Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του φόρου ακινήτων

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του φόρου ακινήτων
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ποιοι επιβαρύνονται περισσότερο- Σχέδιο ανάσα επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ.

Οι ιδιοκτήτες αδόμητων οικοπέδων ή οικοπέδων με κτίσματα στα οποία δεν έχει καλυφθεί πλήρως ο συντελεστής δόμησης, όσοι διαθέτουν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους ή ημιυπαίθριους χώρους είναι οι βασικές κατηγορίες μεγάλων χαμένων από την καθιέρωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Στον αντίποδα, ελαφρύνσεις προκύπτουν για όσους διαθέτουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες σε οικόπεδα όπου έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τα εκκαθαριστικά του νέου φόρου που αναρτήθηκαν σταδιακά στο Taxisnet έχουν προκαλέσει σοκ, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ο τελικός λογαριασμός είναι δυσβάσταχτος.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ξενοίκιαστου διαμερίσματος 20ετίας με εμβαδό 90 τ.μ. στο 2ο όροφο πολυκατοικίας στη Γλυφάδα: ο ιδιοκτήτης του πέρυσι δεν πλήρωσε το “χαράτσι” μέσω της ΔΕΗ, καθώς το διαμέρισμα ήταν κλειστό και δεν ηλεκτροδοτούνταν και κατέβαλε μόνο 428 ευρώ για Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Ο ίδιος ιδιοκτήτης φέτος καλείται να καταβάλει για ΕΝΦΙΑ ύψους 1.228 ευρώ! Δηλαδή η επιβάρυνσή του αυξήθηκε κατά 187%!

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr