Το χωριό με 321% περισσότερη ενέργεια απ’ όση χρειάζεται

Το χωριό με 321% περισσότερη ενέργεια απ’ όση χρειάζεται

Το γερμανικό Wildpoldsried αποτελεί υπόδειγμα «πράσινης» ενεργειακής ανάπτυξης.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η «πράσινη» ενεργειακή στροφή της Γερμανίας με τις συνεχιζόμενες διακρίσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα είχε μια ακόμη πρωτιά. Ακόμη κι αν αυτή είναι τόσο αξιοπερίεργη.

Αφορμή στάθηκε το μικρό χωριό Wildpoldsried των 2600 κατοίκων, το οποίο δεν είναι απλώς ενεργειακά αυτάρκες, αλλά παρήγαγε τη χρονιά που μας πέρασε 321% περισσότερη ενέργεια από όση χρειαζόταν.

Η εντυπωσιακή αυτή επίδοση του χωριού της νότιας Βαυαρίας υπήρξε αποτέλεσμα ενός εντατικού προγράμματος «πράσινης» ενεργειακής ανάπτυξης το οποίο του αποδίδει ετησίως έσοδα 4 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις ενέργειας προς το γερμανικό δημόσιο.

Η ιστορία αυτή ξεκίνησε το 1997 όταν η τοπική αρχή αποφάσισε να εκπονήσει ένα πρωτοπόρο σχέδιο με την ονομασία «Klimaschutz», το οποίο θα διευκόλυνε τη δημιουργία νέων βιομηχανιών και θα έσβησε δια παντός τον βραχνά των χρεών.

Στα πλαίσια του «Klimaschutz» κατασκευάστηκαν εννιά δημοτικά κτίρια με ηλιακά πάνελ και τέσσερις χωνευτήρες βιοαερίου, ενώ χτίστηκαν κι επτά σύγχρονοι ανεμόμυλοι.

1/3

 

Στο χωριό υπάρχουν περισσότερα από 190 σπίτια με ιδιωτικά ηλιακά πάνελ ενώ η περιοχή επωφελείται κι από τους τρεις μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς, την οικολογική διαχείριση υπερχειλίσεων κι ένα φυσικό σύστημα καθαρισμού των υδάτων.

Το Wildpoldsried έχε τιμηθεί πολλάκις για το πρωτοποριακό του πρόγραμμα στον τομέα των ΑΠΕ, ενώ πραγματοποιούνται ακόμη και εκπαιδευτικές επισκέψεις από άλλες περιοχές για να διδαχθούν από την πλούσια τεχνογνωσία του. Μάλιστα, ο δήμαρχος της περιοχής πραγματοποιεί παγκόσμιες περιοδείες για την προώθηση της «πράσινης» ανάπτυξης έπειτα από το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα.

Διαβάστε ακόμη:

Ξέρεις πόσο αξίζει το νερό;

Η ενέργεια αλλάζει εκ νέου τον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη

Φέρνοντας την ηλεκτρική ενέργεια στα μέτρα σου