Bloomberg: Ρώσοι μεγιστάνες χτυπάνε το ελβετικό φράγκο

Bloomberg: Ρώσοι μεγιστάνες χτυπάνε το ελβετικό φράγκο
epa04561183 A man passes a currency exchange office, Thursday, January 15, 2015 in geneva Switzerland. The Swiss National Bank (SNB) ended the day by abandoning its exchange rate control and cut interest rates to -0.75 to send the franc soaring against the single currency. The Swiss franc rose by almost 30 per cent against the europe after the move shocked global markets. EPA/MARTIAL TREZZINI

Για έναν νομισματικό πόλεμο με αφορμή τις γεωπολιτικές εξελίξεις κάνει λόγο δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων.

Ρώσοι μεγιστάνες πιθανόν να ήταν πίσω από τις πωλήσεις του ελβετικού φράγκου, που οδήγησαν στην υποχώρηση της ισοτιμίας του, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Η διολίσθηση του ελβετικού νομίσματος στην τρέχουσα εβδομάδα δεν ήταν συμβατή με τον χαρακτήρα του ως ασφαλούς καταφυγίου σε περιόδους αναταραχής στις αγορές. Το φράγκο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του ευρώ από τον Ιανουάριο του 2015 (πριν λίγο η ισοτιμία ήταν 1,1863 φράγκα ανά ευρώ), ενώ το γεν, που αποτελεί επίσης καταφύγιο, ενισχύθηκε, καθώς οι ΗΠΑ απείλησαν με στρατιωτική δράση κατά της Συρίας, κλιμάκωσαν την εμπορική διαμάχη με την Κίνα και επέβαλαν κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες.

«Το ελβετικό φράγκο καθοδηγείται τώρα κυρίως από ροές κεφαλαίων και οι κυρώσεις στη Ρωσία περιλάμβαναν ελβετικές εταιρείες, όπου έχουν επενδύσει Ρώσοι», δήλωσε ο Μάνουελ Ολιβέρι, υπεύθυνος στρατηγικής της Credit Agricole, αναφέροντας ως παράδειγμα την εταιρεία Sulzer. «Η αυξημένη ανάγκη των Ρώσων για ρευστότητα και η έλλειψη διάθεσης να αφήσουν χρήματα στην Ελβετία αλλάζει τη σχέση του φράγκου με το κλίμα κινδύνου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι εκτιμήσεις της αγοράς για το θέμα αυτό είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις στη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα για να την τιμωρήσουν για τη δράση της στη Συρία και την προσπάθεια να υπονομεύσει δυτικές δημοκρατίες, οδηγώντας σε μαζικές πωλήσεις του ρουβλιού και ρωσικών μετοχών. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν μέτρα που κόβουν την πρόσβαση στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές για αρκετούς δισεκατομμυριούχους που έχουν σχέσεις με το Κρεμλίνο.

Η πτώση του φράγκου σημειώθηκε παράλληλα με απότομες κινήσεις σε άλλες ελβετικές αγορές. Οι μετοχές της Sulzer, μίας εταιρείας κατασκευής μηχανών, υποχώρησαν την Τετάρτη για να σημειώσουν χθες τη μεγαλύτερη άνοδο 21 ετών, μετά τη δήλωση της εταιρείας ότι δεν υπόκειται πλέον στους χρηματοπιστωτικούς περιορισμούς των ΗΠΑ καθώς ο Ρώσος ολιγάρχης Βίκτορ Βέκσελμπεργκ, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις, περιόρισε τη συμμετοχή του. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του διετούς ελβετικού κρατικού τίτλου αυξήθηκε χθες στο υψηλότερο επίπεδο μήνα, ενώ η απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων μειώθηκε. Σε κάθε περίπτωση, ο χαρακτήρας του φράγκου ως καταφυγίου δεν είναι τόσο ελκυστικός φέτος σε σχέση με το γεν, καθώς η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας παραμένει απρόθυμη να μετακινηθεί από τη ρητορική της ότι το νόμισμα είναι «πολύ υπερτιμημένο».