Χαρτογράφηση των συμβασιούχων του Δημοσίου και μονιμοποίηση

Χαρτογράφηση των συμβασιούχων του Δημοσίου και μονιμοποίηση

Η κυβέρνηση δια στόματος Π. Σκουρλέτη, δεσμεύτηκε ότι αμέσως μετά το «κλείσιμο» της αξιολόγησης θα βρεθεί «οριστική λύση» για τη μονιμοποίηση 30.000 ατόμων. 

Η χαρτογράφηση των συμβασιούχων σε όλο το φάσμα του Δημοσίου είναι o στόχος που έχει ανατεθεί  στο υυπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς.

Το ζήτημα της επικείμενης, κατά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, «μονιμοποίησης» των συμβασιούχων, μπορεί να μην περιλαμβάνεται στο κείμενο του νέου μνημονίου, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής απασχόλησε τις συζητήσεις, εξ ου και στη νέα συμφωνία αποτυπώνονται οι γενικές γραμμές υπό τις οποίες αυτό θα γίνει.

Ανεξάρτητα από τη διαδικασία που  θα ακολουθηθεί, απαραίτητο εργαλείο είναι η «χαρτογράφηση» των εργαζομένων με συμβάσεις στο Δημόσιο, εργασία η οποία, κατά πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Ηδη τους τελευταίους μήνες, η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και ζητούμενο αν και παράδοξο είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια τη χώρα: Πόσοι δουλεύουν, σε ποιες θέσεις και σε ποιους φορείς, πόσοι από αυτούς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες κ.α. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκαν και από τον Πάνο Σκουρλέτη, αμέσως μετά το «κλείσιμο» της αξιολόγησης περί τα τέλη Μαΐου θα βρεθεί «οριστική λύση» για τη μονιμοποίηση περίπου 30.000 ατόμων. Το πιθανότερο είναι το ζήτημα να τεθεί ενώπιον της Βουλής, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει διακομματική συναίνεση.

Ως επικρατέστερο σενάριο φέρεται η κατάρτιση νομοθετικής ρύθμισης, για συγκεκριμένες κατηγορίες συμβασιούχων όπως είναι οι καθαρίστριες, οι πυροσβέστες, οι εργαζόμενοι σε κοινωνικές δομές και παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι προκειμένου να μονιμοποιηθούν θα πρέπει να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να εργάζονται στην υπηρεσία τους για κάποια χρόνια.

Άλλη πιθανή διαδικασία είναι η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας τους και εν συνεχεία προκήρυξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ.

Στο κείμενο της συμφωνίας μπορεί να μη θίγεται επί της ουσίας το ζήτημα, ωστόσο τίθενται οι βάσεις πάνω στις οποίες θα «κτιστεί» η μονιμοποίηση. Ειδική αναφορά γίνεται στην ενίσχυση του ρόλου του ΑΣΕΠ, με την επισήμανση μάλιστα ότι οποιαδήποτε μετατροπή σύμβασης από ορισμένου σε αορίστου χρόνου θα πρέπει να «περάσει» από εκεί. Κατά τα λοιπά, σημειώνεται ρητώς η δέσμευση ότι ο αριθμός των συμβασιούχων δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τον μέσον όρο του 2016, στόχος που σύμφωνα με επιτελείς της Δημόσιας Διοίκησης «είναι εφικτός».

Κινητικότητα των υπαλλήλων

Αλλο σημαντικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πεδίο του Δημοσίου, αποτέλεσε το θέμα της κινητικότητας, η έναρξη της οποίας τελικά μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η πλευρά των δανειστών αναγνωρίζουν ότι η άμεση εφαρμογή της είναι κομβικής σημασίας, καθώς, δεδομένης της περιορισμένης δυνατότητας προσλήψεων, θα επιτρέψει την «εκ των έσω» κάλυψη κενών σε υποστελεχωμένους τομείς του Δημοσίου. Ωστόσο, η ελλιπής ή μη έγκαιρη ανταπόκριση μερίδας φορέων και υπουργείων στην κατάρτιση νέων οργανογραμμάτων «μπλόκαρε» εν τοις πράγμασι την όλη διαδικασία, με αποτέλεσμα η έναρξή της να μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο.