Μπορεί η χρεωμένη Ελλάδα να στραφεί στη Ρωσία;

Μπορεί η χρεωμένη Ελλάδα να στραφεί στη Ρωσία;

Επί μήνες υπάρχει μεγάλη γεωπολιτική κινητικότητα, και οι δύο πόλοι έρχονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε επαφή.

Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να στραφεί σε οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία, αναλύει σε δημοσίευμά του το CNNMoney.

Όπως αναφέρει, έπειτα από ατελείωτες συνομιλίες η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση των δανειστών της, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για πράξη «αξιοπρέπειας» έναντι των παράλογων απαιτήσεων. Όμως ο κίνδυνος της χρεοκοπίας παραμονεύει.

Το CNNMoney στέκεται στη προσεχή συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη την Πέμπτη, την οποία δεν θεωρεί τυχαία, καθώς έρχεται και σε μια χρονική περίοδο όπου η Ευρώπη αναμένεται να αποφασίσει εάν θα εντείνει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Μάλιστα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν βέβαιοι ότι θα γίνει κάτι τέτοιο.

«Η Ελλάδα έχει κι εκείνη μια ψήφο», γράφει το CNNMoney, συμπληρώνοντας ότι «η ρωσική οικονομία ανακάμπτει και πάλι. Για αυτό δεν είναι απίθανο να έρθει έως τότε μια συμφωνία ελάφρυνσης χρέους».

Το CNNMoney σημειώνει τις πολιτισμικές και θρησκευτικές σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, καθώς και τον μεγάλο αριθμό Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα. Μάλιστα, γίνεται αναφορά και για τη ρωσική υπόσχεση να αρθούν οι εισαγωγές ελληνικών ψαριών, γαλακτοκομικών και κρεατικών, όταν η χώρα παύσει το εμπάργκο στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα.

Σχολιάζοντας το ζήτημα του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, το CNNMoney αναφέρει τις εξαιρετικά θερμές επαφές της Ρωσίας με την ελληνική κυβέρνηση οι οποίες μπορεί να αποδώσουν πολύ σημαντική εισροή κεφαλαίων στα δημόσια ταμεία της Ελλάδας. «Τους τελευταίους μήνες, μετά την εκλογή Τσίπρα, το ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας είναι πιο πιθανό από ποτέ», σχολιάζει το δημοσίευμα για τον αγωγό Turkish Stream.

Με την οικονομική ανάκαμψη της Ρωσίας και την πτώση των επιτοκίων από τη ρωσική κεντρική τράπεζα, η Ρωσία θα μπορούσε να αποτελέσει το τελευταίο χαρτί της Ελλάδας, ανέφερε στο CNNMoney Ευρωπαίος διπλωμάτης.