Μπορεί η υψηλή ραπτική να «μπαλώσει» τις ζημιές της κρίσης;

Μπορεί η υψηλή ραπτική να «μπαλώσει» τις ζημιές της κρίσης;

Ο ανερχόμενος σχεδιαστής Δημήτρης Ορδουλίδης και ο διεθνώς αναγνωρισμένος Μάκης Τσέλιος μιλούν στο FortuneGreece.com για το παρόν και το μέλλον της οικονομίας της μόδας.

Εύλογα θα αναρωτιέστε εάν στην Ελλάδα της κρίσης το κεφάλαιο «υψηλή ραπτική» εξακολουθεί να υπάρχει στο λεξιλόγιο του επιχειρηματικού κόσμου και αν καταγράφει τις πωλήσεις του παρελθόντος. Μολονότι, η λάμψη και η δόξα που γνώρισε ο εν λόγω κλάδος, κυρίως τη δεκαετία του ’90 στη χώρα μας, φαίνεται πως έχει αρχίσει να εξασθενεί, εντούτοις οι προσπάθειες που γίνονται από νέους καλλιτέχνες στο χώρο είναι εντυπωσιακές και καθόλου άστοχες, αφού αρκετές αγορές του εξωτερικού «αγκαλιάζουν» πρόθυμα τα νέα ταλέντα που είναι ταγμένα στις υπηρεσίες του απαράμιλλου στυλ.

Τόσο η δημιουργικότητα όσο και η ανάδειξη του ταλέντου των νέων σχεδιαστών βρέθηκαν στο επίκεντρο της 17ης Athens Xclusive Designers Week που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα. Δώδεκα νέοι δημιουργοί παρουσίασαν τις πολλά υποσχόμενες συλλογές τους εντυπωσιάζοντας το κοινό και την κριτική επιτροπή του θεσμού των New Designers Awards, διεκδικώντας τα βραβεία Best New Designer, Best Trendsetter και Best Catwalk.

Ο Δημήτρης Ορδουλίδης, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο του καλύτερου νέου σχεδιαστή (Best New Designer) για τη συλλογή του με τίτλο “Gender Noise” THE UNISEX GENERATION, ανέφερε στο Fortunegreece.com πως λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα, το επάγγελμα του σχεδιαστή μόδας αντιμετωπίζει και αυτό σημαντικά προβλήματα. «Το σχέδιο μόδας δεν είναι ούτε κάτι εύκολο, ούτε κάτι φθηνό. Υπάρχουν υφάσματα, πρώτες ύλες, εργατικά. Το συνολικό κόστος, πιστέψτε με, δεν μπορείτε να το φανταστείτε ποιό είναι για ένα outfit. Στην οικονομική κρίση πρώτα χτυπήθηκε το ρούχο και συγκεκριμένα το retail. Χωρίς επενδύσεις, χωρίς τις κατάλληλες κινήσεις, είναι για όλους δύσκολα. Λόγω της αισιόδοξης φύσης μου πιστεύω ότι η κρίση γεννάει ευκαιρίες. Απλά μαζί με όλα τα ταλέντα και τις ικανότητες που έχει κάποιος πρέπει πια να είναι και ευρηματικός».

Ο Δημήτρης διευκρινίζει πως η βράβευση, από μόνη της δεν παύει να αποτελεί μια πρώτη ηθική ικανοποίηση. Είναι, όπως λέει, το πρώτο σκαλοπάτι για την μετέπειτα πορεία του, δίνοντας του την απαιτούμενη ώθηση να συνεχίσει πιο δυναμικά και δημιουργικά, καθώς μια τέτοια διάκριση αναγνωρίζεται από τους επαγγελματίες του χώρου. «Θεωρώ ότι τα ρούχα μου συνδυάζουν δημιουργικότητα με εμπορικότητα και αντικατοπτρίζουν την εικόνα του σύγχρονου άντρα και γυναίκας. Για την συγκεκριμένη συλλογή δεν ήθελα απλά να δείξω τα ρούχα, αλλά να προσφέρω ένα ολοκληρωμένο show. Οπότε το ανταγωνιστικό μου πλεονέκτημα θεωρώ ότι ήταν η επιθυμία μου να προσφέρω μια εμπειρία στον θεατή. Προφανώς δεν τα έκανα όλα μόνος μου. Είχα από πίσω μια υπέροχη ομάδα».

