Χανς Βέρνερ Σιν: Αλλαγές τώρα ή «δύο δεκαετίες απόγνωσης» για την Ελλάδα

Χανς Βέρνερ Σιν: Αλλαγές τώρα ή «δύο δεκαετίες απόγνωσης» για την Ελλάδα

Τη στρατηγική για την Ελλάδα της Βιώσιμης Ανάπτυξης παρουσίασε ο Χρ. Σταϊκούρας στο συνέδριο της KPMG - «Eυέλικτο ευρώ» ζητά ο πρόεδρος του Ifo.

«Η κρίση φαίνεται να έχει τελειώσει, ωστόσο, διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. Αμφιβάλλω εάν έχουμε ξεφύγει από αυτή διότι ακόμη και αν έχουμε λύσει το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας. Εκτιμώ ότι σε τρία χρόνια θα έχει τελειώσει», δήλωσε ο Χανς Βέρνερ Σιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας του Μονάχου Ifo, από το βήμα του 13ου Οικονομικού Συνεδρίου Οικονομικών Διευθυντών της KPMG που διεξήχθη σήμερα στην Αθήνα.

Ο επικεφαλής του Ifo, που έχει και στο παρελθόν προκρίνει τη μετατροπή του ελληνικού χρέους σε δραχμές, πρότεινε την λήψη τριών μέτρων για την έξοδο από την κρίση:

1. – Να ξεχαστεί μέρος του δημόσιου και του τραπεζικού χρέους, καθώς επίσης και οι στόχοι που έχουν τεθεί γι’ αυτό.

2. – Προσωρινή έξοδος από την Ευρωζώνη των χωρών που παρουσιάζουν πολύ χαμηλά ποσοστά ανταγωνιστικότητας.

3. – Σκληροί περιορισμοί σε επίπεδο εθνικό από τα κράτη προς τις τράπεζες.

«Στην Ελλάδα μέχρι το 2011 οι τιμές εξακολουθούσαν να ανεβαίνουν. Τα πράγματα άλλαξαν από το 2012 και μετά. Και εδώ το ποσοστό της υποτίμησης είναι ιδιαίτερα υψηλο.Υπάρχουν ευκαιρίες και αν δεν κάνετε τις απαιτούμενες αλλαγές τότε θα έχετε μπροστά σας δύο δεκαετίες απόγνωσης και απελπισίας», επεσήμανε ο διακεκριμένος οικονομολόγος και αναφέρθηκε εκτεταμένα στο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά και άλλα κράτη της Ευρωζώνης.

«Στην Ελλάδα σήμερα οι εξαγωγές έχουν αγγίξει τα προ κρίσης επίπεδα και ίσως και λίγο πιο πάνω. Οι εισαγωγές, ωστόσο, κατέρρευσαν επειδή κατέρρευσε η ελληνική οικονομία στο σύνολό της. Εξίσου καλή είναι και η παρουσία της Ισπανίας, στην οποία καταγράφεται η ίδια εικόνα στις εξαγωγές και τις εισαγωγές με την αντίστοιχη ελληνική. Παρ’ όλα αυτά δεν έχει υπάρξει ανάπτυξη σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας», δήλωσε ο κ. Σιν και έφερε ως παράδειγμα την Ιρλανδία, που, όπως είπε, «έκανε μια πολύ καλή προσπάθεια και κατάφερε να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τη βιομηχανική της παραγωγή».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ifo, «η Ισπανία και η Ελλάδα είναι οι χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση κυρίως εξαιτίας της πληθωριστικής φούσκας. Παρατηρήθηκε το φαινόμενο δέκα χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, οι μισθοί σε πολλές χώρες της ΕΕ να αυξηθούν ραγδαια και πλέον πολλές χώρες δεν είναι ανταγωνιστικές. Αυτό είναι το θεμελιώδες πρόβλημα. Χώρες όπως η Σλοβενία  προσφέρουν το 1/3 του μισθού που δίνεται αυτήν τη στιγμή στην Ισπανία. Για τον ίδιο λόγο η Ισπανία πραμένει μια πολύ ακριβή χώρα, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση των τιμών στα βασικά αγαθά και των μισθών. Μολονότι κατά τη διάρκεια της κρίσης υποτιμήθηκε κατά 60%, τα μεγέθη θα πρέπει να πάνε στα αντίστοιχα της δεκαετίας του ’80. Το εξωτερικό χρέος της χώρας είναι αθροιστικά ίσο με αυτό των υπολοίπων 5 χωρών που επλήγησαν από την κρίση. Έχει κάνει μέρος του δρόμου αλλά το μονοπάτι για την ανταγωνιστικότητα είναι μακρύ».

Για την Γαλλία, ο κ. Σιν τόνισε πως είναι μια χώρα που αντιμετώπιζε ανέκαθεν πρόβλημα με την ανταγωνιστικότητά της, λέγοντας χαρακτηριστικά πώς «η γαλλική βιομηχανία αργοπεθαίνει». Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα πρέπει να ξανασκεφτεί τον ρόλο που θέλει να διαδραματίσει στην Ε.Ε.

Σε ότι αφορά τη Γερμανία υπογράμμισε πως πέρασε εσωτερική κρίση η οποία δεν έγινε αισθητή από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης διότι αντιμετωπίστηκε με περικοπές στον δημόσιο τομέα.

Προσωρινή λύση που ικανοποίησε κυρίως τους ιδιώτες επενδυτές ήταν το τύπωμα χρήματος από την ΕΚΤ, η οποία μέχρι το 2010 συνέχιζε μια πολιτική που δεν ήταν δυνατό να διαχειριστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ευρώπης.Αναγνώρισε δε πως μέρος των χρημάτων που μπήκαν στη Γερμανία ήταν από την αγορά αγαθών από τρίτε χώρες μέσω αυτής της διαδικασίας. «Η Ελλάδα ζούσε από το τυπωμένο χρήμα της ΕΚΤ από το 2012. Μετατράπηκε δε μέσα στην κρίση σε βασικό εξαγωγέα ιδιωτικών κεφαλαίων», είπε ο πρόεδρος του IFO και πρόσθεσε δε πως είναι αδιανόητο να έχει παραμεληθεί ο αγροτικός τομέας της χώρας, όταν μετά τον τουρισμό συνιστά τον δεύτερο πυλώνα ανάπτυξης.

Κλείνοντας, ο κ. Σιν έκανε έκκληση για ένα περισσότερο ευέλικτο ευρώ.

Χρ. Σταϊκούρας: Στρατηγική για την Ελλάδα της Βιώσιμης Ανάπτυξης
Για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και τη στρατηγική στην οποία θα «βασιστεί η Ελλάδα της Βιώσιμης Ανάπτυξης, από το 2014, πέρα και πάνω από μνημόνια» μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας υποχρεώνει τους εταίρους και δανειστές μας να αναλάβουν, σύντομα, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Ρεαλιστικές λύσεις, εφικτές τεχνικές, ισοδύναμοι τρόποι υπάρχουν» επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας και παρουσίασε τους βασικούς άξονες αυτής της στρατηγικής:

1. – Η ένταξη του «αφανούς» τμήματος της οικονομίας στο «εμφανές» πεδίο της, επιτυγχάνοντας τη φορολόγησή του. «Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μεγάλο τμήμα του συνολικού προϊόντος της ελληνικής οικονομίας που δεν φορολογείται. Παρά τη βελτίωση, κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, που καταγράφεται σε αυτό το πεδίο τα τελευταία χρόνια. Είναι όμως, επίσης, αλήθεια ότι στην Ελλάδα οι φορολογικοί συντελεστές, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, είναι υψηλότεροι από το μέσο Ευρωπαϊκό επίπεδο. Οφείλουμε, συνεπώς, να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια, εστιάζοντας στο χτύπημα της παραοικονομίας, στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στην καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής. Όσο περισσότερο προσεγγίζουμε αυτούς τους στόχους, τόσο διευρύνεται η ευχέρεια για ελάφρυνση των συνεπών φορολογουμένων, οι οποίοι όχι μόνο έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια αλλά έχουν υποστεί και μείωση του εισοδήματός τους» επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

2. – Η διασφάλιση της εφαρμογής των κανόνων και πρακτικών χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και πειθαρχίας. «Σ’ αυτό το πλαίσιο, συζητούμε αυτές τις ημέρες στη Βουλή μία σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία αναμορφώνονται οι κανόνες δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας, εκσυγχρονίζεται, εναρμονίζεται και συντονίζεται το υφιστάμενο εθνικό δημοσιονομικό πλαίσιο με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές, επικαιροποιούνται οι ισχύουσες διατάξεις του δημόσιου λογιστικό και εξοπλίζεται η ελληνική δημόσια διοίκηση με τα εργαλεία που θα ενισχύσουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών».

3. – Η δημιουργία ενός δίκαιου, αποτελεσματικού και σύγχρονου κράτους, με την επιτάχυνση της διοικητικής μεταρρύθμισης. «Ήδη, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έχει μειωθεί πλέον των 200.000 την τελευταία τετραετία, ενώ η ετήσια μισθολογική δαπάνη έχει περιοριστεί κατά περισσότερο από 8 δισ. ευρώ. Τώρα, βρισκόμαστε, πλέον, στη φάση όπου περνάμε σταδιακά από την επίτευξη ποσοτικών στόχων στην εκπλήρωση των κρίσιμων ποιοτικών μεταρρυθμίσεων, με προτεραιότητα στην πάταξη της γραφειοκρατίας» επισήμανε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

4. – Η καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς και απάτης. «Δρομολογείται η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συντονιστή Καταπολέμησης της Διαφθοράς στο πεδίο της καταπολέμησης της απάτης» στον τομέα αυτόν, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

5. – Η βελτίωση της «ποιότητας» των δημόσιων οικονομικών.

6. – Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών, ώστε να περιορισθεί το επίπεδο της φτώχειας και η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

7. – Η αύξηση των επενδύσεων -ειδικότερα των άμεσων ξένων επενδύσεων- και η ενίσχυση των εξαγωγών, καθώς και η διατήρηση της κατανάλωσης σε υψηλά επίπεδα, έχοντας, όμως, σημαντικά μικρότερο συντελεστή βαρύτητας στη διαμόρφωση του ΑΕΠ.

8. – Η περαιτέρω ενίσχυση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

«Το ζητούμενο πλέον είναι, και το επαναλαμβάνω, να μετατρέψουμε, το συντομότερο δυνατόν, τη σταθεροποίηση της οικονομίας σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή. Πρόκειται για μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο, καθώς, όπως η κρίση ξεκίνησε από τους αριθμούς και μεταφέρθηκε στην κοινωνία, έτσι και η βελτίωση θα ξεκινήσει από τα δημοσιονομικά μεγέθη και στη συνέχεια θα γίνει αισθητή στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία. Ήδη έχουν γίνει τα πρώτα σημαντικά βήματα αυτής της μετάβασης. Με σκληρή δουλειά και δημιουργική συναίνεση θα τα καταφέρουμε», είπε ο κ. Σταϊκούρας, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Πρώτο μέλημα η επιβίωση για τους Έλληνες επιχειρηματίες
Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και το «στοίχημα» της επιβίωσης και της ανάκαμψης από την οικονομική κρίση μίλησαν από το βήμα του φόρουμ της KPMG στελέχη μερικών εκ των σημαντικότερων εταιρειών.

«H Pharmathen μέσα στην κρίση πάτησε γκάζι και πήρε ρίσκα επενδύοντας σε καινοτομία και έρευνα. Όλες οι εταιρείες οφείλουν να είναι δομημένες πάνω σε ένα μοντέλο που είναι έτοιμο να προσαρμοστεί στις αλλαγές», τόνισε ο πρόεδρος της PharmathenΒασίλης Κάτσος.

«H αγορά του αυτοκινήτου το διάστημα 1998-2008 κάλπαζε. Από τις 300.000 αυτοκίνητα που πουλούσαμε τότε σήμερα έχουμε πέσει στις 58,5 χιλιάδες οχήματα. Πιάσαμε πάτο. Η πτώση είναι τρελή, αλλά βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και πιστεύουμε πως μέσα στην κρίση όντως υπάρχουν ευκαιρίες», δήλωσε ο Γιάννης Καλλίγερος, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της Mercedes Benz Hellas.

«Πρέπει σε αυτή τη φάση να μας ενδιαφέρει η επιβίωση της αγοράς και όχι του εαυτού μας. Η αλήθεια είναι πως πήρε πολύ χρόνο στις επιχειρήσεις για να καταλάβουν την κρίση. Ήμασταν από τις εταιρείες που διατήρησαν τον αριθμό των καταστημάτων τους . Όλη αυτή η ιστορία μας έκανε πιο δημιουργικούς και μας έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε ταλέντα που είχαμε», επεσήμανε ο Ανδρέας Αθανασόπουλος, Αντιπρόεδρος και Γεν. Διευθυντής της Dixons South East Europe.

«Δεν θα ξαναγυρίσουμε στα προ κρίσης επίπεδα. Οι επιχειρήσεις πρέπει να εστιάζουν σε αυτό που τις διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες. Είναι αναγακαίο να επικεντρωθούμε στα εμπόδια που δεν μας επιτρέπουν την ανάπτυξη και όχι τόσο στις ευκαιρίες που διανοίγονται», δήλωσε η Ηρώ Αθανασίου, Πρόεδρος της ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas.

Διαβάστε ακόμη:

To πρώτο Eurogroup του Γκίκα Χαρδούβελη

Αισιόδοξη η Moody’s για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Βουλή: Η δημοσιονομική εξοικονόμηση διαθεσιμότητας και απολύσεων

«Άναψε φωτιές» το μήνυμα Λαγκάρντ σε Ντράγκι