Η BMW 320D GT «γεφυρώνει» το χάσμα μεταξύ στυλ και χώρου

Η BMW 320D GT «γεφυρώνει» το χάσμα μεταξύ στυλ και χώρου

Το νέο αυτοκίνητο της σειράς Grand Τourismo της BMW έχει κάτι που θα έπρεπε ίσως να έχουν όλα τα station wagon.

Του Χάρη Σπηλιόπουλου

Όταν περάσουν  τα χρόνια και αποκτήσεις οικογένεια η ανάγκη για επιπλέον χώρο στο μέσο μετακίνησης της οικογένειας  αυξάνεται ιδιαίτερα.

Στην Ελλάδα η κατηγορία των station wagon περιλαμβάνει αρκετές ενδιαφέρουσες  προτάσεις που λύνουν -για τους άντρες ειδικά- προβλήματα του τύπου, «Αγάπη μου πραγματικά δοκίμασα τα πάντα, αλλά η βαλίτσα με τα παπούτσια σου για το τριήμερο δεν χωράει στο αυτοκίνητο». Αυτό που δεν λύνει, όμως, είναι η συνήθης ταύτιση τους από το «ωραίο» φύλο με κάποια οχήματα που είναι λίγο… άχαρα λόγω της ιδιότητας τους!

Η σειρά Grand Τourismo της BMW, όμως, αποτελεί τη λύση για όσους θέλουν να συνδυάσουν τη γρήγορη οδήγηση, ασφάλεια, στυλ και χώρους, άνεση, και για να μην το ξεχάσω, χώρους.

Παρακολουθήστε το video εδώ:

Η 320GT βασίζεται στη σειρά 3 της ΒMW και μέχρι τις πίσω πόρτες θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι σχεδόν ίδιες. Από εκεί και πίσω όμως αρχίζει ένα παιχνίδι με τις σχεδιαστικές γραμμές, που συνήθως προκαλεί τους περαστικούς να ρίξουν μια ματιά στο αυτοκίνητο, ακόμα και αν αμφιταλαντεύονται θετικά ή αδιάφορα.

Έτσι δεν ήταν λίγες οι φορές που παρατήρησα  οικογενειάρχες και μη, να ρίχνουν μια «κλεφτή» ματιά  στην ομολογούμενως διαφορετική 3αρα. Πόσω μάλλον όταν σε μια σύντομη επίδειξη του χώρου αποσκευών, όπου η πίσω πόρτα ανοίγει ή κλείνει ηλεκτρικά ακόμα και από το κλειδί, αποκαλύπτοντας έναν πραγματικά μεγάλο τετραγωνισμένο χώρο που ανέρχεται στα 520 λίτρα. Με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων, τα οποία μπορούν να πέσουν με τρείς αναλογίες, ο διαθέσιμος χώρος αποσκευών μπορεί να φτάσει τα 1.600 λίτρα. Κάτω από το δάπεδο του χώρου των αποσκευών υπάρχουν επιπλέον θήκες για την αποθήκευση μικροαντικειμένων, με την BMW να έχει δώσει έναν «αέρα πολυτελείας με φωτισμό LED και λεπτομέρειες χρωμίου.

Ιδιαίτερες λεπτομέρειες όμως φιλοξενεί και το αμάξωμα σε διάφορα σημεία. Οι εισαγωγές αέρα πίσω από τους μπροστινούς τροχούς, η κεραία τύπου καρχαρία στην οροφή ή ακόμα και η ηλεκτρικά ανοιγμένη και ελεγχόμενη αεροτομή μεταβολής της αεροδυναμικής μετά τα 120 χιλιόμετρα.

Ανοίγοντας τη πόρτα,  προκαλεί θετικά η έλλειψη πλαισίων από τα παράθυρα και δίνει μια δυναμική αίσθηση. Με το δέρμα να καλύπτει σχεδόν κάθε σημείο της 320, η καμπίνα βρίσκεται στα γνωστά υψηλότατα επίπεδα ποιότητας που γνωρίζουμε από τη BMW. Βρισκόμενος στη θέση οδήγησης, το κάθισμα σε προκαλεί να παίξεις με τις πολλές ρυθμίσεις του, μέχρι να βρεις την ιδανική, ώστε ακόμα και σε πολύωρα ταξίδια να μην καταπονείται η μέση.

Αφήνοντας το κλειδί σε μια από τις θήκες, αφού διαθέτει keyless start, πατώντας το μπουτόν start/stop ο κινητήρας με τους  184 ίππους, αν και diesel έχει ένα ελαφρά μπάσο ήχο. Η σταθερή οθόνη στο κέντρο του ταμπλό δείχνει όποια από τις ενδείξεις έχουν επιλεγεί. Με το αυτοκίνητο ακίνητο, μπορεί ο οδηγός να κάνει την αρχική σύνδεση με το κινητό του, ενώ μπορεί να δει και ταινία στο σύστημα multimedia. Επιπλέον υπάρχει δυνατότητα ένδειξης σε πραγματικό χρόνο της ιπποδύναμης, ροπής που παράγει ο κινητήρας.

Ο πίνακας οργάνων φιλοξενεί εκτός από τις συνήθεις ενδείξεις και εκείνες του efficient dynamics με 3 διαθέσιμες ρυθμίσεις sport-comfort-eco, του συστήματος πλοήγησης και του συστήματος αλλαγής  λωρίδας και προειδοποίησης σύγκρουσης που το αυτοκίνητο  της δοκιμής διαθέτει.

Πρώτη και ξεκινάς με χαρακτηριστική άνεση που αρχικά σε κάνει να πιστεύεις ότι το αυτοκίνητο διαθέτει μεγαλύτερη ιπποδύναμη. Η σταθερότητα και η άνεση των επιβατών στον αυτοκινητόδρομο είναι εξαιρετική, ενώ η οδική συμπεριφορά μεταβάλλεται ανάλογα με την επιλογή sport ή comfort. Το αυτόματο κιβώτιο των 8 σχέσεων με διατήρηση της κατάλληλης σχέσης συμβάλει στην επίτευξη της οικονομίας  καυσίμου, που βρίσκεται σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα για το μέγεθος του αυτοκινήτου, κινούμενος ακόμα και με γρήγορους ρυθμούς.

Αν κάτι μου έμεινε από τις μέρες που βρέθηκα πίσω στο τιμόνι της 320D GT είναι σίγουρα η χαρακτηριστική ευκολία με την οποία ικανοποιείς τις οδηγικές σου ορέξεις. Με χώρους που θυμίζουν μεγαλύτερη κατηγορία, αμάξωμα που δεν περνά απαρατήρητο και οδηγική συμπεριφορά που δύσκολα θα βρεις αρνητικό στοιχείο. Για εκείνους που η τιμή  εκκίνησης αρκετά πάνω απο τις 40.000€, δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας, η GT πραγματικά αξίζει μια επίσκεψη σε μια αντιπροσωπεία BMW. Ένα διαφορετικό αυτοκίνητο με ιδιαίτερο χαρακτήρα.