Μπορέλ: Πολύ δύσκολο να εμπιστευθεί η Ευρώπη την Κίνα

Μπορέλ: Πολύ δύσκολο να εμπιστευθεί η Ευρώπη την Κίνα
epa10543319 EU high representative of Foreign Policy Josep Borrel at the XXVIII Ibero-American Summit of Heads of State and Government, in Santo Domingo, Dominican Republic, 25 March 2023. The Dominican Republic hosts the XXVIII Ibero-American Summit from 24 to 25 March. EPA/ORLANDO BARRIA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι το ουκρανικό αποτελεί "κλειδί" στη σχέση ΕΕ -Κίνας.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για την Ευρώπη να εμπιστευτεί την Κίνα αν αυτή δεν προσπαθήσει να βρεθεί πολιτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία.

Η δήλωση αυτή του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας περιλαμβάνεται σε ομιλία που θα εκφωνούσε σε κέντρο μελετών στο Πεκίνο σήμερα. Ωστόσο ο Μπορέλ αναγκάστηκε να ακυρώσει το ταξίδι του στην Κίνα επειδή βρέθηκε θετικός στην COVID-19 και η ομιλία του δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ΕΕ.

“Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την Κίνα, την οποία θα ήθελα να βλέπω, αν η Κίνα δεν συμβάλει στην αναζήτηση πολιτικής λύσης που θα στηρίζεται στην απόσυρση της Ρωσίας από το ουκρανικό έδαφος”, σημειώνει ο Μπορέλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Η ουδετερότητα απέναντι στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν είναι αξιόπιστη”, προσθέτει, απευθύνοντας έκκληση ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ να μιλήσει στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η Κίνα να παρέχει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον ουκρανικό λαό.

Ο Σι έχει συναντηθεί δύο φορές με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά δεν έχει συνομιλήσει με τον Ζελένσκι από τον Φεβρουάριο του 2022 που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει “ειδική στρατιωτική επιχείρηση“.

Η Κίνα έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε επιθέσεις σε αμάχους και σε πυρηνικές εγκαταστάσεις σε έγγραφο με τη θέση της για την Ουκρανία που δημοσίευσε τον Φεβρουάριο, αλλά απέχει από άσκηση ανοιχτά κριτικής στη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: