Χαμηλώνουν τον πήχη για τη δόση οι Ευρωπαίοι

Χαμηλώνουν τον πήχη για τη δόση οι Ευρωπαίοι
epa05296515 German Finance Minister Wolfgang Schaeuble (L) chats Belgian Finance Minister Johan Van Overtveldt (R) during the start of an Eurogroup Finance ministers meeting in Brussels, Belgium, 09 May 2016. Eurozone's ministers will discuss a deal to unblock a 5 billion Euro aid package to Greece. EPA/OLIVIER HOSLET

Αλλαγή πλεύσης σε σχέση με όσα δήλωναν την Παρασκευή για εκταμίευση 10,7 δισ. ευρώ. Άκρως αρνητική η στάση απέναντι στην πρόταση του ΔΝΤ.

Κάτω από τα 10,7 δισ. ευρώ προειδοποιούν τώρα οι Ευρωπαίοι ότι θα είναι η δόση της πρώτης αξιολόγησης, σε αντίθεση με τα όσα δήλωναν την Παρασκευή για δόση-μαμούθ.

Παράλληλα, χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών και για το χρέος. Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος έσπευσε να απορρίψει την πρόταση του ΔΝΤ, να κλειδώσουν στο 1-1,5% τα επιτόκια δανεισμού της χώρας για τα επόμενα 40 χρόνια, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει.

Ενόψει του EWG της Δευτέρας, αλλά και του Eurogroup της 24ης Μαΐου, οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν να καταλήξουν στη διατύπωση του «οδικού χάρτη» που θα περιγράφει τα επόμενα βήματα για το χρέος, χωρίς όμως να είναι σίγουρο ότι αυτά τα βήματα θα ικανοποιήσουν το ΔΝΤ, ώστε να κρίνει το χρέος βιώσιμο και να αποφασίσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Ο επιθυμητός στόχος είναι να υπάρξει ένα προσχέδιο συμφωνίας, υποστηρίζουν πηγές των Βρυξελλών, χωρίς όμως να μπορούν να δεσμευθούν ότι το Ταμείο θα μπει στην πρώτη αξιολόγηση ή σε μία από τις επόμενες.

Προς το παρόν, αυτό που έχει εγκριθεί είναι το πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ, ενώ «θολό» εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο για τον αυτόματο κόφτη των δαπανών, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, καθώς οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, δεν υπάρχει όμως συμφωνία».

Η κυβέρνηση, που αναμένεται να καταθέσει την Τετάρτη το νομοσχέδιο-σκούπα με τα προαπαιτούμενα και τον αυτόματο μηχανισμό, υποστηρίζει ότι θα έχει τον απόλυτο έλεγχο του μηχανισμού, ωστόσο, μένει να αποδειχθεί εάν η ελληνική πρόταση θα περάσει όχι μόνο από τους Ευρωπαίους, αλλά και από το ΔΝΤ.