Calibra: To μυστικό όπλο του Facebook για να «κατακτήσει» τον χρηματοπιστωτικό τομέα

Calibra: To μυστικό όπλο του Facebook για να «κατακτήσει» τον χρηματοπιστωτικό τομέα
Ο τεχνολογικός κολοσσός της Silicon Valley δεν ενδιαφέρεται για την ισοτιμία του νέου κρυπτονομίσματός του αλλά για το πόσοι θα χρησιμοποιούν το «πορτοφόλι» Calibra που θα το περιέχει.

Η αποκάλυψη των σχεδίων του Facebook για το κρυπτονόμισμα που πρόκειται να κυκλοφορήσει το 2020, το Libra, προκάλεσε πλήθος συζητήσεων. Από αντιδράσεις πολιτικών και κεντρικών τραπεζών για το ποιες αρχές και πόσο θα το επιτηρούν, μέχρι συζητήσεις για το αν το νέο νόμισμα θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τα καλά εδραιωμένα πλέον κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin καθώς και που θα φυλάσσονται τα συναλλαγματικά αποθέματα που θα το υποστηρίζουν.

Όμως, σχετικά «στα ψιλά» φαίνεται να έχει περάσει το ηλεκτρονικό πορτοφόλι που ανακοινώθηκε μαζί με το Libra, το Calibra. Εκ πρώτης όψεως, το Calibra μοιάζει με μια αρκετά συνηθισμένη πλατφόρμα πληρωμών – αλλά η σχεδόν πλήρης ενσωμάτωσή του με την τεράστια βάση χρηστών του Facebook θα μπορούσε να του δώσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Θα αποτελεί θυγατρική του Facebook και μέσω αυτού ο γίγαντας της Silicon Valley σκοπεύει να οικοδομήσει μια αυτοκρατορία λογισμικού και οικονομικών υπηρεσιών στηριγμένη πάνω στο blockchain του Libra.

Χάρις την ιδιότητά του να αναπτύσσεται τεχνικά μαζί με το κρυπτονόμισμα αλλά και την ικανότητά του να αξιοποιεί τις πλατφόρμες του WhatsApp, του Messenger και του Instagram, το Calibra θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος «άσσος στο μανίκι» του Facebook. Αν το Libra αποτελεί το «καλέμι» με το οποίο η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ επιχειρεί να αφήσει το σημάδι της στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, μεταφέροντας αξία, το Calibra αποτελεί στο σφυρί, στο οποίο αυτή η αξία θα αποθηκεύεται.

Η διττή στρατηγική του Facebook

Ο άμεσος στόχος της Calibra είναι να αναπτύξει και να θεμελιώσει το δικό της ψηφιακό πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων και να το ενσωματώσει στις πλατφόρμες του Facebook, καθώς το πορτοφόλι αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο το Facebook σκοπεύει να βγάλει χρήματα από το κρυπτονόμισμα του.

Σύμφωνα με το Facebook, η εταιρεία συγκέντρωσε feedback σχετικά με το πού θα πρέπει να επικεντρώσει το ψηφιακό πορτοφόλι του παρακολουθώντας πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το WhatsApp στις αναπτυσσόμενες χώρες, αγορά που το Facebook θεωρεί κομβική για την υιοθέτηση του Libra. Συγκεκριμένα, οι χρήστες του WhatsApp στέλνουν φωτογραφίες από αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων μεταξύ τους και χρησιμοποιούν αυτές τις εικόνες για να λαμβάνουν χρήματα. Όμως, αυτές οι μεταφορές χρημάτων είναι δύσκολες -καθώς ο ενδιαφερόμενος πρέπει να μεταβεί στο ανάλογο κατάστημα- χρονοβόρες και δαπανηρές. Με το Libra και το Calibra το Facebook σκοπεύει να κάνει τη μεταφορά χρημάτων τόσο εύκολη, όσο η αποστολή ενός SMS, και μιας θα χρησιμοποιείται το δίκτυο μεταφοράς και το νόμισμα του Facebook, οι προμήθειες θα είναι έως και δέκα φορές μικρότερες.

Φυσικά, πολλοί χρήστες του Facebook μπορούν ήδη να στείλουν και να λάβουν χρήματα χρησιμοποιώντας πλατφόρμες πληρωμών όπως το VenMo, το PayPal ή ακόμα και το Facebook Messenger. Αλλά για αυτά χρειάζεστε πιστωτική κάρτα ή τραπεζικό λογαριασμό. Οικονομικά εργαλεία που δεν είναι προσβάσιμα σε περίπου 1,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Σύμφωνα με το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου, πλέον το μόνο που θα χρειάζεται κάποιος θα είναι «ένα φτηνό smartphone των 40 δολαρίων».

Το Calibra ως incubator οικοσυστήματος

Το Libra είναι η τεχνολογία που θα υποστηρίζει το δίκτυο. Αλλά όταν κυκλοφορήσει, το Calibra θα είναι πιθανότατο ο τρόπος με τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι θα αλληλεπιδρούν με το νόμισμα έως ότου δημιουργηθούν ανταγωνιστικά πορτοφόλια. Στην πραγματικότητα, πιθανότατα θα είναι το πρώτο πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων που θα έχουν πρόσβαση εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι, λόγω της συμμετοχής τους στο τεράστιο οικοσύστημα του Facebook. Με δισεκατομμύρια των χρηστών να αλληλοεπιδρούν δυναμικά με το Calibra, το πορτοφόλι θα έχει υπερπολλαπλάσιο αριθμό χρηστών σε σχέση με τα σημερινά δημοφιλή πορτοφόλια όπως το Coinbase.

Όλα τα προηγούμενα αποτελούν ένα τεράστιο στοίχημα για το Facebook, προκειμένου να εισέλθει στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών με τρόπο που καμία άλλη εταιρεία τεχνολογίας δεν μπορεί να επαναλάβει. Όσο το Libra και το Calibra αναπτύσσονται, το Facebook σκοπεύει να παρέχει ολοένα και περισσότερες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, καθιερώνοντας συνεργασίες με καθιερωμένες εταιρίες του χώρου και δημιουργώντας το δικό του οικοσύστημα οικονομικών υπηρεσιών, βασισμένο στον τεράστιο αριθμό χρηστών του.

Σκεφτείτε το ως Τράπεζα Facebook – το σκέλος του κοινωνικού δικτύου που ελπίζει να γίνει για τα δάνεια, τις καταθέσεις, την μεταφορά χρημάτων και το εμπόριο αυτό που έχει καταστεί το facebook, το messenger, το whatsapp και το instagram για την online επικοινωνία.