Bloomberg: Ο Τσίπρας «διώχνει» το ΔΝΤ τώρα που το χρειάζεται περισσότερο

Bloomberg: Ο Τσίπρας «διώχνει» το ΔΝΤ τώρα που το χρειάζεται περισσότερο

«Η ιδέα ότι οι Έλληνες είναι καλύτερα χωρίς το ΔΝΤ είναι αστεία».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ενδεχομένως απομακρύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη στιγμή που το χρειάζεται περισσότερο», σημειώνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, αναφερόμενο στη στη διαρροή του Wikileaks.

Παράλληλα, επισημαίνει πως «Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ αμφιβάλλει σχετικά με τον στόχο για δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το τελευταίο πρόγραμμα για την Ελλάδα, και για το εάν είναι ρεαλιστικός» και συμπληρώνει:

«Ο Πόουλ Τόμσεν προτείνει αναθεώρηση του στόχου στο 1,5%, έχοντας υποστηρίξει πως οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να προσφέρουν μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους εάν ο στόχος μειωθεί. Το εν λόγω σενάριο θα αφαιρούσε κάποιου βαθμού πίεση από την Ελλάδα, στο δημοσιονομικό σκέλος, ενώ θα έθετε και τη βάση για ένα νέο δάνειο από το ΔΝΤ.

Ωστόσο, αντί να κινηθεί εντός αυτών των διαπραγματευτικών ορίων, ο Αλέξης Τσίπρας παρέτεινε το τεταμένο κλίμα, δηλώνοντας πως οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δεν διαπραγματεύονται με καλή τη πίστει και παραπέμποντας σε ένα άλλο σημείο της διαρροής, όπου το ΔΝΤ εμφανίζεται να σχεδιάζει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα. Και ήταν σε αυτό στο σημείο που η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, απέρριψε τον συγκεκριμένο ισχυρισμό, κάνοντας λόγο για “γελοιότητες”».

«Η ιδέα ότι οι Έλληνες είναι καλύτερα χωρίς το ΔΝΤ είναι αστεία», δηλώνει στο πρακτορείο ο Jacob Funk Kirkegaard, ανώτερος συνεργάτης στο Peterson Institute for International Economics, στην Ουάσιγκτον. «Δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να εξασφαλίσει κάποια ουσιαστική ελάφρυνση χρέους χωρίς το ΔΝΤ».