Χάνει τη στήριξη των υπαλλήλων του Facebook ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Χάνει τη στήριξη των υπαλλήλων του Facebook ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ
epa06662252 CEO of Facebook Mark Zuckerberg testifies before the House Energy and Commerce Committee hearing on 'Facebook: Transparency and Use of Consumer Data' on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 11 April 2018. Zuckerberg is testifying before the second of two Congressional hearings this week regarding Facebook allowing third-party applications to collect the data of its users without their permission and for the company's response to Russian interference in the 2016 US presidential election. EPA/SHAWN THEW
Ποιοί οι λόγοι για την υποχώρηση του Zuckerberg στην 55η θέση στη λίστα των κορυφαίων CEO για το 2019;

του Don Reisinger

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, φαίνεται να χάνει σε κάποιο βαθμό τη στήριξή των υπαλλήλων του εν μέσω μιας σειράς αμφιλεγόμενων εξελίξεων, όπως π.χ. η ανάδυση ζητημάτων ιδιωτικότητας, οι έρευνες για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, και καταγγελίες ότι έκανε ελάχιστα πράγματα για να σταματήσει τις εκστρατείες παραπληροφόρησης στο κοινωνικό δίκτυο που ο ίδιος ίδρυσε.

Ο Zuckerberg κατέλαβε την 55η θέση στη λίστα των κορυφαίων CEO για το 2019, της ιστοσελίδας αξιολόγησης θέσεων εργασίας Glassdoor, η οποία ζητά από τους υπαλλήλους όλων των εταιρειών να αξιολογούν τους διευθυντές τους.

Ήταν η χειρότερη κατάταξη για τον Zuckerberg από τότε που η Glassdoor ξεκίνησε να ρωτά τη γνώμη των υπαλλήλων για τους διευθύνοντες συμβούλους τους το 2013. Τη χρονιά εκείνη, ο Zuckerberg ήταν στο νούμερο 1 στη λίστα. Παρέμεινε στο top 10 μέχρι το 2017 και έπειτα, πέρυσι, έπεσε στο νούμερο 16.

Φέτος, ο κορυφαίος CEO στη λίστα της Glassdoor ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της VMWare, Pat Gelsinger, και τον ακολουθούν ο Charles Butt, διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ HEB, και η επικεφαλής της In-N-Out Burger, Lynsi Snyder. Ο CEO της T-Mobile, John Legere, και ο CEO της Adobe, Shantanu Narayen, συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

Ο Zuckerberg βρέθηκε ακριβώς μετά από τον CEO της Schneider Electric, Jean-Pascal Tricoire (νούμερο 54) και πριν από τον Sajan Pillai, επικεφαλής της εταιρείας ψηφιακών υπηρεσιών UST Global (νούμερο 56).

Η κολοσσιαία πτώση του Zuckerberg φέτος ήταν εμφανής σε μια λίστα που δεν άλλαξε τόσο πολύ τον περασμένο χρόνο. Σημαντικοί διευθυντές τεχνολογίας, όπως ο Satya Nadella της Microsoft, που ήταν στο νούμερο 6 φέτος, παραμένουν ακόμα δημοφιλείς μεταξύ των υπαλλήλων τους.

Η Glassdoor δεν παρέχει λεπτομέρειες για την κατάταξη κάθε CEO, αλλά η πτώση του Zuckerberg είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της πρόσφατης διαμάχης γύρω από την εταιρεία και τη θητεία του.

Πέρυσι, το Facebook βρέθηκε στο στόχαστρο αφότου αποκαλύφθηκε ότι η εταιρία ανάλυσης δεδομένων Cambridge Analytica έλαβε δεδομένα χρηστών από το Facebook για να παρουσιάσει πολιτικές διαφημίσεις σε χρήστες της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Η αποκάλυψη ήρθε εν μέσω οξείας κριτικής που δεχόταν το Facebook ότι δεν έκανε αρκετά κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2016 για να παρεμποδίσει τη Ρωσία από τη χρήση του κοινωνικού μέσου για επηρεάσει τους ψηφοφόρους.

Πάντως, παρά τη μειωμένη αποδοχή του από τους υπαλλήλους του, ο Zuckerberg δεν φαίνεται για την ώρα να πηγαίνει πουθενά. Ουσιαστικά, έχει «κλειδώσει» τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, λόγω του γεγονότος ότι ελέγχει την πλειοψηφία των ψήφων των μετόχων.

Ακόμη και η έρευνα της Glassdoor ίσως να μην του προκαλέσει υπερβολική ανησυχία. Εξάλλου, το ποσοστό αποδοχής του μεταξύ των εργαζομένων του, παρά την πτώση, βρίσκεται στο 94%.