Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να προσφέρει καριέρα στον κυβερνοχώρο;

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να προσφέρει καριέρα στον κυβερνοχώρο;
Photo: pixabay.com
Η επιδεινούμενη έλλειψη έχει οδηγήσει σε αυξημένο φόρτο εργασίας για τις ομάδες κυβερνοασφάλειας.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη και οι καλύτερες αμοιβές μπορούν να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη έλλειψη ταλέντων στον κυβερνοχώρο

Η έλλειψη δεξιοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας συνεχίζεται εδώ και χρόνια και επιδεινώνεται, με έναν αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων να αναφέρεται στο ζήτημα.

Πάνω από το 70% των επαγγελματιών της κυβερνοασφάλειας παγκοσμίως δήλωσαν ότι οι οργανισμοί τους έχουν επηρεαστεί από την έλλειψη δεξιοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ερευνών Enterprise Strategy Group (ESG) και του επαγγελματικού οργανισμού κυβερνοασφάλειας Information Systems Security Association.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική αύξηση από το 57% που αναφέρθηκε στο έλλειμμα δεξιοτήτων σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την ESG τον Ιούλιο του 2022.

Η επιδεινούμενη έλλειψη έχει οδηγήσει σε αυξημένο φόρτο εργασίας για τις ομάδες κυβερνοασφάλειας, σε κενές προς πλήρωση αιτήσεις για θέσεις εργασίας και σε υψηλή επαγγελματική εξουθένωση του προσωπικού, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα. Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι η έλλειψη δεξιοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και οι σχετικές επιπτώσεις δεν έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια και το 54% δήλωσε ότι έχει επιδεινωθεί.

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης

Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν οι εταιρείες για να αποκτήσουν περισσότερα ταλέντα στον κυβερνοχώρο, όταν υπάρχουν τόσο λίγοι επαγγελματίες;

Η τεχνητή νοημοσύνη, ιδίως η γενεσιουργός (generative) AI, μπορεί να διαδραματίσει αυξανόμενο ρόλο στην ανακούφιση της έλλειψης δεξιοτήτων.

H generative AI μπορεί να βοηθήσει στη συγκέντρωση δεδομένων ασφαλείας, να προτείνει τα επόμενα βήματα για βελτιώσεις και να αναλάβει ακόμη και αυτοματοποιημένες ενέργειες, αν έχει ρυθμιστεί έτσι.

Η γενική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να στηριχθεί σε μηχανές ανάλυσης για να βοηθήσει τους αναλυτές ασφαλείας σε τομείς όπως η ταξινόμηση συναγερμών και οι έρευνες ασφαλείας.

«Ενώ σίγουρα υπήρξε αύξηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η έλλειψη δεξιοτήτων έχει επιδεινωθεί λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για ταλέντα» υποστήριξε στο CNBC ο Τζον Όλτσικ,αναλυτής και συνεργάτης της ESG.

«Οι οργανισμοί χρειάζονται μεγαλύτερα στελέχη λόγω του αυξανόμενου αποτυπώματος της πληροφορικής και της πολυπλοκότητας της κυβερνοασφάλειας».

Η γεννητική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη συγκέντρωση δεδομένων ασφαλείας, να προτείνει επόμενα βήματα για βελτιώσεις και ακόμη και να αναλάβει αυτοματοποιημένες ενέργειες, αν έχει ρυθμιστεί έτσι, υποστήριξε ο Όλτσικ. «Αυτό μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα του προσωπικού» σύμφωνα με τον ίδιο

Η γενική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να στηριχθεί σε μηχανές ανάλυσης για να βοηθήσει τους αναλυτές ασφαλείας σε τομείς όπως η ταξινόμηση συναγερμών και οι έρευνες ασφαλείας, ανέφερε ο Όλτσικ. Η τεχνολογία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εκπαίδευση αναλυτών κυβερνοασφάλειας, προσέθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com