Bloomberg: Η Ελλάδα ετοιμάζει σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων κατά 9 δισ. ευρώ

Bloomberg: Η Ελλάδα ετοιμάζει σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων κατά 9 δισ. ευρώ
Δύο άτομα που γνωρίζουν λεπτομέρειες για το πλάνο του υπουργείου Οικονομικών, κάνουν λόγο για ένα μοντέλο που μοιάζει με την περίπτωση της Ιταλίας.

Για ένα σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών κατά 9 δισ. ευρώ μέσω παροχής κρατικών εγγυήσεων, κάνει λόγο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται δύο πηγές που γνωρίζουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Όπως αναφέρουν αυτά τα δύο άτομα στο πρακτορείο, η πρωτοβουλία αυτή μοιάζει με την αντίστοιχη ιταλική περίπτωση όπου τρέχει με επιτυχία και η έκβασή της στην περίπτωση που εφαρμοστεί στην Ελλάδα εξαρτάται, αρχικά, από τους αξιωματούχους στην Ευρώπη. Κι αυτό, διότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί εάν μια τέτοια κίνηση μπορεί να θεωρηθεί παράνομη κρατική ενίσχυση.

Τα κόκκινα δάνεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ανέρχονται αυτή τη στιγμή στα 75 δισ. ευρώ, ενώ με την πρόταση της κυβέρνησης, γνωστό ως καθεστώς προστασίας περιουσιακών στοιχείων, θα μπορούσε να μειώθει αυτό το ποσό κατά τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα θα επιτρέψει στους δανειστές να χρησιμοποιήσουν κρατικές εγγυήσεις για την υποστήριξη της τιτλοποίησης των χαρτοφυλακίων NPLs, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Το χρέος θα μεταφερθεί σε ένα φορέα ειδικού σκοπού που θα εκδώσει τα εν λόγω ομόλογα.

Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν τουλάχιστον 18 μήνες για να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα, ενώ μεταξύ των λεπτομερειών που πρέπει να διευκρινιστούν είναι το συνολικό ποσό των επισφαλών χρεών που θα υπόκεινται στο καθεστώς

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο καιρό θα χρειαζόταν οι τράπεζες για να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το νέο σύστημα εάν εγκριθεί. Εάν οι τράπεζες δεν έχουν ήδη έτοιμο ένα σχέδιο τιτλοποίησης, μπορεί να χρειαστούν έξι έως δώδεκα μήνες πριν αρχίσουν οι συναλλαγές μέσω του APS.