Χωρίς συμφωνία για την πρώτη κατοικία το EuroWorking Group

Χωρίς συμφωνία για την πρώτη κατοικία το EuroWorking Group
Δεν επιτεύχθηκε ακόμα συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών για το διάδοχο νόμο Κατσέλη.

Χωρίς συμβιβαστική λύση ολοκληρώθηκε το EuroWorking Group για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και το νέο πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη. Η συζήτηση για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, που υπολογίζονται περί το ένα δισ. ευρώ, πρόκειται να μετατεθεί για το Eurogroup της 5ης Απριλίου, καθώς η Γερμανία και η Ολλανδία εμφανιζονται ως οι δύο χώρες που εκφράζουν τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις, διατηρώντας ιδιαίτερα σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας.

Οι δανειστές διατηρούν έντονες ενστάσεις, αφού εκτιμούν ότι ο νέος νόμος Κατσέλη δεν θα έχει αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και του αριθμού των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών.

Σύμφωνα με πηγές πάντως, οι συζητήσεις συνεχίζονται και «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα» να έχουν ολοκληρωθεί – με θετική έκβαση – μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Στις Βρυξέλλες επικρατεί προβληματισμός κατά πόσο οι διαβουλεύσεις μπορούν να ολοκληρωθούν επιτυχώς μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου, που αποτελεί το δεύτερο πλέον ορόσημο μετά το πρόσφατο αδιέξοδο στο προηγούμενο Eurogroup.

Αρχικά η κυβέρνηση είχε αφήσει να διαρρεύσει ότι το νομοσχέδιο θα ερχόταν στη Βουλή από την περασμένη Παρασκευή, στη βάση της συμφωνίας με τις τράπεζες, και ανεξάρτητα από το εάν θα υπήρχε συμφωνία με τους θεσμούς. Επέλεξε τελικά να αποφύγει μία απόφαση, που θα μπορούσε να θεωρηθεί μονομερής ενέργεια και να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα τελικά θα έλυνε.

Βασικά «αγκάθια» παραμένουν το νομοσχέδιο που θα εντάσσει στην πλατφόρμα και τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά δάνεια με τις ακόλουθες προϋποθέσεις: η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μη ξεπερνά τα 250.000 ευρώ, το δάνειο να μην υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ και το εισόδημα να κυμαίνεται από 12.000 έως 36.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Επίσης, υπήρχε όριο στο σύνολο της αξίας της περιουσίας, αλλά και ανώτατο επιτρεπόμενο όριο καταθέσεων.