Μπορεί ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας να σώσει μια παραλυμένη οικονομία;

Μπορεί ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας να σώσει μια παραλυμένη οικονομία;
epa05303841 Brazilian interim President Michel Temer speaks during his first cabinet meeting at Planalto Presidential Palace in Brasilia, Brazil, 13 May 2016. Hundreds of Brazilians had protested on late 12 May against the former vice president to Dilma Rousseff, who was suspended from office after the Senate decided to impeach her. Protesters said that they will not recognize the 'legitimacy' of Temer's government, adding that they will take to the streets again in the coming days, not to defend Rousseff but to protect 'democracy and social rights.' EPA/FERNANDO BIZERRA

Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας κληρονόμησε τα ίδια προβλήματα που καταδίκασαν την προκάτοχό του, Ντίλμα Ρούσεφ.

Η πολιτική κρίση στη χώρα βάθυνε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η Ντίλμα Ρούσεφ παραιτήθηκε προσωρινά από τη θέση της προέδρου, αφότου το Κογκρέσο ψήφισε υπέρ της παραπομπής της σε δίκη. Ο αντιπρόεδρός της – και πλέον νούμερο 1 αντίπαλός της – Μικέλ Τέμερ τη διαδέχθηκε ως πρόεδρος της Βραζιλίας.

Και ο Τέμερ δεν έχασε χρόνο, ορίζοντας με σαφήνεια τη βασική του προτεραιότητα: την ανόρθωση της οικονομίας της χώρας.

«Η Βραζιλία βιώνει σήμερα τη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας» είπε ο Τέμερ την Πέμπτη. «Είναι αναγκαίο να ανοικοδομήσουμε τα θεμελιώδη μεγέθη της βραζιλιάνικης οικονομίας».

Ο Τέμερ κληρονομεί μια οικονομία που βρίσκεται στη μεγαλύτερη ύφεσή της από τη δεκαετία του ’30. Η βραζιλιάνικη οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,8% πέρυσι ενώ η πρόβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας για φέτος είναι περαιτέρω ύφεση 3,5%. Και το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί σε αρνητικά επίπεδα και το 2017.

Σε μια προσπάθεια να τονίσει τη βούλησή του να περικόψει τις κρατικές δαπάνες, ο Τέμερ μείωσε τον αριθμό των υπουργείων από 32 σε 22. (Ταυτόχρονα, όμως, δέχθηκε επικρίσεις στα κοινωνικά μέσα επειδή όλο το υπουργικό συμβούλιο αποτελείται από λευκούς άνδρες – κανένας μαύρος, καμία γυναίκα. Είναι η πρώτη φορά από το 1979 που δεν υπάρχει καμία γυναίκα – μέλος του υπουργικού συμβουλίου της χώρας).

Κάποιοι στη Wall Street είναι κατενθουσιασμένοι με το οικονομικό επιτελείο του Τέμερ, υπό την ηγεσία του υπουργού Οικονομικών Ενρίκε Μεϊρέλες, πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι, το οικονομικό επιτελείο μοιάζει άριστο» λέει ο Γουίλ Λάντερς, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην BlackRock, ο οποίος διαχειρίζεται 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε λατινοαμερικάνικες μετοχές. «Οι κατάλληλοι άνθρωποι βρίσκονται στις κατάλληλες θέσεις».

Όμως, η άποψη της αγοράς δεν αντανακλά κατ’ ανάγκη την κατάσταση της οικονομίας της Βραζιλίας. Η ανεργία βρίσκεται στο 10,2%. Ο πληθωρισμός κινείται σε υψηλά επίπεδα, το δημόσιο έλλειμμα διευρύνεται, και η εμπιστοσύνη στην οικονομία μειώνεται.

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση ίσως αναγκαστεί να επιβάλλει νέους φόρους βραχυπρόθεσμα. «Ο στόχος τώρα είναι η δημοσιονομική ισορροπία. Αν απαιτηθεί η επιβολή κάποιου φόρου, αυτό θα είναι προσωρινό μέτρο» είπε ο Μεϊρέλες.