BMW: O παράγοντας του Χ

BMW: O παράγοντας του Χ

Το μικρότερο μοντέλο στη γκάμα Χ της BMW, υποστηρίζει πλήρως το χαρακτήρα του.

Του Χάρη Σπηλιόπουλου

BMW x1 diesel 184 hp twin turbo, αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων, τετρακίνηση, ελαστικά προσανατολισμένα για οδήγηση στην άσφαλτο, αυξημένη απόσταση από το έδαφος. Εξαιρετικά.. σκέφτηκα αφήνοντας τα κλειδιά στο σπίτι ύστερα από μια βόλτα στα νότια κατά την επιστροφή της οποίας είχα μια σύντομη «αντιδικία» με ένα γερμανικό, υπολογίσιμο αντίπαλο SUV.

Η τετρακίνηση της BMW Χdrive έκανε τη διαφορά διατηρώντας τη τροχιά του αυτοκινήτου αβίαστα, το κιβώτιο 8 σχέσεων έκανε τις αλλαγές όπου έπρεπε και η ροπή ισοσκέλιζε την μικρότερη ιπποδύναμη του «αντιπάλου».

Δείτε το video του FortuneGreece: BMW X1

Το μικρότερο μοντέλο στη γκάμα Χ της BMW, υποστηρίζει πλήρως το χαρακτήρα του. Ποιος είναι αυτός; Οδική συμπεριφορά που θυμίζει τη σειρά 3 παρά εκείνη του SUV Χ3, αφού η απόσταση από το έδαφος δεν είναι μεγάλη. Πρόκειται για ένα έξυπνο «πάντρεμα» δύο τύπων αυτοκινήτου. Η ρύθμιση της ανάρτησης προδιαθέτει για σπορ οδήγηση και εκεί εντοπίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις η δυσκολία της να αποσβέσει τις ανωμαλίες του δρόμου. Εκεί που τελειώνει η άσφαλτος, το Χ1 με ευκολία θα προσπεράσει δυσκολίες που θα βρεθούν μπροστά του, εντυπωσιάζοντας μερικές φορές με τις δυνατότητες του, ξεχνώντας τη σχετικά μικρή διαδρομή της ανάρτησης.

Το εσωτερικό του Χ1 σε κάνει να νιώθεις σαν το σπίτι σου, όπως άλλωστε και όλα τα μοντέλα της BMW. Αποτέλεσμα είναι να αποκτά κανείς άμεσα οικειότητα με τα όργανα και τα χειριστήρια. Η μεγάλη οθόνη στο κέντρο του ταμπλό φιλοξενεί όλες τις πληροφορίες από το GPS μέχρι το ραδιόφωνο.

Επιπλέον, δείχνει ποιες τεχνολογίες του EfficientDynamics χρησιμοποιούνται τη δεδομένη χρονική στιγμή για τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου ενεργοποιώντας τη λειτουργία Eco Pro.

Το αυτοκίνητο αποκτά ένα «πράσινο» χαρακτήρα που επιφέρει μείωση της κατανάλωσης καυσίμου σε ποσοστό έως και 20%. Η απόκριση του γκαζιού και του κιβωτίου ταχυτήτων βελτιστοποιείται, ενώ επίσης προσαρμόζει έξυπνα και το πρόγραμμα θέρμανσης/κλιματισμού. Οι διαθέσιμοι χώροι επαρκούν για 5 άτομα χωρίς να αποτελούν σημείο αναφοράς. Εκεί που κερδίζει το X1 είναι ο χώρος αποσκευών που λόγο του ύψους μπορεί να χωρέσει σχεδόν ότι σκεφτεί ο οδηγός της.

Ο 2.0L κινητήρας πετρελαίου με απόδοση περισσότερο από επαρκή για το βάρος του Χ1 είναι ο ίδιος, δυνατός και ήσυχος με το best-seller μοντέλο X3, έρχεται με σύστημα stop-start ναι μεν αποτελεσματικό αλλά στην επανεκκίνηση η παρουσία του είναι εντονότερη από ότι θα περίμενε κάποιος. Η κατανάλωση βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σε πραγματικές συνθήκες αφού η μέση τιμή δεν ξεπέρασε τα 7.5.L / 100km στο μεικτό κύκλο.

BMW2

Περνώντας αρκετές μέρες παρέα με το Χ1, αρχικά ήμουν συγκρατημένος σχετικά με τους λόγους που θα με έκαναν να το θέλω στο γκαράζ μου. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις στη συγκεκριμένη ιδιαίτερα ανερχόμενη κατηγορία. Προσφέρεται για καθημερινές μετακινήσεις με αυξημένες δυνατότητες κίνησης εκτός δρόμου.

At the end of the day: Η μοναδικότητα της BMW να προσδίδει στα αυτοκίνητα της όλα εκείνα να χαρακτηριστικά, ασφάλειας, πολυτέλειας, άνεσης, αλλα και το να μπορεί να ανεβάσει την αδρεναλίνη αν οδηγός το θελήσει, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερο χαρακτήρα του Χ1 με έκαναν να παραδώσω με δυσκολία τα κλειδιά.