Χωρίς συμφωνία έληξε η συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν

Χωρίς συμφωνία έληξε η συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν
epa07402974 A video grab shows North Korean leader Kim Jong-un (2-R) and US President Donald J. Trump (L) during the bilateral meeting after the second one on one meeting of the US-North Korea summit at the Sofitel Legend Metropole hotel in Hanoi, Vietnam, 28 February 2019. The second meeting of the US President and the North Korean leader, running from 27 to 28 February 2019, focuses on furthering steps towards achieving peace and complete denuclearization of the Korean peninsula. EPA/HOST BROADCAST / POOL -- VIETNAM OUT -- BEST QUALITY AVAILABLE EDITORIAL USE ONLY

Παρά τη δήλωση του Βορειοκορεάτη ηγέτη πως είναι έτοιμος να δεχτεί την «αποπυρηνικοποίηση» της χώρας του, οι συζητήσεις δεν απέφεραν καρπούς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν δεν κατέληξαν σε συμφωνία έπειτα από δύο ημέρες συναντήσεων στο Βιετνάμ, όμως είχαν εποικοδομητικές συζητήσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και την οικονομία της, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία προς το παρόν, όμως οι ομάδες των δύο πλευρών ανυπομονούν να συναντηθούν ξανά στο μέλλον», ανέφερε η Σάρα Σάντερς εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είχε δηλώσει ότι δεν θα είχε ταξιδέψει στο Ανόι για τη δεύτερη σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ εάν δεν ήταν «έτοιμος» για την αποπυρηνικοποίηση της χώρας του. Ο Κιμ έκανε αυτή τη δήλωση όταν ένας δημοσιογράφος του υπέβαλε το ερώτημα αν είναι «έτοιμος»: «Εάν δεν ήμουν, δεν θα βρισκόμουν εδώ», αποκρίθηκε. Ωστόσο, οι δύο πλευρές αποκλίνουν όσον αφορά το περιεχόμενο του όρου «αποπυρηνικοποίηση». Ερωτηθείς για συγκεκριμένα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν, ο Κιμ προτίμησε να παραμείνει πάντως αόριστος: «αυτό συζητάμε», απάντησε.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας διαβεβαίωσε εξάλλου τους δημοσιογράφους ότι θα ήταν «καλοδεχούμενη» η εγκατάσταση ενός «συνδέσμου» – γραφείου εκπροσώπησης των συμφερόντων των ΗΠΑ – στην Πιονγκγιάνγκ.

Τραμπ: Έπρεπε να αποχωρήσω από τη Σύνοδο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

«Μερικές φορές πρέπει να αποχωρείς, και αυτή ήταν μία από αυτές τις φορές», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, χωρίς συμφωνία μαζί του.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης ήταν διατεθειμένος να εγκαταλείψει κάποιες από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας του, όμως «όχι αυτές που θέλαμε εμείς». Γι’ αυτό «δεν μπορούσαμε να άρουμε όλες τις κυρώσεις», υπογράμμισε ο Τραμπ από το ξενοδοχείο JW Marriott στο Ανόι.

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι δεν είναι απαραίτητο να επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας. Δεν χρειάζεται «να μιλάμε για ενίσχυση των κυρώσεων (…) Υπάρχουν πολλοί υπέροχοι άνθρωποι στη Βόρεια Κορέα που πρέπει να ζήσουν», εκτίμησε. «Ο Κιμ είναι φοβερός τύπος και φοβερός χαρακτήρας», υπογράμμισε αναφερόμενος στον ομόλογό του. «Είχαμε κάποιες επιλογές, αλλά αποφασίσαμε να μην τις ακολουθήσουμε. Αυτές οι δύο μέρες ήταν πολύ παραγωγικές, πολύ ενδιαφέρουσες».

Εξάλλου σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η Πιονγκγιάνγκ δεν θα προχωρήσει σε νέες πυρηνικές δοκιμές, καθώς ο Κιμ «δήλωσε ότι δεν θα κάνει δοκιμές πυραύλων ή ρουκετών ή οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με τα πυρηνικά».

Σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη νέα συνάντηση με τον Κιμ, ο Τραμπ απέφυγε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση, λέγοντας απλώς: «Θα δούμε αν θα γίνει», αν και πρόσθεσε ότι επιθυμεί να καταλήξει σε μια καλή συμφωνία με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι θέλει να ευχαριστήσει όλον τον κόσμο στο Βιετνάμ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δυστυχώς «δεν το φτάσαμε μέχρι τέλους», ζητήσαμε από τον Κιμ Γιονγκ Ουν να κάνει περισσότερα και δεν ήταν έτοιμος γι’  αυτό. Ο Μάικ Πομπέο σημείωσε ότι αναμένει πρόοδο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Όπως μεταδίδει το Reuters, είπε ότι είναι αισιόδοξος.