Ο «βασιλιάς» των αντηλιακών προϊόντων

Ο «βασιλιάς» των αντηλιακών προϊόντων

Η Χριστίνα Μαλτέζου αποκαλύπτει πώς το ελληνικό Carroten εδραιώθηκε στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Τη δεκαετία του ’80 όπου το μαύρισμα ήταν must και ο ήλιος λιγότερο επιβλαβής, το καρότο είχε ανακηρυχθεί σε «βασιλιά» της παραλίας αφού ήταν γνωστό για τις έντονα μαυριστικές του ιδιότητες. Πάνω σε αυτή τη βάση έχτισε τη φιλοσοφία του το Carroten, το οποίο εδραιώθηκε στη συνείδηση του Έλληνα καταναλωτή ως το κατάλληλο αντηλιακό προϊόν που προσφέρει το μπρούτζινο χρώμα που θέλουν όλοι να αποκτήσουν στις διακοπές.

Η νούμερο ένα μάρκα αντηλιακών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης στην Ελλάδα, Carroten, πέρασε στα χέρια της εταιρείας Σαράντης στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ήταν μάλιστα και η εποχή που το αντηλιακό δημιουργούσε με πολύ προσοχή τη νέα του ταυτότητα, η οποία δεν είχε να κάνει πια με ένα απλό μαυριστικό σώματος ή προσώπου, αλλά με ένα ειδικά μελετημένο προϊόν, το οποίο έδινε έμφαση στην προστασία του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου.

«Σε βάθος χρόνου προχωρήσαμε σε προσεκτική μελέτη των συνθηκών της αγοράς σε σχέση με τις αναδυόμενες ανάγκες γύρω από την αντηλιακή προστασία και εξελιχθήκαμε. Σήμερα, μετά από μια εικοσαετία, προσφέρουμε στον καταναλωτή μια πλήρη σειρά από εξελιγμένα προϊόντα προστασίας, μαυρίσματος και περιποίησης για μετά την έκθεση στον ήλιο. Αν το Carroten εξακολουθεί και παραμένει στην κορυφή, αυτό οφείλεται στην προσωπική σχέση που έχει αναπτύξει όλα τα χρόνια πορείας του με το κοινό, μέσα από την προσφορά ποιοτικών & αποτελεσματικών προϊόντων, σε προσιτές τιμές, η οποία σχέση εμπιστοσύνης, έχει τοποθετήσει τη μάρκα στην καρδιά του Έλληνα καταναλωτή», αναφέρει στο FortuneGreece.com η Χριστίνα Μαλτέζου, Group Brand Manager στο τμήμα Group Business Development, στην εταιρεία Σαράντης.

Όπως παραδέχεται και η ίδια, λίγοι ήταν εκείνοι που μέχρι πριν από μια πενταετία γνώριζαν πως το Carroten είναι brand ελληνικό, και αυτό γιατί τόσο η συσκευασία του όσο και η φύση του προϊόντος έδιναν την εντύπωση ενός αντηλιακού με «εξωτικές» καταβολές.

Βάσει των τελευταίων μετρήσεων της Nielsen, το μερίδιο του Carroten στην ελληνική αγορά αγγίζει το 38% και η επιτυχία του είναι τεράστια, αν λάβει κανείς υπόψη πως κατάφερε να «παραγκωνίσει» μάρκες γνωστών πολυεθνικών εταιρειών, ενώ απολαμβάνει σταθερά την πρώτη θέση στην κατηγορία του. «Το 2013 οι καθαρές τιμολογημένες πωλήσεις του Carroten στην Ελλάδα  διαμορφώθηκαν στα 8,23 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος μας για φέτος είναι να ανέλθουν στα 8,6 εκατ. ευρώ». Σημειώνεται πως αυτή την περίοδο η ομάδα διαχείρισης του brand Carroten σχεδιάζει το bussiness & development plan της επόμενης τριετίας.

