Το Χόλιγουντ πάει… Κίνα!

Το Χόλιγουντ πάει… Κίνα!

Φιλόδοξα σχέδια του πλουσιότερου Κινέζου επενδυτή για μία δεύτερη... «Μέκκα» του κινηματογράφου.

«Τύφλα να έχει» το Λος Άντζελες με τα κινηματογραφικά του στούντιο και το Ορλάντο με τα πολυτελή ξενοδοχεία και τα θεματικά του πάρκα! Ο Γουάνγκ Τζιανλίν, πρόεδρος της Dalian Wanda Group και πλουσιότερος επενδυτής στην Κίνα ανακοίνωσε τα νέα επιχειρηματικά του σχέδια να… μεταφέρει το Χόλυγουντ μεταξύ Πεκίνου και Σαγκάης! Για την ακρίβεια, δεν θα πρόκειται για το original, αλλά για μία κινηματογραφική «αυτοκρατορία» made in China, που θα ακούσει στο όνομα Qingdao Oriental Movie Metropolis, αξίας μεταξύ 4,9-8,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Θα περιλαμβάνει κινηματογραφικά στούντιο, 20 σινεμά συνολικής χωρητικότητας 3.000 θέσεων, 8 τουριστικά θέρετρα, ουρανοξύστες διαμερισμάτων, ένα πάρκο αναψυχής κι ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο, ένα yacht club 300 θέσεων για υπερπολυτελή σκάφη, ένα μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, μία αλυσίδα χλιδάτων εστιατορίων, μέχρι και νοσοκομείο.
Συνολικά, θα καλύπτει έκταση 929 εκαταρίων, στα περίχωρα της Κινγκντάο: μίας μεγαλούπολης στην επαρχία Σαντόνγκ, στην ανατολική Κίνα. Μόνον τα κτίρια, υπολογίζεται ότι θα καλύπτουν συνολικά εμβαδόν 5,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων…

Διαβάστε ακόμη: Πρώτη έκθεση HUGO BOSS ASIA ART

Ήδη, η Dalian Wanda εξαγόρασε την AMC Entertainment έναντι 2,6 δισ. δολαρίων, πετυχαίνοντας την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα κινεζική «εισβολή» στην αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία. Παράλληλα, έχει έρθει σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τέσσερις μεγάλους ατζέντηδες του Χόλυγουντ, που θα μεσολαβήσουν στην διαπραγμάτευση συμβολαίων με διάσημους αστέρες.

Στόχος είναι άλλωστε η παραγωγή 30 ξενόγλωσσων ταινιών μέσα σε έναν χρόνο! Στα σκαριά επίσης βρίσκονται περί τις 50 συνεργασίες με εγχώριες κινηματογραφικές εταιρίες για την παραγωγή έως και 100 κινεζικών ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων ετησίως. Ενώ τον Σεπτέμβριο 2016 αναμένεται να γίνει η “παρθενική πρώτη” του ετήσιου κινηματογραφικού φεστιβάλ του Κινγκντάο, όπου θα προβλέπεται και η απονομή βραβείων.

Με αυτά και με άλλα, ακριβοπληρωμένοι ηθοποιοί όπως ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, η Νικόλ Κίντμαν, ο Τζον Τραβόλτα και η Ζανγκ Ζιγί έσπευσαν στην τελετή που έγινε προ ημερών στο Κινγκντάο, με αφορμή τις επίσημες ανακοινώσεις του δισεκατομμυριούχου Κινέζου επενδυτή. Το δέλεαρ προοιωνίζεται εξάλλου ισχυρό, για όλους!

Δείτε τις φωτογραφίες

1/7
Wang Jianlin, chairman of Chinese property developer Dalian Wanda Group Photo: REUTERS

«Εκτιμάται ότι τα έσοδα της κινεζικής κινηματογραφικής βιομηχανίας θα ξεπεράσουν αυτά της Βόρειας Αμερικής έως το 2018 και θα είναι υπερδιπλάσια έως το 2023», ανέφερε στην πανηγυρική ομιλία του ο Γουάνγκ Τζιανλίν, ο οποίος έχει προϊστορία στον κομματικό μηχανισμό του Κ.Κ.Κίνας και διατηρεί μέχρι και σήμερα ισχυρές διασυνδέσεις με την καθεστηκυία στο Πεκίνο.

Ο κόσμος του θεάματος, τόνισε ο Κινέζος επενδυτής, θα πρέπει εφεξής να κοιτά με προσοχή την Κίνα -η οποία παρεμπιπτόνως έχει αντιδράσει… βιτριολικά σε άβολες για την ίδια ξένες κινηματογραφικές παραγωγές, όπως π.χ., τα “Επτά Χρόνια στο Θιβέτ” του 1997, που “έσπασε” ταμεία. «Όσοι συνειδητοποιήσουν πρώτοι τη δύναμή της χώρας μου, όσοι σπεύσουν να συνεργαστούν μαζί μας», διεμήνυσε με νόημα ο Τζιανλίν, «θα είναι και οι πρώτοι που θα καρπωθούν σημανικά οφέλη»…

Διαβάστε ακόμη: Ο Al Pacino πρόκειται να υποδυθεί τον Αριστοτέλη Ωνάση