Χωριό για συνταξιούχους ετοιμάζει ο Μπουτάρης

Χωριό για συνταξιούχους ετοιμάζει ο Μπουτάρης

Έναν οικισμό για Ευρωπαίους συνταξιούχους στα πρότυπα του Νυμφαίου οραματίζεται ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. 

Τη δημοτικότητα του να εκτοξεύεται στα ύψη βλέπει μέρα με τη μέρα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Ο 72χρονος προχώρησε σε μια νέα κίνηση που έχει σκοπό να ανακουφίσει τους πολίτες της Βορείου Ελλάδος, τη πρωτοβουλία ProWork.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί τη συνεργασία της Intercivil Society, της ThessaloWiki – μιας ομάδας νέων επαγγελματιών και φοιτητών, της ICLS (Rome) και της ProWork Portugal, που συμβάλλει στη δημιουργία μικρών οικισμών σε περιοχές της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας ώστε να φιλοξενηθούν εκεί συνταξιούχοι. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από συνταξιοδοτικά ιδρύματα βόρειων χωρών.

Διαβάστε ακόμα: Μπουτάρης: Η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει προαστιακό

Η Θεσσαλονίκη έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύζευξη αυτή. Η πρώτη ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας ProWork θα γίνει σήμερα με την υποστήριξη του Δήμαρχου Γιάννη Μπουτάρη, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. στο πλαίσιο του προγράμματος της Θεσσαλονίκης Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014. Η ProWork προβλέπει ορχικά την αναζωογόνηση τεσσάρων εγκαταλελειμμένων χωριών στις συμμετέχουσες Ευρωπαϊκές χώρες και τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών φιλοξενίας συνταξιούχων.

Ο Γιάννης Μπουτάρης που πριν αρκετά χρόνια είχε εκφράσει την επιθυμία του να δημιουργήσει ένα χωριό συνταξιούχων δίπλα από το τόπο καταγωγής του το Νυμφαίο, στην Περικοπή. Ο οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο 1.420 μέτρων παρουσιάζει μια παρακμή τα τελευταία χρόνια, ενώ μόνο 2-3 από τα σπίτια κατοικούνται.

Διαβάστε ακόμα: ΔΝΤ: Ποιοι σήκωσαν το βάρος της λιτότητας στην Ευρώπη

«Το πρόγραμμα προβλέπει πως σε μία περιοχή στα όρια ενός υφιστάμενου οικισμού θα ανεγερθούν καινούργιες ή θα ανακαινιστούν ριζικά δέκα κατοικίες, τις οποίες θα επισκέπτονται και θα μένουν κατά τη διάρκεια του έτους Βορειοευρωπαίοι συνταξιούχοι. Σ΄αυτό το μικρό συγκρότημα κατοικιών θα απασχολούνται και θα αμείβονται γι΄αυτό νέοι, οι οποίοι σήμερα είναι άνεργοι, προκειμένου να καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες των κατοικιών, παρέχοντας υπηρεσίες ακόμη και υγειονομικής υποστήριξης», τονίζει η κ. Μαρία Πασχαλίδου, πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014.