Μπορούν να καταρρεύσουν οι τρισεκατομμυριούχοι;

Μπορούν να καταρρεύσουν οι τρισεκατομμυριούχοι;
Τι έχουν τέσσερα μέλη του κλαμπ του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων του χρηματιστηρίου που δεν έχει η Tesla;

Του Matt Heimer

Οι τέσσερεις βετεράνοι-μέλη της λέσχης αποτίμησης του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων του αμερικανικού χρηματιστηρίου έχουν κάτι που δεν έχει ακόμη η νεοφερμένη Tesla: τεράστια έσοδα που προκύπτουν από την κυριαρχία στην αγορά. Κυριαρχούν επίσης στα χαρτοφυλάκια πολλών ανθρώπων: Μαζί, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 20% της αξίας του S&P 500, πράγμα που σημαίνει ότι οι μάζες που κατέχουν χρηματοοικονομικά κεφάλαια βασίζουν πολλά στη συνεχή επιτυχία τους.

Να τι πρέπει να παρακολουθήσουν οι επενδυτές το 2022:

531% η άνοδος της τιμής της μετοχής της Tesla από το υψηλό κατά την περίοδο πριν από την πανδημία (19/2/2020).

ALPHABET

Χρηματιστηριακή αξία

1,95 τρισ. δολάρια

Απόδοση μετοχών από τα υψηλά προ πανδημίας*

92%

Δυνατά σημεία

Η μονάδα Google της Alphabet κατέχει περίπου το 30% της αγοράς ψηφιακής διαφήμισης, σύμφωνα με την eMarketer. Αυτή η δραστηριότητα είναι μια μηχανή παραγωγής κερδών, με το YouTube να προσθέτει καύσιμο υψηλών οκτανίων στον κινητήρα.

Απειλές

Οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ερευνούν μια σειρά μονοπωλιακών περιπτώσεων κατά της Alphabet, υποστηρίζοντας ότι οι διασυνδέσεις μεταξύ των δραστηριοτήτων αναζήτησης και των διαφημίσεων της Google είναι κατά του ανταγωνισμού. Η Alphabet λέει ότι οι μέθοδοί της είναι δίκαιες και διαφανείς. Ωστόσο, οποιαδήποτε δικαστική ήττα ή διακανονισμός που αλλάζει το επιχειρηματικό της μοντέλο θα μπορούσε να πλήξει τα κέρδη και να τρομάξει τους μετόχους.

*Απόδοση μετοχής από 19/2/20 έως 22/11/21· χρηματιστηριακή αξία στις 22/11/21.

AMAZON

Χρηματιστηριακή αξία

1,81 τρισ. δολάρια

Απόδοση μετοχών από τα υψηλά προ πανδημίας

65%

Δυνατά σημεία

Η πανδημία έχει εμβαθύνει τον εθισμό μας στο ηλεκτρονικό εμπόριο, όπου κυριαρχεί η Amazon, και με την πρωτοποριακή της υπηρεσία cloud η εταιρεία παραμένει μακράν ο ηγέτης της αγοράς. Και οι δύο δραστηριότητες είναι ανθεκτικές στον πληθωρισμό, γι’ αυτό επιλέξαμε την AMZN ως μία από τις «Μετοχές για Ομαλή Πορεία».

Απειλές

Οι μεγάλοι λιανοπωλητές (Walmart, Target) και μικροί (οι πολλοί πελάτες του Shopify) βελτιώνονται στο ηλεκτρονικό εμπόριο και περισσότερος ανταγωνισμός θα μπορούσε να σημαίνει πιο μέτρια ανάπτυξη. Οι μετοχές της Amazon διαπραγματεύονται σε επίπεδο 70 φορές τα κέρδη (πολύ πάνω από τον μέσο όρο του S&P 500 των 24) και οι επενδυτές μπορεί να χάσουν τον ενθουσιασμό τους εάν η πορεία της Amazon υποχωρήσει.

APPLE

Χρηματιστηριακή αξία

2,64 τρισ. δολάρια

Απόδοση μετοχών από τα υψηλά προ πανδημίας

102%

Δυνατά σημεία

Το οικοσύστημα προϊόντων υψηλής τεχνολογίας της Apple – που περιλαμβάνει τα iPad, iPhone και υπολογιστές, εφαρμογές και υπηρεσίες όπως το Apple Music –  κρατά τους καταναλωτές πιστούς. Δημιουργεί επίσης μεγάλα περιθώρια κέρδους: η Apple ήταν η πιο κερδοφόρα εταιρεία στη λίστα Fortune 500 για έξι από τα τελευταία επτά χρόνια.

Απειλές

Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών είναι τεράστιος πονοκέφαλος για μια εταιρεία που εμπορεύεται τόσο hardware όσο η Apple. Η εταιρεία είπε ότι η κρίση ημιαγωγών της κόστισε περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένα έσοδα το πιο πρόσφατο τρίμηνο. Μια δικαστική απόφαση τον Σεπτέμβριο, εντωμεταξύ, απαιτεί από την Apple να επιτρέπει στους προγραμματιστές του iPhone να υποδεικνύουν στους καταναλωτές επιλογές πληρωμής εκτός του App Store της, μια κίνηση που θα μπορούσε να βλάψει τα κέρδη του καταστήματος.

MICROSOFT

Χρηματιστηριακή αξία

2,55 τρισ. δολάρια

Απόδοση μετοχών από τα υψηλά προ πανδημίας

84%

Δυνατά σημεία

Μια εταιρεία που κάποτε ήταν γνωστή σχεδόν αποκλειστικά για τα Windows και το Office έχει εξελιχθεί για να περιλαμβάνει υπηρεσίες cloud (Azure), μια ακμάζουσα πλατφόρμα gaming (Xbox), την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την τεχνητή νοημοσύνη. Όπως και η Apple, τα προϊόντα που προσφέρει τείνουν να έχουν διάρκεια, με τους πελάτες να επιστρέφουν τακτικά προσφέροντας προβλέψιμη αύξηση των εσόδων. (Η MSFT είναι επίσης μια από τις μετοχές μας «ομαλής πορείας»).

Απειλές

Η δραστηριότητα cloud της Microsoft, το μεγαλύτερο πρόσφατο success story της, αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από μεγάλες εταιρείες όπως η Amazon και Google, μεταξύ άλλων. Και τα εργαλεία παραγωγικότητας που βασίζονται στο διαδίκτυο συνεχίζουν να συρρικνώνουν το μερίδιο αγοράς των Windows.