Το έπαθλο εξασφαλίζει στο Δημήτρη τη δημιουργία μιας capsule συλλογής για το label Underground, η οποία θα πωλείται στις μπουτίκ Underground και στο online shop του label, ενώ θα δειγματιστεί και σε μπουτίκ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στα άμεσα σχέδιά του είναι να βρει την έμπνευση και το concept για τη συλλογή για το καλοκαίρι του 2016 -ήδη έχουν σχεδιαστεί τα πρώτα σκίτσα- ενώ βρίσκεται στα σκαριά μια νέα συνεργασία με την γνωστή αλυσίδα καταστημάτων της Κατερίνας Γκούμα, Underground.

1/3

Την ίδια ώρα, ο Μάκης Τσέλιος, διακεκριμένος Έλληνας σχεδιαστής τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, μιλά αποκλειστικά στο Fortunegreece.com για την κατάσταση που επικρατεί στον εν λόγω κλάδο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η μόδα ως είδος πολυτελείας και όχι άμεσης ανάγκης επηρεάστηκε άμεσα από την κρίση των καιρών. «Είδαμε σημαντικές πτώσεις στις πωλήσεις και στις υψηλές κοινωνικές τάξεις αλλά και στους απλούς ανθρώπους. Στην Υψηλή Ραπτική η πτώση είναι της τάξης του 60-70%, στο δε pret-a porter 40-50%».

Ερωτηθείς αναφορικά με το πώς μπορεί ένας σχεδιαστής να «οχυρωθεί» στο ενδεχόμενο πτώσης των πωλήσεων και συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους, λαμβάνοντας υπόψη την περιορισμένη αγοραστική δύναμη του Έλληνα καταναλωτή, ο ίδιος τονίζει πως ο σχεδιασμός των επιτελείων των εταιρειών ήταν από την αρχή η συμπίεση του κόστους παραγωγής χωρίς απώλεια στην ποιότητα ώστε να μπορέσουν να χαμηλώσουν τις τιμές και να γίνουν ανταγωνιστικοί στην αγορά. «Συμπιέσαμε το κέρδος και αποδόθηκαν καλύτερες τιμές στην πελατεία μας κατορθώνοντας με αυτό τον τρόπο να συγκρατήσουμε τις πωλήσεις μας σε ανεκτό τζίρο».

Ανάχωμα στην κρίση για τον λαμπερό κόσμο της μόδας στην Ελλάδα, αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Τσέλιο, οι αγορές της Μέσης Ανατολής, της Ιαπωνίας και σημεία στις ΗΠΑ που υπάρχει ελληνικό στοιχείο.

1/4

Όσο για το τι περιλαμβάνει η φετινή κολεξιόν που φέρει την υπογραφή Makis Tselios; «Αέρινες δημιουργίες από οργάτζα, κρεπ και σατέν. Φορέματα από κρεπ, μαντό και σύνολα σε χρώματα ιβουάρ, λευκό – μπλε, μαύρο-ροζ, άσπρο-μαύρο και κοραλλί. Ναυτικά σύνολα σε κλασική γραμμή, εφαρμοστά μπούστα με φούστες pencil απλικαρισμένα με μπουκέτα από κηπούρ δαντέλες δίνουν στις απλές γραμμές μια ξεχωριστή πολυτέλεια και αναδεικνύουν τη sexy και δυναμική πλευρά της γυναίκας. Νυφικά σε στενή και φαρδιά γραμμή από δαντέλα και οργάτζα, κοντά ή μακριά παραπέμπουν σε χορευτική πανδαισία μιας βραδιάς μπαλέτου. Ανδρικά κοστούμια μεταξωτά και cotton υφάσματα με πλήρη εφαρμογή στο κορμί και παντελόνια σε πολύ στενή γραμμή σε χρώματα μπλε ρουά , άσπρο και blue black σε συνδυασμό με εμπριμέ και ριγέ πουκάμισα πλαισιώνουν την Collection.