Διαρκείς έρευνες αγοράς, εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων, αλλά και στενή παρακολούθηση των τάσεων που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά αντηλιακών & δερμοκαλλυντικών προϊόντων είναι τα στοιχεία στα οποία βασίζει τη στρατηγική του το  Carroten. Μόνο για το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), ο όμιλος Σαράντη δαπανά ετησίως 60.000 ευρώ. Παράλληλα, έχει συνάψει συνεργασίες με πανευρωπαϊκά καταξιωμένα δερματολογικά ινστιτούτα, μεταξύ των οποίων ο ερευνητικός-ακαδημαϊκός φορέας, το τμήμα φαρμακολογίας & τοξικολόγιας του πανεπιστημίου της Παβία στην Ιταλία.

Το 2014 η εταιρεία εστίασε στην καινοτομία, λανσάροντας τη σειρά μαυρίσματος & προστασίας Magic Tan & Protect Creams. Συνιστά φορμουλικό επίτευγμα στην αντηλιακή κατηγορία το γεγονός ότι για πρώτη φορά λανσάρεται στην αγορά αντηλιακό σώματος σε μορφή κρέμας/butter, καθώς υπάρχουν ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις και τεχνικές δυσκολίες από πλευράς ανάπτυξης, προκειμένου να διατηρείται αναλλοίωτη η δομή και η υφή του προϊόντος στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα αντηλιακά σώματος που κυκλοφορούν στην αγορά, απαντώνται στις μορφές γαλακτώματος & spray.

 

Έπειτα από δύο χρόνια μελετών και ελέγχων από το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, το Carroten έκανε την έκπληξη στην αγορά, με τη σειρά Magic Tan & Protect Creams (SPF10 ,20 ,30), προσφέροντας σήμερα στον Έλληνα καταναλωτή ένα υψηλών προδιαγραφών αντηλιακό προϊόν. Η σειρά διαθέτει έναν εξελιγμένο επιταχυντή μαυρίσματος νέας γενιάς, ο οποίος επιταχύνει το μαύρισμα, παρατείνει τη διάρκειά του, ενώ βοηθά στην ενεργοποίηση της σύνθεσης κολλαγόνου. Tην ίδια στιγμή το εξελιγμένο σύστημα φωτοσταθερών φίλτρων προστασίας (UV balance), προσφέρει ασφαλή προστασία από τις ακτίνες UVA & UVB.

Η κ. Μαλτέζου αναφέρει δε πως τα επόμενα χρόνια θα δούμε και άλλα καινοτόμα προϊοντα τα οποία αυτή τη στιγμή είναι σε διαδικασία μελετών και ανάπτυξης.

Στις ιδιαίτερα απαιτητικές κατηγορίες, αυτές του προσώπου και των παιδικών αντηλιακών, το brand Carroten κατέχει το 49% & 44% του μεριδίου της αγοράς σε όγκο πωλήσεων (Nielsen 2013), ενώ στην κατηγορία των μαυριστικών και αντηλιακών λαδιών & gels, το 54%. Νούμερο ένα σε πωλήσεις σε επίπεδο τεμαχίων στην κατηγορία ευρείας κατανάλωσης παραμένει το βάζο Intensive Tanning Gel, παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρεται σε έρευνες, το 65% των καταναλωτών επιλέγει αντηλιακό με κριτήριο την προστασία και το 30% βάσει της μαυριστικής του ιδιότητας.

Τέλος, χάρη στην πολυεθνική παρουσία του Ομίλου Σαράντη το αντηλιακό Carroten έχει κάνει την εμφάνισή του σε Βουλγαρία, Σκόπια, Σερβία και Τσεχία, μέσω των θυγατρικών της εταιρείας, ενώ σε επίπεδο εξαγωγών έχει τοποθετηθεί σε Κύπρο, Μέση Ανατολή, Τουρκία και Αλβανία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εδραίωση της παρουσίας στις χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ η διοίκηση του ομίλου βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικών συμμαχιών στην περιοχή της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη:

Οι πετσέτες θαλάσσης αποκτούν υπηκοότητα ελληνική!

Σαράντης:Έκδηλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές

Ενισχύει την εξωστρέφεια του ο όμιλος Σαράντη

Αγνά «cool» σαπούνια με ελληνική σφραγίδα