Μπορεί ο τεχνολογικός κλάδος να αντιμετωπίσει με επιτυχία την πρόκληση του re-skilling;

Μπορεί ο τεχνολογικός κλάδος να αντιμετωπίσει με επιτυχία την πρόκληση του re-skilling;
pexels Photo: pixabay.com
Το re-skilling είναι …Η (με κεφαλαίο «Η») πρόκληση των καιρών μας.

του Alan Murray

Μπορεί η τεχνολογία να συμβάλει στην επίλυση της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η κοινωνία σε σχέση με την κατάρτιση, στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης;

Η Anousheh Ansari, CEO της XPRIZE, πιστεύει ότι η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι θετική. «Το μέλλον της εργασίας είναι ένα από τα πιο κρίσιμα αινίγματα που καλούμαστε να λύσουμε στις κοινωνίες μας» δήλωσε στο Fortune. «Εν μέσω της πανδημίας, όπως είδαμε, εκατομμύρια έχασαν τις δουλειές τους, δυσανάλογα πολλοί στις χαμηλότερα αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης. Είδαμε ένα παράθυρο ευκαιρίας να αντιμετωπίσουμε το πιεστικό αυτό πρόβλημα και να δώσουμε νέες ευκαιρίες στους ανθρώπους» κατέληξε.

Τον Ιούνιο, η Ansari θέσπισε έναν διαγωνισμό “Rapid Reskilling” (ταχείας κτήσης νέων δεξιοτήτων) ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Και αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε τους 10 φιναλίστ από τέσσερις χώρες. Η πρόκληση ήταν να μοχλεύσουν καινοτόμες λύσεις για την ταχεία κατάρτιση 350 ατόμων σε 90 ημέρες χωρίς κάποιο αρχικό κόστος, και την ένταξή τους σε καλές θέσεις εργασίας εντός 60 ημερών. Ο νικητής πρέπει να δείξει ότι η λύση του είναι κλιμακούμενη και αφορά 5.000 άτομα σε τρεις κλάδους.

Οι φιναλίστ έχουν κάποιες ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις- προσφέροντας κατάρτιση μέσω συζητήσεων με εικονικά άτομα, διαδικτυακό mentoring για μάθηση βασισμένη στην εμπειρία, δεξιότητες προγραμματισμού για μη προνομιούχους μαθητές, και πολλά παραπάνω.

Όπως έχω σημειώσει σε προηγούμενα σημειώματά μου, το re-skilling είναι …Η (με κεφαλαίο «Η») πρόκληση των καιρών μας.

Μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο είναι η Guild Education, η οποία πρωτοπορεί προτείνοντας ένα νέο μοντέλο χρηματοδότησης για δια βίου εκπαίδευση σε εταιρείες. Τα παραδοσιακά προγράμματα πληρωμής διδάκτρων επιβάλλουν στους εργαζομένους να καταβάλλουν από πριν το κόστος της κατάρτισής τους. Η Guild συνδέει εργαζομένους με τα κατάλληλα προγράμματα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και στη συνέχεια συνεργάζεται με την εταιρεία για την  κάλυψη του κόστους.

«Αν είσαι εργαζόμενος πρώτης γραμμής, δεν έχεις 5.000 δολάρια για να πληρώσεις εξαρχής», αναφέρει η CEO της εταιρείας, Rachel Carlson. «Η Guild στον πυρήνα της είναι μια εταιρεία πληρωμών. Ο εργαζόμενος δεν χρειάζεται πλέον να καταβάλλει από πριν τα χρήματα».

Η Guild απασχολεί και coaches για να εξασφαλίζει ότι οι συμμετέχοντες βρίσκουν το κατάλληλο πρόγραμμα κατάρτισης. Στις συνεργαζόμενες εταιρείες συμπεριλαμβάνονται η Walmart, η Disney, η Lowe’s και η Chipotle.

Πηγή: Fortune