Μπροστά με 6% η Κλίντον έναντι του Τράμπ

Μπροστά με 6% η Κλίντον έναντι του Τράμπ

Ο Τραμπ έχει προκαλέσει διχασμούς λόγω της σφοδρής ρητορικής του εναντίον των μεταναστών και των μουσουλμάνων.

Η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον διατηρεί προβάδισμα έξι εκατοστιαίων μονάδων έναντι του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Το ποσοστό της Κλίντον κυμαίνεται από 41% ως 44% από τα τέλη του Ιουλίου. Στη δημοσκόπηση που διεξήχθη από την 11η ως τη 15η Αυγούστου το ποσοστό ανήλθε σε 41%.

Το ποσοστό του Τραμπ έχει παρουσιάσει μεγαλύτερες διακυμάνσεις, από το 33% ως ένα 39%, εν μέσω διενέξεων και περισπασμών τις τελευταίες εβδομάδες. Υπέρ του υποψήφιου του GOP για την προεδρία τάσσεται ένα 35% των πιθανών ψηφοφόρων, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της Ipsos.

Ο Τραμπ έχει προκαλέσει διχασμούς στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων λόγω της σφοδρής ρητορικής του εναντίον των μεταναστών κι εναντίον των μουσουλμάνων. Δέχθηκε επικρίσεις κι από τα δύο μεγάλα κόμματα νωρίτερα αυτόν τον μήνα, λόγω της πολυήμερης διένεξης στην οποία ενεπλάκη με τους γονείς ενός αμερικανού μουσουλμάνου λοχαγού ο οποίος έχασε τη ζωή του στο Ιράκ. Την περασμένη εβδομάδα 70 Ρεπουμπλικάνοι, ανάμεσά τους πρώην μέλη του Κογκρέσου και της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων (RNC), κάλεσαν με επιστολή τους την Επιτροπή να πάψει να στηρίζει τον Τραμπ χαρακτηρίζοντας τις ενέργειές του «διχαστικές και επικίνδυνες».

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που δεν τάχθηκαν ούτε υπέρ της Κλίντον ούτε υπέρ του Τραμπ σε αυτή τη δημοσκόπηση ανήλθε σε 24%.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2012, ο Μπαράκ Ομπάμα προηγείτο του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ με σχεδόν το ίδιο ποσοστό στο αντίστοιχο χρονικό σημείο. Υπέρ του Ομπάμα τασσόταν ένα 46% και υπέρ του Ρόμνεϊ το 41%, ενώ το 13% δεν τασσόταν υπέρ κανενός από τους δύο, όπως υπενθυμίζει το Reuters. Το προβάδισμα είχε αλλάξει χέρια αρκετές φορές μέσα στο καλοκαίρι αλλά ο Ομπάμα το ανέκτησε και το διατήρησε ως το τέλος μετά τον Οκτώβριο.

Η δημοσκόπηση της Ipsos από την 11η ως τη 15η Αυγούστου έγινε σε δείγμα 1.132 ψηφοφόρων και έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±3%.

Διαβάστε επίσης: Ομπάμα πρός τους Δημοκρατικούς: Μη θεωρείτε δεδομένη τη νίκη της Κλίντον