα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων και το κόστος της «καλύτερης ανοικοδόμησης», σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Το ποσό έχει αυξηθεί σημαντικά από την εκτίμηση των 349 δισ. δολαρίων που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η νέα πρόβλεψη έρχεται μία ημέρα αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε ότι αξιωματούχοι του κατέληξαν σε συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές για τετραετές δανειακό πακέτο ύψους 15,6 δισ. δολαρίων που μπορεί να κινητοποιήσει επιπλέον δισεκατομμύρια βοήθειας από άλλους φορείς, μόλις εγκριθεί από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ τις ερχόμενες εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ενεργειακές υποδομές, στέγαση, υποδομές κρίσιμης σημασίας, οικονομία και αποναρκοθέτηση για ανθρωπιστικούς λόγους είναι οι πέντε προτεραιότητές μας για φέτος», δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ σε ανακοίνωση.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι εκτιμώμενες ζημιές και οι ανάγκες ανάκαμψης δεν περιλαμβάνουν στοιχεία για την απώλεια υποδομών, κατοικιών και επιχειρήσεων σε εδάφη που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την ταχεία αξιολόγηση των αναγκών, η Ουκρανία θα χρειαστεί 14 δισ. δολάρια για κρίσιμες και βασικής προτεραιότητας επενδύσεις ανασυγκρότησης και ανάκαμψης το 2023.

Περίπου το 22% των αναγκών εντοπίζονται στις μεταφορές, ενώ η στέγαση αντιστοιχεί στο 17%, η ενέργεια στο 11% και η γεωργία στο 7%.

Η μεγαλύτερη αναλογικά αύξηση είναι στην ενέργεια, όπου οι ζημιές ήταν υπερπενταπλάσιες του επιπέδου που καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε σε περιοχές της πρώτης γραμμής του μετώπου όπως το Ντονέτσκ, το Χάρκοβο, το Λουγκάνσκ και η Χερσώνα, που έχουν στοχοποιηθεί ιδιαιτέρως από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις από τον Οκτώβριο.

Η αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, η Άννα Μπγέρντε, χαιρέτισε την αντοχή και την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας στο να αντιμετωπίσει τις επείγουσες ανάγκες της για ανάκαμψη και ανοικοδόμηση.

«Η συνεχιζόμενη στήριξη για την Ουκρανία είναι μια επένδυση τόσο για τη χώρα όσο και για την παγκόσμια οικονομία. Η στήριξη αναπτυξιακών εταίρων για δημόσιες επενδύσεις πρέπει να συμπληρωθεί από σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις για την αύξηση της διαθέσιμης χρηματοδότησης για ανοικοδόμηση», δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: