Χωρίς λόγο διεκόπη η εκεχειρία στη Γάζα – Νεκρός ο Ισραηλινός στρατιώτης

Χωρίς λόγο διεκόπη η εκεχειρία στη Γάζα – Νεκρός ο Ισραηλινός στρατιώτης

Αποσύρει μερικώς στρατεύματα το Ισραήλ που συνέχισε κατά τη διάρκεια της νύχτας τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας - Ξεπερνούν τους 1.700 οι νεκροί.

Δώδεκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί από τις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι παλαιστινιακές υπηρεσίες αρωγής, με τα εννέα θύματα από τα θύματα να χάνουν τη ζωή τους στη Ράφα και τα τρία στο κέντρο της Γάζας.

Περισσότεροι από 1.700 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επιχείρησης Προστατευμένη Παρυφή του ισραηλινού στρατού εναντίον της Λωρίδας της Γάζας. Τουλάχιστον 296 ανήλικοι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στις 8 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε χθες η Unicef.

Η οργή ξεχειλίζει στον παλαιστινιακό πληθυσμό, καθώς ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε σήμερα πως ο στρατιώτης που ισχυριζόταν ότι είχε αιχμαλωτιστεί από τη Χαμάς, με αποτέλεσμα να θέσει τέλος στην τριήμερη εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί την Παρασκευή, είναι τελικά νεκρός. Η Χαμάς εδώ και μέρες υποστηρίζει πως τα μέλη της δεν απήγαγαν ποτέ τον νεαρό στρατιώτη και πως το πιθανότερο ήταν να είχε χάσει τη ζωή του κατά τη διάρκεια των μαχών.

Ο στρατιώτης Χαντάρ Γκολντίν για τον οποίο υπήρχαν ανησυχίες ότι είχε απαχθεί από μαχητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, φέρεται πως σκοτώθηκε εν ώρα δράσης κατά τη διάρκεια επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα. «Μια ειδική επιτροπή ανακοίνωσε το θάνατο του αξιωματικού του πεζικού των IDF (Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων) της ταξιαρχίας Τζιβάτι, αντιστράτηγου Χαντάρ Γκολντίν, ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, την Παρασκευή 1η Αυγούστου 2014», αναφέρεται στην ανακοίνωση του στρατού.

Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε πως το Ισραήλ ξεκίνησε να αποσύρει μέρος των δυνάμεών του από τη Λωρίδα της Γάζας και να μεταφέρει άλλες στο εσωτερικό του παλαιστινιακού θύλακα. «Αποσύρουμε συγκεκριμένες δυνάμεις, μετακινούμε στο εσωτερικό του θύλακα άλλες, αυτή η αποστολή βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε ο Πίτερ Λέρνερ επιβεβαιώνοντας έτσι για πρώτη φορά επισήμως την μερική απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων.

Από την πλευρά της η Χαμάς ανακοίνωσε χθες πως θα συνεχίσει τον αγώνα της ενάντια στο Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας «μέχρι να επιτύχει τους στόχους της». Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης, ο Φαούζι Μπαρχούμ, «θα συνεχίσουμε την αντίστασή μας μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι μας. Ο Νετανιάχου θέλει λανθασμένα να διεκδικήσει μια νίκη για την κυβέρνηση και τον στρατό του».

Οι δηλώσεις του Παλαιστίνιου εκπροσώπου έγιναν μετά την ανακοίνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι οι επιχειρήσεις του στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα θα συνεχιστούν «για όσο διάστημα χρειαστεί» και «με όση δύναμη απαιτηθεί», αφού ολοκληρώσει τη βασική αποστολή του, την καταστροφή δηλαδή των σηράγγων που χρησιμοποιεί η Χαμάς.

«Αφού ολοκληρωθεί η επιχείρηση για την καταστροφή των σηράγγων, οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ θα συνεχίσουν τη δράση τους σύμφωνα με τις αμυντικές ανάγκες μας -και μόνο με βάση τις αμυντικές ανάγκες μας- μέχρι να επιτύχουμε το στόχο της αποκατάστασης της ασφάλειας για τους Ισραηλινούς πολίτες», είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την ισραηλινή τηλεόραση.

«Η παλαιστινιακή, ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς», συνέχισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, «θα πληρώσει δυσβάσταχτο κόστος εάν συνεχίσει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ. Η Χαμάς θα πρέπει να καταλάβει, όσος καιρός και αν χρειαστεί, ότι θα πληρώσει δυσβάσταχτο κόστος, από τη δική της σκοπιά, εάν συνεχίσει τα πυρά».

«Η επιχείρηση συνεχίζεται», είπε ο Νετανιάχου, διαβεβαιώνοντας ότι ο στρατός βρίσκεται κοντά στο στόχο του, την εξουδετέρωση των σηράγγων στη Γάζα. Και αφού επιτευχθεί αυτός ο στόχος «ο στρατός θα ετοιμαστεί να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του με μοναδική του έγνοια την ασφάλειά μας», συνέχισε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για την αποστολή που ενδεχομένως θα αναλάβουν στο μέλλον οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ. Οι σήραγγες της Χαμάς, υπενθύμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, επέτρεπαν στην οργάνωση «να απαγάγει και να δολοφονεί πολλούς πολίτες».

«Θέλω να εκπληρώσω τους στόχους που θέσαμε, είτε με στρατιωτικά είτε με διπλωματικά μέσα -κάτι που θα προτιμούσα- είτε με συνδυασμό των δύο. Προφανώς θα προτιμούσα μια διπλωματική λύση όμως όταν δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», κατέληξε ο Νετανιάχου.

Χθες το βράδυ πάντως, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ένα μέρος των ισραηλινών δυνάμεων αποσύρθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο στρατός εκτιμά ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη του βασικού στόχου του, που είναι η καταστροφή των σηράγγων τις οποίες χρησιμοποιεί η Χαμάς για να εξαπολύει επιθέσεις στο Ισραήλ.

Διαβάστε ακόμη:

Unicef: 300 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας

Νέα εκατόμβη νεκρών στη Γάζα

Νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ Αιγύπτου – Παλαιστίνης