Χίλαρι για Πρόεδρος

Χίλαρι για Πρόεδρος

Επισφράγισε σε τέσσερις από τις έξι πολιτείες και έλαβε το χρίσμα των Δημοκρατικών.

«Η σημερινή νίκη, δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο, ανήκει στις γενιές των γυναικών και των ανδρών που έδωσαν μάχη και θυσιάστηκαν και κατέστησαν δυνατή αυτή την στιγμή» δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον ενωπιον των ενθουσιασμένων οπαδών της στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Η 68χρονη, οκτώ χρόνια μετά την πρώτη, αποτυχημένη απόπειρα να εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, με αντίπαλο τότε τον Μπαράκ Ομπάμα, κατάφερε να επικρατήσει επί του Μπέρνι Σάντερς με τις πολιτείες της Καλιφόρνια και του Νιου Τζέρσεϊ να επισφραγίζουν τη νίκη της.

Σύμφωνα με το Associated Press, η Χίλαρι Κλίντον, είχε ξεπεράσει το προαπαιτούμενο όριο των 2.383 εκλεκτόρων πρίν καν ανοίξουν οι κάλπες στις έξι πολιτείες και επικράτησε επί των τεσσάρων.

«Χάρη σε εσάς, φτάσαμε σε αυτό εδώ το ορόσημο. Χρωστάμε όλες πάρα πολλά σε αυτές που άνοιξαν τον δρόμο πριν από μας», τόνισε η Χίλαρι, υπό τις επευφημίες των συγκεντρωμένων οπαδών της.

Με την ολοκλήρωση σχεδόν των προκριματικών εκλογών, καθώς απομένουν πλέον μόνο οι εκλογές στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, ολοκληρώθηκε η εικόνα – ενός δύσκολου αγώνα που κατέληξε σε αδιαμφισβήτητη νίκη της Κλίντον έναντι του Σάντερς.

Παρά την οριστική πλέον αποτυχία του να εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο Μπέρνι Σάντερς δεν έσπευσε να τερματίσει την εκστρατεία του. Αντίθετα, διαβεβαίωσε τους οπαδούς του, στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας, ότι θα συνεχίσει τη μάχη στις τελευταίες προκριματικές της Ουάσιγκτον και κυρίως στο συνέδριο των Δημοκρατικών,καθώς η ανάγκη για θέσπιση ριζοσπαστικότερων θέσεων αναφορικά με το πρόγραμμα και το καταστατικό του κόμματος, παραμένει.

Ομόνοια για να αντιμετωπίσει τον Τράμπ

Σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της ενότητας των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον αναγνώρισε τη συμβολή του Μπέρνι Σάντερς στην ανάδειξη του προβλήματος των κοινωνικών ανισοτήτων και κάλεσε τους οπαδούς του να συστρατευθούν στη μάχη εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε ουσιαστικά τον αγώνα της εναντίον του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου δηλώνοντας ότι «είναι, λόγω χαρακτήρα, ακατάλληλος για πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων» συμπληρώνοντας «Οταν ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι ο διακεκριμένος δικαστής στην Ιντιάνα δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του επειδή έχει ρίζες στο Μεξικό, όταν ειρωνεύεται δημοσιογράφο με αναπηρία και όταν αποκαλεί τις γυναίκες γουρούνια, τότε βρίσκεται απέναντι σε οτιδήποτε υπερασπιζόμαστε».
Η πρώην Πρώτη Κυρία,  έχει κερδίσει την σκληρή αυτή μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών “ξεκλειδώνοντας” την υποψηφιότητα για την προεδρία από την “man to man” αναμέτρηση και είναι η πρώτη, στην Ιστορία των ΗΠΑ, γυναίκα υποψήφια Πρόεδρος. Ο δρόμος όμως μπροστά της είναι μακρύς και δύσβατος καθώς θα πρέπει να συσπειρώσει το κόμμα. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 30% των υποστηρικτών του Σάντερς, δήλωσε ότι δεν την εμπιστεύονται ή ότι θα κυβερνά αποστασιοποιημένη από τα δικά τους προβλήματα.

Η ομάδα της, έχει ήδη ξεκινήσει την σχετική εκστρατεία με την Χίλαρι να τονίζει “Οι γέφυρες είναι καλύτερες από τα τείχη, είναι μια ιδέα απλή και ισχυρή” ενώ το μότο που λανσάρεται είναι “Είμαστε πιο ισχυροί μαζί”.

Στον αγώνα εναντίον του Τραμπ, ο οποίος με τις ρατσιστικές δηλώσεις του κατά του Μεξικανού δικαστή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, η Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να έχει τον ο Μπαράκ Ομπάμα. Σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Μπέρνι Σάντερς, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου.